Κυριακή, Μαρτίου 12, 2017

ΜΑΞΙΜΟΥ: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΤΟΥ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Όπως αναλυτικά σχολιάζει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Μετά τη Siemens, τα θαλασσοδάνεια του Κήρυκα Χανίων, τα εξαφανισμένα πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη και τα σπίτια στο Παρίσι, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Σταύρο Παπασταύρου, τη σκυτάλη παίρνει η Novartis και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τον αξιοποιήσει ως Αντιπρόεδρο.

Οι κατηγορίες για "δώρο" ύψους 65 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προς τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλισμένων, μία μόλις μέρα μάλιστα πριν αποχωρήσει από το υπουργείο είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του «Documento»). Ειδικά για μία περίοδο που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης με τον κ. Μάκη Βορίδη είχαν "τσεκουρώσει" τις δαπάνες για την Υγεία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των κατηγοριών τόσο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Μητσοτάκης που τον έκανε Αντιπρόεδρο της ΝΔ.


Αμφότεροι, λοιπόν, πρέπει να απαντήσουν:

- Για ποιο λόγο άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους, με μοναδική αλλαγή την κατάργηση της έκπτωσης 13%;

- Για ποιο λόγο έδειξε τέτοια σπουδή να το πράξει αυτό μία μόλις ημέρα πριν φύγει από το Υπουργείο Υγείας εν αναμονή του ανασχηματισμού;

- Για ποιο λόγο πριν την απομάκρυνσή του ο κ. Γεωργιάδης έθεσε όρο στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να περάσουν οι αρμοδιότητες για τα φάρμακα στον κ. Μάκη Βορίδη που ανέλαβε; Τι τον ενδιέφερε;

- Με την απόφασή του επιβαρύνθηκε ή όχι το ελληνικό Δημόσιο αλλά και οι ασφαλισμένοι με 65 εκατ. ευρώ;

- Ισχύει ότι μεγάλος κερδισμένος από την εσπευσμένη απόφαση Γεωργιάδη είναι η φαρμακοβιομηχανία Novartis, η οποία ελέγχεται για μεγάλο σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και κρατικών λειτουργών;

Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις».

Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento»: Το δώρο του Άδωνι στη Novartis και οι σχέσεις της με το πολιτικό σύστημα

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Novartis και άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες κέρδισαν μέσα σε μία νύχτα περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ, με απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας, δημοσιεύει ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 3 Ιουνίου του 2014, κι ενώ εντείνονταν οι φήμες ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα φύγει από το τιμόνι του υπουργείου Υγείας, υπέγραψε υπουργική απόφαση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ειδικής χονδρικής τιμής στα φάρμακα υψηλού κόστους, προσφέροντας στις φαρμακοβιομηχανίες 13% επιπλέον κέρδος κι εκτινάζοντας τις τιμές λιανικής πώλησης σε βάρος των πολιτών αλλά και του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό είναι όπως αναφέρει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη μόλις 6 μέρες πριν την αποχώρηση του από το υπουργείο και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μία μέρα μετά την αλλαγή σκυτάλης.

Το «δωράκι» του Άδωνι στις φαρμακοβιομηχανίες ήταν της τάξης των 65 εκατ. ευρώ, με τη Novartis που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της Δικαιοσύνης για το σύστημα μιζών προς πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς, να παίρνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς είναι προμηθεύτρια εταιρεία πολλών ακριβών φαρμάκων.

Εντύπωση επίσης προκαλεί ρεπορτάζ του «Βήματος» της 15ης Ιουνίου του 2014, το οποίο αναφέρει ότι ο Άδωνις έβαλε όρο στον Σαμαρά μετά την απομάκρυνση του, να αναλάβει αρμοδιότητες για τα φάρμακα στο υπουργείο ο Μάκης Βορίδης. Όπως σημειώνει η Documento, μόλις 20 μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων, και ο Βορίδης με μία δισέλιδη υπουργική του απόφαση «φροντίζει κι αυτός για το κέρδος στα φάρμακα, αλλά αυτή τη φορά υπέρ των φαρμακοποιών». 

Η Novartis και το ελληνικό πολιτικό σύστημα

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Documento, έχει στην κατοχή της κι έχει παραδώσει στις αρχές δύο αποκαλυπτικά βίντεο για τις σχέσεις της αμαρτωλής φαρμακοβιομηχίας Novartis με το πολιτικό σύστημα.

Το πρώτο βίντεο δείχνει ένα ιδιωτικό πάνελ της Novartis με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο και ομιλητές υποψήφιους βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δράση πριν τις εκλογές του 2012. Πιο συγκεκριμένα στο πάνελ βρίσκονται από τη ΝΔ ο τομεάρχης Υγείας και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Μανώλης Αγγελάκας, και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Υγείας, πρόεδρος του ΕΟΦ και πια έχει οριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικεφαλής της θεματικής ενότητας «Αλληλεγγύη των ευσαίσθητων κοινωνικών ομάδων». Συμμετέχει επίσης το πρώην στέλεχος της Δράσης, Λυκούργος Λιαρόπουλος, γνωστός για το «Γερούν γερά», αλλά και η Αθηνά Δρέττα πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχει περάσει από το ΠΑΣΟΚ.

Στο δεύτερο βίντεο που έχει στη διάθεση της η Documento, ο αντιπρόεδρος της Novartis Κ. Φρουζής μιλά σε στελέχη της εταιρείας κι ομολογεί την καλή σχέση με πολιτικά πρόσωπα και κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, για τον οποίο λέει ότι «ασχολείται προσωπικά με τα θέματα των φαρμάκων, όχι μόνο για πολίτικούς λόγους, γιατί δεν τον ενδιαφέρουν αυτά, αλλά και για ουσιαστικούς».

..........

Για παρακρατικο μηχανισμό λάσπης που έχει στήσει η κυβέρνηση με τον Κώστα Βαξεβάνη, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δήλωσή του με αφορμή σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», στο οποίο γίνεται λόγος για «δώρο» ύψους 65.000.000 ευρώ προς τις φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως προς τη Novartis, κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Υγείας.

«Είναι πραγματικά λυπηρό, που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, στην αγωνία τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, έχουν στήσει έναν τέτοιο παρακρατικό μηχανισμό λάσπης με τον Κώστα Βαξεβάνη. Ο Τσίπρας παραγγέλνει τη λάσπη και ο Βαξεβάνης την ρίχνει εναντίον οποιουδήποτε θεωρούν επικίνδυνο αντίπαλο. Σήμερα στόχος ήμουν εγώ, χθες κάποιος άλλος, αύριο κάποιος τρίτος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως «επί της ουσίας, όχι 65.000.000 ευρώ αλλά ούτε 1 ευρώ ζημιά υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την συγκεκριμένη τιμολόγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) και συνεπώς κανένα δώρο δεν υπήρξε ούτε στη Novartis ούτε σε καμία άλλη εταιρεία.» Όπως λέει «ο πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει ότι γενικά η φαρμακευτική δαπάνη και ειδικά τα Φ.Υ.Κ. της λίστας 3816 όπως είναι γνωστά στον ΕΟΠΥΥ, ότι βρίσκονται σε καθεστώς κλειστού προϋπολογισμού (Claw Back)» και διερωτάται πώς θα μπορούσε λοιπόν όχι από την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, αλλά από την οποιαδήποτε να προκληθεί μεγαλύτερη δαπάνη του Δημοσίου, αφού ό,τι ξεπερνά τον κλειστό προϋπολογισμό διαγράφεται;

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πως η μόνη περίπτωση κατά την οποία η άνοδος της τιμής των φαρμάκων μπορεί να ωφελήσει τις φαρμακοβιομηχανίες είναι στο σκέλος της συμμετοχής των ασθενών, όμως στα Φ.Υ.Κ. (3816) η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδέν (0%). Αντιθέτως , όπως λέει, δώρο μεγάλο προς τις φαρμακοβιομηχανίες υπήρξε η μη έκδοση νέου δελτίου τιμών για το έτος 2015, διότι οι εταιρείες κέρδισαν εκατομμύρια όχι από το Κράτος, που λόγω κλειστού προϋπολογισμού δεν μπορεί να πληρώσει παραπάνω, αλλά από τη συμμετοχή των ασθενών, που υπολογιζόταν σε ακριβότερες τιμές. Το θέμα αυτό ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας το δικαιολόγησε λέγοντας ότι "είχαμε το μυαλό μας στη διαπραγμάτευση"... Εδώ, πράγματι, πρέπει να επέμβει Εισαγγελέας και να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για τους διατελέσαντες υπουργούς Υγείας και αναπληρωτές του 2015» τονίζει στη δήλωσή του προσθέτοντας πως με την Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τον τρόπο με τον οποίον τα Φ.Υ.Κ. θα έβγαιναν στα ιδιωτικά φαρμακεία, φαινομενικά το κράτος δηλ. ο ΕΟΠΥΥ χάνει την ειδική χονδρική και τούτο διότι βγαίνοντας τα Φ.Υ.Κ. από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία χάνουν την επιπλέον 13% έκπτωση της νοσοκομειακής χονδρικής και πηγαίνουν στην χονδρική πώληση, όπως και όλα τα άλλα φάρμακα της θετικής λίστας. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη όμως παράλληλα μπαίνοντας στη θετική λίστα υφίστανται rebate, δηλαδή επιστροφή ποσού το οποίο αθροιστικά υπερβαίνει το 13%, καθώς οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να πληρώνουν αυτές το κέρδος των φαρμακοποιών, κάτι , που όπως λέει, καθορίστηκε με την Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο διάδοχός του κ. Βορίδης όταν και τελικά με την τρόικα συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. «Το rebate δεν μπήκε για να προστατεύσει το Δημόσιο, το Δημόσιο ήδη δεν θα μπορούσε να πληρώνει παραπάνω λόγω του κλειστού προϋπολογισμού, αλλά για να επιμερίζεται η δαπάνη όχι σε όλες τις εταιρείες εξ αδιαιρέτου, αλλά τελικά σε εκείνες που έκαναν τις συγκεκριμένες πωλήσεις. (Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3/Γ.Π οικ. 70519 18-8-2014 Παρ 2 "...από 01/07/2014 στην περίπτωση των φαρμάκων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010 τα οποία χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει πέραν του rebate της παραγράφου 1 του παρόντος rebate τέτοιο ώστε η τελική τιμή αγοράς για τον ΕΟΠΥΥ να είναι αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται όταν προμηθεύεται το φάρμακο αυτό από τα φαρμακεία του"...)»

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ισχυρίζεται πως με αυτές τις αποφάσεις, τις οποίες συνέχισαν όλοι οι διάδοχοί του και όχι μόνον ο κ. Βορίδης, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, προστατεύεται απολύτως το δημόσιο συμφέρον, επεκτείνεται η προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα για τα οποία ορισμένοι έπρεπε να κάνουν ταξίδι για να τα βρουν, μοιράζεται η αγορά με κόστος των εταιρειών και στα ιδιωτικά φαρμακεία και προστατεύεται με το rebate η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπολύει μάλιστα επίθεση κατά του πρωθυπουργού. «Είναι πραγματικά όμως ντροπή που ένας πρωθυπουργός, αγνοώντας όλα όσα γνωρίζουν καλά άπαντες οι ασχολούμενοι με την φαρμακευτική πολιτική, ενδίδει στον πειρασμό της λάσπης, φθάνοντας στο σημείο να υιοθετήσει και συνωμοσιολογίες περί δήθεν όρων κατά την αποχώρησή μου από το υπουργείο Υγείας στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το ποιος θα είχε και ποιος όχι την φαρμακευτική πολιτική στη συνέχεια. Ντροπή!» δηλώνει χαρακτηριστικά θέτοντας με τη σειρά του και αυτός ερωτήματα στον κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα ζητά να μάθει αν γνώριζε ο ίδιος ότι η κυβέρνηση του το έτος 2015 δεν εξέδωσε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να εισπράττουν περισσότερα χρήματα (συνολικά πολλά εκατομμύρια), από την συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα που αν είχε εκδοθεί το δελτίο σύμφωνα με το νόμο θα πλήρωναν λιγότερα και αν αυτό έγινε με την έγκρισή του. Ο κ. Γεωργιάδης ζητά επίσης να μάθει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις σχετικές με τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων διατάξεις παίρνοντας το μέρος της φαρμακοβιομηχανίας καθώς και το τι απαντά ο πρωθυπουργός στις καταγγελίες προ καιρού του κ. Δημητρίου Γιαννακόπουλου, ο οποίος με ανακοινώσεις του ισχυρίστηκε ότι βοήθησε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία αλλά εξαπατήθηκε; Τέλος ο κ. Γεωργιάδης ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να τον ενημερώσει πόσο μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί πρωθυπουργίας του και πώς εξηγεί ότι τα κέρδη της εταιρείας Novartis αυξήθηκαν μεταξύ 2014 και 2015 κατά 20.000.000 ευρώ; «Κοινώς, κ. Τσίπρα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και ο νοών νοείτο...» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΣ ΓΛΥΦΤΟΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΔΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΛΟΙΩΔΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΘΩ ΤΟΝ ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟ ΠΟΛΑΚΗ.
ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ ΟΤΙ.
"ΤΩΡΑ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ, KAI ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ".
ΑΥΤΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ (ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ) ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ ΓΙΝΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΑΛΛΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΟΓΛΥΦΤΟΚΩΛΗΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ.