Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2017

#GDTRIAL: ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ - «ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΟΥ, ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»

Με την κατάθεση του μάρτυρα Σεκ Καντίμ συνεχίστηκε την Τρίτη στο Εφετείο η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας καταθέτει για τον εμπρησμό στο μπαρ «Κουαντρό» ιδιοκτησίας μετανάστη από το Καμερούν, τον Μάιο του 2013 στην πλατεία Αμερικής από χρυσαυγίτες και αποτελεί μια απο τις συσχετιζόμενες υποθέσεις που αφορούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία στην δίκη της ΧΑ.
 Το ρεπορτάζ της Ειρήνης Προμπονά στο Κόκκινο:

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε με την απόρριψη του αιτήματος ακυρότητας που είχε υποβάλει στο δικαστήριο η υπεράσπιση και ζητούσε, να κηρυχθεί άκυρη η έως τώρα ακροαματική διαδικασία, να επαναληφθεί και ν’ αποβληθεί συνήγορος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης με το επιχείρημα ότι ο ίδιος ασκούσε χρέη διερμηνέα όταν μάρτυρας σχετικός με την υπόθεση της επίθεσης στο «Κουαντρό» κατέθετε στην ανακρίτρια το Νοέμβριο του 2013.



Ήδη από την προηγούμενη δικάσιμο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής είχε τοποθετηθεί λέγοντας πως η διερμηνεία έγινε κατά παράκληση της ανακρίτριας, ενώ ο συνήγορος  των Αιγύπτιων αλιεργατών Δ. Ζώτος διευκρίνισε, ότι όταν ο Θ. Καμπαγιάννης διερμήνευε 2013  δεν ήταν  πολιτικός ενάγοντας, ιδιότητα που απέκτησε πολύ αργότερα, άρα δεν τίθεται κανένα θέμα ασυμβατότητας.

Για «συγκεκριμένη ένσταση που έχει μόνο ένα σκοπό να παράγει απόλυτη ακυρότητα όλης της διαδικασίας» έκανε λόγο ο Θ. Καμπαγιάννης.

Στη συνέχεια, η Εισαγγελέας πρότεινε η ένσταση να απορριφθεί ως άκαιρη, καθώς το συγκεκριμένο άρθρο  (234 ΚΠΔ) δεν απαγορεύει ρητά στον συνήγορο πολιτικής αγωγής που τέλεσε χρέη διερμηνέα στην προδικασία να παρίσταται. Τόνισε ακόμα πως  δεν τίθεται κανένας λόγος ακύρωσης του συνόλου της δίκης, καθώς οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητο βούλευμα.

Τελικά, μετά τις τοποθετήσεις των δυο πλευρών και την σύντομη διαβούλευση που ακολούθησε από την έδρα,  το δικαστήριο έκρινε «ως αβάσιμη και απορριπτέα την ένσταση» αναφέροντας στην απόφαση του ότι «το άρθρο 234 ΚΠΔ απαριθμεί αποκλειστικά κατηγορία προσώπων που δεν μπορούν να ορισθούν διερμηνείς».

Χρυσαυγίτικες περιπολίες και απειλές στους μετανάστες

Κατά την ακροαματική διαδικασία σήμερα παρόντες στο ακροατήριο ήταν ελάχιστοι χρυσαυγίτες, ενώ παρούσα στο ακροατήριο για ακόμα μια φορά ήταν η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα.
Οι χρυσαυγίτες κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αιφνιδίως σηκώθηκαν και εγκατέλειψαν την αίθουσα συντονισμένα, κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο σε όσους παρακολουθούν την διαδικασία, ωστόσο παραμένει «εντυπωσιακό».

Ο Σεκ Καντίμ, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Συνεγαλέζων εξετάστηκε από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση, ενώ το κλίμα που δημιουργήθηκε τόσο από τον σχολιασμό των συνηγόρων υπεράσπισης γενικότερα, όσο και από συγκεκριμένη συνήγορο, κάθε άλλο παρά  «ευγενικό», θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς.

Πρώην ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην Κυψέλη και νυν διερμηνέας στα δικαστήρια και στην Αστυνομία, διαμένει 13 χρόνια στην Ελλάδα και στην κατάθεση του αναφέρθηκε στις χρυσαυγίτικες περιπολίες στην περιοχή της Κυψέλης και στην πλατεία Αμερικής. Ο μάρτυρας περιέγραψε την τακτική των χρυσαυγιτών που περιπολούσαν τρομοκρατώντας και απειλώντας τους μετανάστες της περιοχής απ’ τους οποίους ζητούσαν χαρτιά ή χρήματα για να τους αφήσουν ήσυχους. Εκβίαζαν δε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά «για να μην τους σπάσουν το μαγαζί» κάτι που έγινε με το μπαρ «Κουαντρό» πριν το κάψουν ολοσχερώς.

«Φορούσαν μαύρες μπλούζες και ήταν μία φορά ένας Μπαγκλαντεσιανός που τον είδαν και του λένε «δώσε μας τα χαρτιά σου» και λέει αυτός «γιατί εσείς ποίοι είστε;» και λέει «είμαστε Χρυσή Αυγή». Σαν να είναι αστυνομικοί. Τότε αυτός  άρχισε να τρέχει. Ήταν η ίδια ομάδα, που έκανε περιπολίες, Παπαβασιλείου και άλλοι».
Στον μάρτυρα επιδείχθηκαν φωτογραφίες στις οποίες αναγνώρισε εκτός από τους, ήδη πρωτόδικα καταδικασμένους χρυσαυγίτες για την υπόθεση, Παπαβασιλείου και Περρή και τον κατηγορούμενο Αντώνη Μπολέτη, αλλά και τον δολοφόνο  του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιά.

Ο μάρτυρας περιέγραψε την ενδυμασία των χρυσαυγιτών ως «στολή τάγμα εφόδου. Αυτά που φοράνε οι στρατιώτες και μπλούζα που γράφει ΧΑ. Μαύρο μπλουζάκι, και όταν έκανε τις περιπολίες. Παντελόνι και μπλούζα ΧΑ.»
Ο Σεκ Καντίμ απαντώντας σε άλλη ερώτηση περιέγραψε πότε ξεκίνησαν αυτές οι επιθέσεις: «Ήταν το 2012, είδα να κυνηγούν παιδιά από την Αφρική, Κονγκολέζους και κρατούσαν σίδερα, ρόπαλα οι Χ.Α. Μπορεί να ήταν Σεπτέμβριος, δεν θυμάμαι». Κατέθεσε ακόμα πως οι επιθέσεις όπως αυτή στην τανζανική κοινότητα είχαν ρατσιστικό κίνητρο και πραγματοποιήθηκαν από την ΧΑ γιατί αυτή είναι η βάση της ιδεολογίας τους. «Μας θεωρούν γουρσουζιά, μας έλεγαν να φύγουμε να πάμε στην πατρίδα μας» είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας στην κατάθεσή του.

Συνήγορος υπεράσπισης: «Δηλαδή εσείς οι Αφρικανοί κι εμείς που σας φιλοξενούμε, ανήκουμε στην ίδια φυλή;»

Οι ερωτήσεις από την υπεράσπιση ξεκίνησαν με την συνήγορο Τσαμπάζη να ρωτά τον μάρτυρα αν στο «Κουαντρό» γινόταν κονσομασιόν. Ο μάρτυς απάντησε πως η λέξη είναι γαλλική και πως κονσομασιόν γίνεται και στο σπίτι του μεταφράζοντας την λέξη κυριολεκτικά, με την έννοια της κατανάλωσης και όχι με την μεταφορική της έννοια.

Η συνήγορος συνέχισε τις ερωτήσεις στον μάρτυρα:

Συνήγορος υπεράσπισης: Ξέρετε ότι προκαλούσαν επεισόδια αυτά τα μπαρ;

Πρόεδρος: Σας είπε ότι δεν ξέρει.

Συνήγορος: Κυρία Πρόεδρε έχω δημόσια έγγραφα που τον διαψεύδουν. Είναι ψευδομάρτυρας και κατασκευασμένος από την αντίδικη πλευρά. Ξέρετε αν έχει φάει μηνύσεις για τη μουσική και για τα υπόλοιπα έκτροπα εκτός και εντός του καταστήματος;

(…)

Συνήγορος: Δεν έπιναν οι θαμώνες, οι έγχρωμοι σαν εσάς από την Αφρική και κάνανε έκτροπα;

Μάρτυρας: Εγώ δεν έχω δει να γίνεται αυτό. Εγώ δεν πίνω και είμαι αφρικανός.

Συνήγορος: Δεν αφόδευαν και πετούσαν μπουκάλια μπύρας στα αυτοκίνητα;

Πρόεδρος: Δεν θα κάνετε έτσι τις ερωτήσεις.

Συνήγορος: Γιατί όλοι οι έγχρωμοι, οι αφρικανοί σαν εσάς, ανοίγουν μπαρ;

Μάρτυρας: Εγώ δεν έχω μπαρ και υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που ζουν στην περιοχή. Δεν τα κουβαλάμε εμείς τα μπαρ από την Αφρική.

Πρόεδρος: Όχι έτσι οι ερωτήσεις.

Συνήγορος: Τι εννοούσατε λέγοντας πως «μιλήσαμε με κατοίκους για να μην γίνει εμφύλια σύρραξη»; Εσείς και εμείς που σας φιλοξενούμε ανήκουμε στην ίδια φυλή;

Μάρτυρας: Αυτοί έρχονταν συνέχεια, οι χρυσαυγίτες, και μας έλεγαν «να πάτε στη χώρα σας» και τα παιδιά είχαν νευριάσει πολύ. Είχαμε μαζευτεί στη πλατεία και συζητούσαμε. Πήγα και μιλούσα με ένα παιδί και του είπα «αν είστε κάτοικοι της περιοχής να έρθετε να μιλήσουμε». Οι χρυσαυγίτες που έκαψαν το μαγαζί δεν ήρθαν.

Συνήγορος: Μήπως δημιουργούσατε εσείς επεισόδια;

Μάρτυρας: Δεν θέλουν τους μαύρους, τους ομοφυλόφιλους, του άθεους. Πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από εμάς….

Συνήγορος: Δεν είναι;

Η ερωτήσεις συνεχίστηκαν από την υπεράσπιση και η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη στον Κορυδαλλό όπου αναμένεται η κατάθεση κι άλλων μαρτύρων σχετικών με την υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε πως για τον εμπρησμό του μπαρ «Κουαντρό», οι χρυσαυγίτες Γιώργος Περρής και Νίκος Παπαβασιλείου καταδικάστηκαν  με 3 χρόνια και 5 μήνες φυλάκιση. Μάλιστα στην καταδίκη τους συμπεριλήφθηκε η επιβαρυντική διάταξη για τέλεση πράξης βίας «από μίσος προκαλούμενο λόγω φυλής, χρώματος» αναγνωρίζοντας  το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος.  
 left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: