Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

ΒΑΝΑΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Τα ζώα που εξάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόκεινται αρκετά συχνά σε κακοποίηση, παράνομες συνθήκες μεταφοράς και εξαιρετικά σκληρές συνθήκες σφαγής αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ο Guardian, στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι έχει βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν ζωντανά μοσχάρια και πρόβατα από χώρες της ΕΕ να βασανίζονται, να υπόκεινται σε ηλεκτροσόκ, να κρατούνται για αρκετές ημέρες σε υπερπλήρεις μάντρες, καλυμμένα με βρωμιές και περιττώματα. Αυτό την ώρα που μεταφέρονται από την Ευρώπη στους «τελικούς προορισμούς» τους σε Τουρκία και Μέση Ανατολή υπό συνθήκες που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εκεί ορισμένα από αυτά τα ζώα σφαγιάζονται κάτω από αποκρουστικές συνθήκες. Το υλικό που έχει ο Guardian δείχνει βοοειδή και πρόβατα από την Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία να κλωτσούν και να κουνιούνται βίαια τη στιγμή που κάποιος τους κόβει ή τους πριονίζει τον λαιμό, συνήθως σε πολυσύχναστες υπαίθριες αγορές και κατεστραμμένα σφαγεία.


Το υλικό συγκέντρωσαν τους τελευταίους μήνες ακτιβιστές από την Αυστραλιανή οργάνωση Animals International, οι οποίοι εργάστηκαν μυστικά στην Κροατία και σε έξι χώρες της Μέσης Ανατολής για να ακολουθήσουν τα ζώα από τα σημεία αναχώρησής τους έως τον τελικό τους προορισμό.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν δείχνουν ξεκάθαρες παραβιάσεις αρκετών ευρωπαϊκών νόμων σχεδόν σε όλες τις χώρες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επισημαίνει ότι η εξαγωγή ζώων πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα στάνταρ φροντίδας καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ακόμη και στα τελευταία στάδια, όταν αυτά βρίσκονται σε τρίτες χώρες. Οι κανόνες αναφέρουν ότι οι διακινητές ζώων πρέπει να μην χρησιμοποιούν καθόλου βία ή να χρησιμοποιούν μεθόδους που μπορεί να επιφέρουν φόβο ή τραυματισμούς. Επίσης η μεταφορά και φόρτωση πρέπει να είναι σχεδιασμένη και να λειτουργεί έτσι ώστε να αποφευχθούν οι όποιοι τραυματισμοί. Η μεταφορά πρέπει, ακόμη, να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Στο ευρωπαϊκό λιμάνι της Ράζα στην Κροατία το βίντεο δείχνει ζώα από τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβενία) τα οποία θα φορτωθούν σε ένα πλοίο με προορισμό την Βηρυτό. Βοοειδή και πρόβατα δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα, αλλά και δέχονται ηλεκτροσόκ στα οπίσθιά τους.

Σε ένα άλλο λιμάνι στην Τουρκία το υλικό δείχνει βοοειδή να ξεφορτώνονται από ένα πλοίο που έφτασε από την Ιρλανδία μετά από ταξίδι περίπου δύο εβδομάδων. Το μαλλί τους είναι γεμάτο περιττώματα από το ταξίδι, καθώς είναι στοιβαγμένα σε ένα μικρό φορτηγό.

Στην Παλαιστίνη, ζώα από την Ρουμανία μεταφέρονται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και οι διακινητές τα πετάνε βίαια πάνω σε κάγκελα και ράμπες προκαλώντας τους εμφανή δυσφορία.

Παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία καλύπτει την εξαγωγή ζώων μέχρι τον τελικό τους προορισμό, δεν καλύπτει τις τελευταίες τους στιγμές. Το υλικό που έχουν καταγράψει οι ακτιβιστές δείχνει πως σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα σφαγιάζονται με φρικτούς τρόπους. Σε μια υπαίθρια αγορά στην Ιορδανία, ένα πρόβατο από την Ρουμανία υποφέρει με βίαιους σπασμούς πάνω στο γεμάτο αίματα πεζοδρόμιο. Σε ένα σφαγείο στην Τουρκία βοοειδή από την Γαλλία κρέμονται από το ένα πόδι από το ταβάνι κλοτσώντας βίαια καθώς τους κόβουν τον λαιμό.
Οι εξαγωγές ζώων από την ΕΕ στην Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια με τις εξαγωγές βοοειδών να διπλασιάζονται στα 650.000 τον χρόνο, ενώ τα πρόβατα υπολογίζεται ότι φθάνουν τον αριθμό των 2,5 εκατ. τον χρόνο.

Η αύξηση τις εξαγωγές συνέπεσε με μια κομβικής σημασίας νομική υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το 2015, στην οποία οι δικαστές αποφάσισαν ότι όποιος μεταφέρει ζώα σε τρίτες χώρες θα πρέπει να αποδεικνύει ότι συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κράτη μέλη και οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων έχουν επανειλημμένα καταγγείλει παραβιάσεις στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου.

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τα οικονομικά κίνητρα οδηγούν πολλές εταιρείες να παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς μειώνεται το κόστος και διοικητικές επιβαρύνσεις. Ως αποτέλεσμα δίδονται κίνητρα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε χώρες-μέλη όπου οι κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται πιο «χαλαρά».
Μετά από αυτό το υλικό βουλευτές από Γερμανία, Γαλλία, Λιθουανία και Φινλανδία δηλώνουν ότι θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο δυνατή επιβολή των κανόνων, αλλά και επέκταση της νομοθεσίας σε τρίτες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στον Guardian ότι «ο βαθμός επιβολής των κανόνων της ΕΕ έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και θεωρείται ως μια από τις βασικές προτεραιότητας για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. Παρά το ότι η ευθύνη είναι κυρίως των κρατών-μελών, η Κομισιόν έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να βελτιώσει την εφαρμογή των κανόνων».

Ο Guardian απευθύνθηκε στις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, αλλά δεν πήρε απάντηση στο αίτημά του για σχολιασμό.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Σλοβενίας όμως δήλωσε «Εάν πληροφορηθούμε για τέτοιες πρακτικές θα ξεκινήσουμε αμέσως έρευνα για το πρόβλημα και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Πάντως, το αντίστοιχο υπουργείο της Κροατίας τόνισε ότι δεν αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες, προσθέτοντας ότι στην χώρα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα ζώα.

Μετάφραση: Χρήστος Καλλιμάνης
efsyn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: