Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2017

ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΕΝΟΧΛΗΣΗ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η HURRIYET ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ...

Μία ημέρα μετά την «ενόχληση» που εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίο Ερντογάν για δημοσίευση ρεπορτάζ στην Hurriyet, η εφημερίδα άλλαξε αιφνιδιαστικά τον διευθυντή της χωρίς να αναφέρει τους λόγους.

Την ίδια στιγμή, ο ιδιοκτήτης του ομίλου στον οποίου ανήκει η εφημερίδα οδηγήθηκε για πρώτη φορά αυτοπροσώπως ενώπιον δικαστή για ξεχωριστή υπόθεση (αντί, όπως συνήθιζε ο 80χρονος, να καταθέσει μέσω του συνηγόρου του).

To δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού, και ο πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ρεπορτάζ. 


Το βράδυ της Τετάρτης, η Hurriyet ενημέρωσε, με μία λιτή ανακοίνωση, πως αναλαμβάνει νέος διευθυντής της ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Φικρέτ Μπιλά, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Σεντάτ Εργκίν. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. 

Η Hurriyet ανήκει στον όμιλο Dogan, ο ιδρυτής του οποίου, Αϊντίν Ντογάν, είχε επίσης κληθεί την Τετάρτη να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο καυσίμων σε μία υπόθεση που αφορά προηγούμενη δεκαετία.

Ο 80χρονος Ντογάν, που μέχρι το 2010 διηύθυνε τον όμιλο, θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα του «κοσμικού κατεστημένου» της Τουρκίας και είχε επι μακρόν τεταμένες σχέσεις με τον Ερντογάν και το κόμμα του.

Ο όμιλός του αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πριν από μια δεκαετία διηύθυνε ένα δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων, και ο Ντογάνμαζί με τον 64χρονο Ερσίν Οζιντσέ της Isbank αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24 ετών με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορία και απάτη.

Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο Ντογκάν καλείται να παρουσιαστεί ο ίδιος ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή αντί να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του. Ντογάν και Οζιντσέ αρνούνται τις κατηγορίες.

Η Hurriyet μπήκε στο στόχαστρο του Ερντογάν έπειτα από τη δημοσίευση στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου ενός ρεπορτάζ, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει τη γνώμη του στρατού προτού άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί στον στρατό.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ θεωρήθηκε ότι υπαινίσσεται την ύπαρξη κόντρας μεταξύ στρατού και κυβέρνησης, ένα ευαίσθητο ζήτημα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.   in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: