Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2017

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στις σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας μετά την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν στον Τσαβούσογλου και μία ακόμα υπουργό να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ολλανδικές πόλεις.

Ο Ερντογάν έδωσε ρεσιτάλ ύβρεων το Σαββατοκύριακο, ενώ ο Μαρκ Ρούτε ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά συγνώμη, αλλά θέλει αποκλιμάκωση.


Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας εξέδωσε οδηγία στην οποία κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στην Τουρκία να είναι σε επαγρύπνηση και να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις σε πολυσύχναστα σημεία. 

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Ολλανδό απεσταλμένο στην Άγκυρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που έδρασε η Αστυνομία του Ρότερνταμ το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή.

Στην πόλη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις Τούρκων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της Ολλανδίας να μην επιτρέψει στο αεροπλάνο που μετέφερε τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στη χώρα.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, για να σταματήσουν τους διαδηλωτές. Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters- χτυπήθηκαν από αστυνομικούς με γκλομπ.

Τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Τσαβούσογλου έδωσαν ρεσιτάλ ύβρεων κατά της Ολλανδίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε να τιμωρήσει την ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και να της κάνει μαθήματα διπλωματίας. 

Ο Τσαβούσογλου από τη Γαλλία, όπου του επιτράπηκε η είσοδος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της Ολλανδίας, αποκαλώντας την «πρωτεύουσα του φασισμού».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων και δήλωσε ότι ελπίζει σε μία «αποκλιμάκωση» της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα.

«Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε χθες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα»  πρόσθεσε. Ο Ρούτε χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ολλανδοί πηγαίνουν στις κάλπες την Τετάρτη για την εκλογή της νέας κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σκληρή μάχη μεταξύ του κόμματος Ρούτε και του Χέερτ Βίλντερς με την αντι-ισλαμική ατζέντα για την πρώτη θέση. IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: