Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπονται κατασκευαστικές εταιρείες προς διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης του «καρτέλ των εργολάβων» στα δημόσια έργα. Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνεδριάσεων σχεδιάζεται στις 7 Απριλίου να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για τις 40 εταιρείες που δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία διευθέτησης.


Μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η γερμανική Hochtief, η Siemens, η οποία είναι πιθανόν να καλύπτεται από τη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο, η γαλλική Vinci, η ισπανική FCC, η γαλλική Alstom Transport, η ολλανδική Van Oord, καθώς και οι ιταλικές Salini (σήμερα Salini Impregilo), Seli, Impresa, Rizzani, Maire Tecnimont και Taddei, κ.α.

Από ελληνικής πλευράς στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκαν κυρίως οι τέσσερις μεγάλες τεχνικές εταιρείες της χώρας, και συγκεκριμένα η Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η Intrakat του ομίλου Κόκκαλη, η Τέρνα του Γ. Περιστέρη και η J&P Αβαξ του ομίλου Παρασκευαΐδη.

Η διερεύνηση της υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα μισά, σχολίασαν στελέχη της επιτροπής στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕ, «με στόχο να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού».

Μάλιστα, όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αυτό τον καιρό η επιτροπή είναι σε αναζήτηση μεγαλύτερου χώρου για τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, καθώς είναι πολλά τα άτομα που πρέπει να παραστούν και οι χώροι των γραφείων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν καλύπτουν αυτή την ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών σε μεγάλα έργα, ξεκίνησε αυτεπάγγελτα τον Φεβρουάριο του 2013. Τον Μάιο του 2016, η Επιτροπή ανακοίνωσε την αρχική της εισήγηση, σύμφωνα με την οποία, 63 κατασκευαστικές εταιρείες, ελληνικές και διεθνείς, επιδόθηκαν στη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων, από το 1989 έως το 2012.

Το περασμένο καλοκαίρι, 13 ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, προχώρησαν σε διαδικασία διευθέτησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η διαδικασία συνεχίζεται με τις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διευθέτηση.EFSYN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: