Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ DOCUMENTO ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Την παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπέβαλε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ελένη Ράικου, καταγγέλλοντας «σχέδιο ηθικής εξόντωσής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου» αλλά και «στοχοποίησης» της από την εφημερίδα Documento, λόγω της έρευνάς της για την υπόθεση της Novartis. Όπως ανέφερε στην τετρασέλιδη επιστολή της: «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται».

Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς ήρθε μία μέρα πριν τη σημερινή κυκλοφορία της εφημερίδα Documento, που φιλοξενεί ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ανακρίτρια την έχει καταγγείλει επισήμως, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.Άμεση κι αιχμηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος έκανε λόγο για «υποβολή παραίτησης με ασύνδετους ισχυρισμούς» και ανέφερε ότι είχε τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την «απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό».

«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι και υπογράμμισαν: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παραγάγει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

«Η Εισαγγελέας Διαφθοράς… ξέχασε 250,000 έγγραφα για Γιάννο και Λιακουνάκο»

Πιο συγκεκριμένα στο δημοσίευμα της εφημερίδας που επιγράφεται «Η Εισαγγελέας Διαφθοράς… ξέχασε 250,000 έγγραφα για Γιάννο και Λιακουνάκο», αναφέρεται ότι η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, διασταυρώνοντας το υλικό που κατασχέθηκε από το σπίτι του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου με ότι της παραδόθηκε από την Ελένη Ράικου για την υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια ελικοπτέρων ΝΗ90 διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις και παρατυπίες. Υπενθυμίζεται ότι οι δικογραφίες αυτές εστάλησαν και στη Βουλή για να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η δικογραφία για τις φρεγάτες στάλθηκε στην κ. Ζαμανίκα τον Ιούλιο του 2016 και αυτή για τα ελικόπτερα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Μετά την αντιπαραβολή των πρακτικών έρευνας και κατάσχεσης που έγινε στο σπίτι του Θωμά Λιακουνάκου και του υλικού που της παραδόθηκε, η ανακρίτρια διαπίστωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη, ότι δεν της είχε σταλεί το υλικό που βρέθηκε σε 2 υπολογιστές του επιχειρηματία, που αντιστοιχεί σε 250.000 έγγραφα. Μάλιστα όπως αποδείχτηκε τα έγγραφα αυτά δεν είχαν καν ανοιχτεί, για να διαβαστούν και να αξιολογηθούν, όσο βρίσκονταν στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Έστι στις 31 Ιανουαρίου του 2017, η Ηλιάνα Ζαμανίκα απέστειλε αναφορά στον επόπτη των ανακριτών, εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλο, παραθέτοντας τα στοιχεία που έδειχναν υποτυπώδη έρευνα της κ. Ράικου για την υπόθεση Λιακουνάκου, και κατ’επέκταση για τις ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου. Η ανακρίτρια φαίνεται επίσης να διαπιστώνει πως ερευνήθηκαν μόνο οι βασικές συμβάσεις για την αγορά των οπλικών συστημάτων και όχι οι συμβάσεις που αφορούν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελένη Ράικου φαίνεται να προσανατολίστηκε στην έρευνα του ελαφρού αδικήματος της απιστίας, το οποίο έχει παραγραφεί ήδη για τον Γιάννο Παπαντωνίου, κι όχι των αδικημάτων της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Δύο μήνες μετά ο εισαγγελέας Δασκαλόπουλος δεν έχει διαβιβάσει την αναφορά της Ηλιάνας Ζαμανίκα στα υπηρεσιακά όργανα ελέγχου της Δικαιοσύνης προκειμένου να ελεγχθεί αν οι παραλείψεις ήταν αποτέλεσμα δόλου ή αμέλειας της Ελένης Ράικου. Μάλιστα σε επικοινωνία της εφημερίδας Documento με τον ίδιο, εκείνος αρκέστηκε να πει ότι δεν μιλάει για ενδοϋπηρεσιακά θέματα και να εκτιμήσει ότι η αναφορά Ζαμανίκα… δεν έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Η ίδια η Ελένη Ράικου μιλώντας στην εφημερίδα, πριν τη δημοσίευση του θέματος, είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει επιστολή της Ζαμανίκα που να της ζητούσε περαιτέρω στοιχεία.

Η απάντηση του Documento στη Ράικου:

 Η κ. Ράικου ανήκει στο club εκείνο, που αρέσκεται να απαντά σε δημοσιεύματα πριν ακόμα κυκλοφορήσουν…

 Έτσι, τουλάχιστον, έκπληξη προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Documento, επίθεση που συνοδεύτηκε και από την υποβολή παραίτησης, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, σύμφωνα με το οποίο ανακρίτρια την έχει καταγγείλει επισήμως, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Η μέχρι πρότινος προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η αποκάλυψη του Documento είναι συκοφαντική και υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα (!), επειδή ΘΑ ασκούσε διώξεις για το σκάνδαλο της Novartis!

Εν ολίγοις η κ. Ράικου, καταγγέλλει ότι το Documento, το οποίο με σειρά δημοσιευμάτων αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ, με συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, υπηρετεί, τώρα συμφέροντα που δεν επιθυμούν την άσκηση διώξεων!

Ο αλλοπρόσαλλος ισχυρισμός, είναι εμφανές, ότι αποσκοπεί στο να μην απαντήσει η κ. Ράικου στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε το Documento για το γεγονός ότι η εισαγγελέας… ξέχασε να αποστείλει στην ανακρίτρια περί τις 250.000 έγγραφα για την υπόθεση Παπαντωνίου – Λιακουνάκου και τις προμήθειες των οπλικών συστημάτων.

Όσον αφορά στις κορώνες περί συμφερόντων τα οποία θέλουν να την αποτρέψουν από την άσκηση διώξεων κατά της Novartis, η κ. Ράικου εκ της θέσεώς της θα όφειλε να γνωρίζει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν καταγγέλλουν συμφέροντα ανωνύμως. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί οφείλουν να λένε τα πράγματα με το ονοματεπώνυμό τους και να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες. Οι εισαγγελείς, δεν είναι σχολιαστές αλλά λειτουργοί που έχουν την ευθύνη να ασκούν διώξεις.

Παρά την μακροσκελή επιστολή παραίτησής της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ράικου δεν απαντά στα ερωτήματα του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του Documento και συγκεκριμένα:

-Γιατί δεν παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ευθύς αμέσως, όλα τα στοιχεία που κατασχέθηκαν για την ερευνώμενη υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια ελικοπτέρων NH90, που αφορά στους Παπαντωνίου, Λιακουνάκο.

-Γιατί όταν η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα διαπίστωσε τις ελλείψεις και παρατυπίες και ζήτησε εγγράφως τα στοιχεία που έλειπαν, η προϊσταμένη της Ελένη Ράικου και ο εποπτεύων εισαγγελέας στον οποίο ανέφερε το συμβάν το θεώρησαν ανάξιο λόγου!

-Γιατί τα, περίπου, 250.000 έγγραφα που είχαν κατασχεθεί από υπολογιστές του Θ. Λιακουνάκου, δεν είχαν ανοιχθεί και ερευνηθεί κατά το διάστημα που βρίσκονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να αξιολογηθεί το περιεχόμενό τους, όπως πιστοποίησαν ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Και τέλος. Καλό θα ήταν η κ. Ράικου να απαντήσει και για το μέγα σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για ποιο λόγο όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της συζύγου του κ. Στουρνάρα ενώ άσκησε δίωξη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν συμπεριέλαβε στη δίωξη τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη και έδωσε εντολή για νέα έρευνα.

Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε.


Ολόκληρη η επιστολή παραίτησής της:

"Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως <δώρο> στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ.Και ενώ τα πράγματα είχαν έτσι και η υπηρεσία μας είχε εστιάσει όλες τις προσπάθειές και τις δυνάμεις της στη σημαντικότατη αυτή υπόθεση, η όποια αποτελεί την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας, όπως έχει τονιστεί κατ´ επανάληψη από όλους τους θεσμικούς παράγοντες, έγινα αντικείμενο στοχοποίησης από συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα. Συγκεκριμένα όλως <τυχαίως και συμπτωματικώς>, όταν πλέον ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά ,αλλά και το μηχανισμό με τον όποιο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί σε διαφημιστικό βίντεο στα ΜΜΕ προβαλλόταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ με τίτλο < Αποκάλυψη : Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο>. Το ανυπόστατο του δημοσιεύματος, που είναι άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο προκύπτει από πλήθος εγγράφων στοιχείων, τα οποία θέτω στης διάθεσή σας . Αρκεί μόνο τούτο , ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη του γραφείου μας ,εκκρεμούν δε , σε βάρος του ακόμα τρεις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί επίσης από το γραφείο μας. Όσον αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, ήδη έχουν αποσταλεί επίσης από την υπηρεσία μας στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των παραπάνω δικογραφιών και μάλιστα ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον κύριο διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Επιπλέον, εκκρεμεί απάντηση επί αιτήματός μας δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές από όπου και αναμένουμε σημαντικά ευρήματα.

Εκτός δε, αυτού, έχει ασκηθεί από εμένα προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες.

Κυρία εισαγγελέα, ζητώ την αντικατάστασή μου γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε <Ιφιγένεια> στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας.

Με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας <έστησαν> μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου."

Και καταλήγει η Κ. Ράικου: "Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου."

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΤΣΑΤΑΝΗ "ΞΕΧΑΣΕ" ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ.
ΦΥΣΙΚΑ Η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Η 'ΣΚΛΗΡΗ" ΚΑΙ "ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ" ΠΟΙΝΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΗΝΗΣ "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ" ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΑΝΑΞΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΙΣ "ΠΥΤΖΑΜΕΣ", ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥΣ".