Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2017

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με τίτλο: «Αμαρτωλή» σύμβαση με την υπογραφή του Γιάννου!», κυκλοφορεί σήμερα η νέα καθημερινή εφημερίδα «Ειδήσεις» του Real Group, με την υπογραφή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Δικαιοσύνη αναζητεί τους αποδέκτες μίζας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα άρματα μάχης Leopard. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

- Η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει στα χέρια της στοιχεία από εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων φαίνεται να διακινήθηκε το μαύρο χρήμα

- Στα 1,7 δισ. ευρώ ανήλθε το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος. Μόνο για ένα υποέργο αξίας 120 εκατ. ευρώ δόθηκε «δώρο» 5 εκατ. ευρώ

Οι «Ειδήσεις» αποκαλύπτουν επίσης και το εισαγγελικό πρόγραμμα για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την προμήθεια των ελικοπτέρων ΝΗ90, που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τον πρώην υπουργό.


Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες λογαριασμούς που ξεκλειδώνουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της προμήθεια μαμούθ των αρμάτων μάχης Leopard, βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Όπως προκύπτει από σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβληθεί σε χώρες του εξωτερικού, από τα αναλυτικά στοιχεία των λογαριασμών, αλλά κι από το πόρισμα που εστάλη στη Βουλή για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90 κόστους 657,5 εκατ. ευρώ, υπήρξε ροή μαύρου χρήματος, που πλέον οι δικαστικές αρχές με τα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους μπορούν να φέρουν στο φως.

Η υπόθεση για την προμήθεια των Leopard είναι η μόνη υπόθεση, αναφέρει η εφημερίδα, από τις 7 δικογραφίες στις οποίες εμπλέκεται στην οποία προκύπτουν στοιχεία για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και για δωροδοκία. Να σημειωθεί ότι το αδίκημα της απιστίας για το οποίο κατηγορήθηκε στις άλλες 6 δικογραφίες έχει παραγραφεί λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι ένα διαρκές αδίκημα που δεν εμπίπτει στον συγκεκριμένο νόμο.

Το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος αγγίζει τα 1,7 δισ. Ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για ένα υποέργο αξίας 120 εκατ. ευρώ δόθηκε «δώρο» 5 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι «Ειδήσεις», η καταγγελλόμενη μίζα των 5 εκατ. ευρώ έχει αποτυπωθεί στα κατηγορητήρια κατά των στελεχών της Atlas/Rheinmental για την προμήθεια του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος ASRAD. Στα κατηγορητήρια αναφέρεται συγκεκριμένα ότι την περίοδο 2007-2009 η γερμανική εταιρεία μοίρασε στην Ελλάδα «δώρα» 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 ήταν για τα Leopard.

Τέλος, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των ελικοπτέρων ΝΗ90 το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει ότι ήταν «κομμένα και ραμμένα» στα συμφέροντα της κατασκευάστριας εταιρείας, με συνέπεια να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο και ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος που τελικά δεν υλοποιήθηκε να καταλήξει στα χέρια του Θωμά Λιακουνάκου.

left.gr


ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: