Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΕΕ: ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ «ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»

Ένα πιο «ευέλικτο» ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο οποίο η εμβάθυνση θα «ενθαρρύνεται» αλλά μόνο για όσα μέλη το επιθυμούν, σκοπεύει να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μεταξύ των σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ. 

Η Λευκή Βίβλος θα προτείνει, σύμφωνα με διαρροές, διάφορα σενάρια για το πώς θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, που ξεκινούν από την ευελιξία πολλών ταχυτήτων και φτάνουν σε ομοσπονδιοποίηση.


Το Reuters μιλά για «τέσσερις ή πέντε δρόμους για την ενότητα» που θα παρουσιάζει η Λευκή Βίβλος, ενώ το Politico από την πλευρά του επικαλείται γνώση του κειμένου και κάνει λόγο για πέντε σενάρια. 

Μετά τη Σύνοδο της Ρώμης στο τέλος Μαρτίου, για την συμπλήρωση των 60 χρόνων της ΕΕ, «θέλουμε να προωθήσουμε το δημόσιο διάλογο για αυτές τις επιλογές» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Αυτό πρέπει να αφορά τους λαούς της Ευρώπης, και ελπίζουμε πως οι ηγέτες θα δώσουν ώθηση σε αυτή τη διαδικασία» συμπλήρωσε. 

Η συζήτηση για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» προκαλεί αντιδράσεις ειδικά στα νεότερα μέλη, που επιπλέον ανησυχούν για το ύψος επιδοτήσεων. 

Σύμφωνα με το Politico, το πρώτο σενάριο που θα παρουσιάζεται είναι το «συνεχίζουμε ως έχει», με ομαλές κινήσεις προς στενότερη ενιαία αγορά, κάποια αυτόνομη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και κοινή στάση σε εξωτερικές υποθέσης -αλλά αφήνοντας άλλα βασικά σημεία, όπως τον έλεγχο των συνόρων, στα κράτη μέλη. 

Το δεύτερο σενάριο επικεντρώνεται στον ελάχιστο κοινά αποδεκτό παρονομαστή της ενιαίας αγοράς, αλλά η Κομισιόν φέρεται να το παρουσιάζει ως προβληματικό κυρίως στο ζήτημα της Ευρωζώνης επειδή δεν θα προωθεί την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση.

Το τρίτο σενάριο βασίζεται σε Ευρώπη «συνασπισμών των πρόθυμων», στο οποίο όσα μέλη θα επιθυμούν εμβάθυνση, θα προχωρούν. Θεωρείται ωστόσο επίσης προβληματικό για την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, πέραν του ότι θα είναι μία ένωση «πολλών ταχυτήτων». 

Το τέταρτο σενάριο περιγράφεται ως «να κάνουμε λιγότερα αλλά πιο αποτελεσματικά», με το «λιγότερα» να σημαίνει περιορισμό της ευρωπαϊκής διαδικασίας σε λιγότερους τομείς -σε κοινή φύλαξη συνόρων, εν ιαία διεθνή στάση και «αμυντική ένωση», αλλά επίσης και την καινοτομία, το εμπόριο και την ασφάλεια. Το πρώτο πρόβλημα που επισημαίνεται ωστόσο είναι η αβεβαιότητα του εντοπισμού των τομέων εκείνων στους οποίους θα συμφωνήσουν τα μέλη για «αποτελεσματικότερη» συνεργασία.

Το πέμπτο σενάριο υποστηρίζεται, σύμφωνα μετα δημοσιεύματα, πως είναι εκείνο που, βάσει της φρασεολογίας που χρησιμοποιεί το ευρωπαϊκό κείμενο, και προκρίνει η Κομισιόν. Με τίτλο «κάνοντας πολύ περισσότερα μαζί», και ουσιαστικά παρουσιάζει μία ομοσπονδιοποιημένη Ευρώπη.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: