Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΠΑΡΑΤΑΣΗ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Τον κίνδυνο η χώρα είτε να οδηγηθεί σε ένα μικρότερο μνημόνιο είτε σε μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης θέλουν να ξεπεράσουν στο Μαξίμου ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. 11 ημέρες πριν από το άτυπο Eurogroup της Μάλτας τίποτα δεν έχει κλείσει και όλοι περιμένουν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων ως επιστέγασμα της συμφωνίας που θα έχει επιτευχθεί.

Οι συνεδριάσεις σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο αναμένεται να είναι συνεχείς μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει, αλλά και να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε η αξιολόγηση  να προχωρήσει μέσα στις πρώτες ημέρες του άλλου μήνα.

Βουλευτές σε "νευρική κρίση"
Στην γραμμή πως η  καθυστέρηση της αξιολόγησης προκαλεί περαιτέρω ζημίες στην οικονομία και επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει, τοποθετείται η πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιά για τις ημέρες που έρχονται. Γνωρίζουν πως οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προχωρήσει το Μαξίμου θα είναι επώδυνοι, ωστόσο δεν θέλουν να χαθεί και το ορόσημο της 7ης Απριλίου.
Στον αντίποδα εξακολουθούν να εκφράζουν τον προβληματισμό τους βουλευτές και στελέχη του κόμματος που βάζουν ερωτηματικά γύρω από την ψήφο τους περιμένοντας να δουν το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Από την Ηρώδου Αττικού παρακολουθούν όλες τις ενστάσεις και τις «ύποπτες κινήσεις» που υπάρχουν θεωρώντας, ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα δεν θα προκαλέσει κάποιο ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153.
Εγγύηση για την αποφυγή οποιουδήποτε «ατυχήματος» θεωρείται το γεγονός πως η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα έχει περάσει από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην οποία οι «προεδρικοί» διαθέτουν τον πρώτο λόγο. Οι  καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν πως η πλειοψηφική απόφαση των 151 θα είναι δεσμευτική και για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές
Μπορεί από το Μαξίμου να ξορκίζουν τα σενάρια για  προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο ακόμα και η συζήτηση που προκαλείται δεν φαίνεται να ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό αρκετά κορυφαία στελέχη. Οι βουλευτές του κόμματος δεν εφησυχάζουν με το ενδεχόμενο πρόωρης απώλειας της έδρας τους την ώρα που εύλογη ανησυχία προκαλείται και στους δανειστές που ήδη έχουν τον «πονοκέφαλο» των Γαλλικών και Γερμανικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Ενδεικτικό του περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί είναι πως την εβδομάδα που πέρασε μια σειρά από δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, ευρωβουλευτών και στελεχών του κόμματος άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας και το μέλλον της κυβέρνησης.
Μόνο "plan a" αναγνωρίζει το Μαξίμου
Αυτές οι αναφορές «φούντωσαν» και τα σενάρια  - τα οποία διαψεύδονται από το Μαξίμου -  και  θέλουν την κυβέρνηση να μελετά ήδη ένα plan b που έχει να κάνει με στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα και υπολογισμό όλων των διαθεσίμων από τον δημόσιο «κουμπαρά».
Η ίδια φημολογία κάνει λόγο για μια υποδόση που ενδεχομένως πάρει η κυβέρνηση αν στο μεταξύ νομοθετήσει κάποια από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.
ΔΝΤ – Μαξίμου, μια "αδιέξοδη σχέση"
Επιθυμεί, όμως το ΔΝΤ να «ξεκλειδώσει» η αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21-23 Απριλίου; Σε αυτή την ερώτηση ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει με την Ουάσινγκτον να μην αποκλείεται να συνεχίσει την πίεση μέχρι να έχει την τελική απάντηση για τον τρόπο που θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η απαίτηση για αυξημένη πλειοψηφία ήρθε να δικαιώσει όλους όσοι μέσα στην κυβέρνηση πιστεύουν πως όποιες παραχωρήσεις και να κάνει η Ελληνική πλευρά το Ταμείο με την παρελκυστική τακτική του  ψάχνει πάντα μια αφορμή για να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα. Κατά πολλούς η Ουάσινγκτον πιέζει με κάθε τρόπο, ώστε το σύνολο των απαιτήσεων της να έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά μέχρι την εαρινή συνεδρίαση. Ακολούθως με την απόφαση για συμμετοχή της στο πρόγραμμα η τελική έγκριση να δοθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Με αυτά τα δεδομένα μέχρι τις 21 Απριλίου αυτό που φαίνεται πιο εφικτό να πραγματοποιηθεί είναι η ολοκλήρωση του staff level agreement. Η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό των πλεονασμάτων από το τέλος του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά.
Μέσα σε αυτό το κλίμα από το Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε βασικές απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με την επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ, τα ενεργειακά και τα εργασιακά. Η απογοήτευση στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν μεγάλη όταν μέσα από το Brussels Group διαπίστωσαν πως παρά τις νέες παραχωρήσεις που ήταν έτοιμη να κάνει η ελληνική πλευρά, το μείζον ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα κερδιζόταν. Η αλλαγή έδρας από την Αθήνα στις Βρυξέλλες με τη παράλληλη «αναβάθμιση των συνομιλητών» επιβεβαίωσε απλώς τις φοβίες του Μαξίμου πως οι αντιστάσεις δεν έχουν καμφθεί ακόμα.  Ως πιο άμεση μορφή πίεσης χρησιμοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί περισσότερο να προκαλέσει «θόρυβο» παρά ρήξη με τους εταίρους.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται και θα κορυφωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Αντώνης Αντζολέτος
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: