Πέμπτη, Μαρτίου 09, 2017

H UBER ΠΑΥΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ, GREYBALL ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

H Uber ανέφερε πως θα σταματήσει τη χρήση ενός μυστικού εργαλείου λογισμικού, αντικείμενο του οποίου ήταν η αποφυγή αξιωματούχων των αρχών που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις-«παγίδες» για τους οδηγούς της σε πόλεις όπου το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της ήταν ασαφές.
Όπως είχε γίνει γνωστό, το συγκεκριμένο λογισμικό, με την ονομασία Greyball, αναζητά και εντοπίζει αξιωματούχους των αρχών (τροχαίας κλπ) που προσπαθούν να συλλάβουν οδηγούς της Uber οι οποίοι λειτουργούν παράνομα, και στη συνέχεια τους εμποδίζει να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία. Όπως σημειώνει το BBC, η εταιρεία χρησιμοποιούσε το Greyball για να εξασφαλίζει πρόωρη πρόσβαση σε πόλεις όπου δεν είχαν ληφθεί ακόμα οι σχετικές άδειες.

Μετά τις σχετικές αποκαλύψεις από τους New York Times, η Uber είχε υπερασπιστεί αρχικά την πρακτική αυτή, ωστόσο τελικά πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. «Απαγορεύουμε ξεκάθαρα τη χρήση του για τη στόχευση δράσεων από τοπικές αρχές» ανακοίνωσε ο chief security officer της εταιρείας, Τζο Σάλιβαν, συμπληρώνοντας πως η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και για άλλες εφαρμογές, όπως πχ για σκοπούς μάρκετινγκ, αλλά και για την αποφυγή ατόμων που σκοπεύουν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες σε οδηγούς της εταιρείας και την αντιμετώπιση προσπαθειών από ανταγωνιστές να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας.
Όπως είπε ο Σάλιβαν, λόγω του τρόπου με τον οποίο το σύστημα είναι ρυθμισμένο, θα χρειαστεί λίγος καιρός για να εξασφαλιστεί πως η απαγόρευση έχει επιβληθεί. naftemporiki.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: