Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

ΆΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ 1/2017 απόφασή της, έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα μπορούν οι εργοδότες να χρησιμοποιήσουν για ποινική και αστική διεκδίκηση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολουμένων στην επιχείρησή τους, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί παραιτήθηκαν και ανέλαβαν εργασία σε άλλη επιχείρηση.

Πάντως, σημειώνεται ότι όσο διάστημα εργαζόντουσαν στην προηγούμενη αρχική εταιρεία έστελναν e-mails με επιχειρηματικές πληροφορίες (εν αγνοία του εργοδότη τους) στη δεύτερη ανταγωνιστική επιχείρηση που ανέλαβαν στη συνέχεια εργασία.


Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι είναι καθ΄ όλα θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου προσωπικών δεδομένων, αλλά ούτε έπρεπε να υπάρχει η συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον υπολογιστή της εταιρείας που χρησιμοποιούσαν οι εν λόγω υπάλληλοι.

Ακόμη, κρίθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρόμοιων με αυτών του εργοδότη που εργάζονται.

απε
ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: