Τρίτη, Μαρτίου 07, 2017

ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ

Αφού γερμανικές δημοτικές Αρχές είχαν απαγορεύσει τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών σε γερμανικές πόλεις, τώρα ένα νέο «έμμεσο» μπλόκο έρχεται να προστεθεί στη διαμάχη: Το Αμβούργο έβαλε λουκέτο σε αίθουσα όπου θα μιλούσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικαλούμενο προβλήματα πυρασφάλειας. 

Σύγχυση επικρατεί γύρω από το εάν όντως θα πάει ο Τσαβούσογλου στο Αμβούργο, ενώ τα προηγούμενα περιστατικά είχαν φέρει βέλη μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές».


Ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για συνταγματικές αλλαγές που θα ενισχύουν τον προεδρικό θώκο, το κυβερνών ΑΚΡ έχει προσπαθήσει να συνεχίσει την «άτυπη παράδοση» των τελευταίων χρόνων για συγκεντρώσεις και στη Γερμανία, με ακροατήριο την εκεί τουρκική κοινότητα. 

Ωστόσο, με φόντο το άσχημο κλίμα στις διμερείς σχέσεις, οι γερμανικές Αρχές έχουν μπλοκάρει τέτοιες ομιλίες υπουργών προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας. 

Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας -και αφού είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου η παρομοίωση από πλευράς του Ερντογάν των γερμανικών αρχών με «ναζί»- οι δημοτικές υπηρεσίες του Αμβούργου έκλειασν αίθουσα στην πόλη όπου θα μιλούσε ο Τσαβούσογλου, επικαλούμενες σοβαρές ελλείψεις πυρασφάλειας. 

Καθώς η ομιλία θα γινόταν σε κλειστό χώρο και δεν ήταν συγκέντρωση, δεν χρειαζόταν κατ' αρχήν άδεια (οπότε στις γερμανικές Αρχές δεν ήταν διαθέσιμη αυτή η οδός για μπλόκο στην συγκέντρωση). Ανάλογο «παραθυράκι» είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου χρησιμοποιήσει άλλος τούρκος υπουργός, o Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί (Οικονομίας), ο οποίος μίλησε σε ξενοδοχείο. 

Η ομιλία του τούρκου ΥΠΕΞ θα γινόταν το απόγευμα της Τρίτης, και μέχρι το πρωί της Τρίτης επικρατούσε σύγχυση για το εάν τελικά ο Τσαβούσογλου όντως θα πήγαινε στο Αμβούργο: Ορισμένες αναφορές τον ήθελαν να έχει κλείσει άλλη αίθουσα, άλλες τον ήθελαν να ακυρώσει εντελώς το ταξίδι.

Η ίδια η κυβέρνηση της πόλης-κρατιδίου του Αμβούργου δεν έχει κρύψει πώς βλέπει την υπόθεση των τουρκικών ομιλιών εν όψει του δημοψηφίσματος: «Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αυταρχικό κράτος και η συνταγματική μεταρρύθμιση θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία» είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: