Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017

«ΕΚΛΕΙΣΕ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΛΕΕΙ ΤΟ REUTERS, ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο CNN Greece σημείωσαν ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν το σχετικό δημοσίευμα του Reuters για κλείσιμο της συμφωνίας, σχολιάζοντας, μάλιστα, δεικτικά ότι το συγκεκριμένο πρακτορείο έχει προσφάτως διαψευστεί πανηγυρικά όταν μετέδιδε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα με το οποίο θα ανακοίνωνε την πρόθεσή του για διεξαγωγή εκλογών. 

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου οικονομικών  στις οποίες απευθύνθηκε το CNN Greece και οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, σημείωσαν ότι πριν συγκληθεί το αυριανό Euroworking Group στο οποίο θα τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας, κανείς δεν μπορεί να μιλά για οριστικοποίηση των μέτρων. 

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να καταρτιστεί το staff level agreement,  διαδικασία η οποία εμπεριέχει διαπραγμάτευση σε μικρότερης σημασίας θέματα. 
Ρεπορτάζ: Θανάσης Κουκάκης, Αδάμος Ζαχαριάδης

Τι αναφέρει το Reuters
Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, ενώ θα επέλθει και μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ, με την οποία εξοικονομείται 1% του ΑΕΠ.
«Με τον τρόπο αυτό έχουμε έλθει πιο κοντά στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου», επισημαίνουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις στο πρακτορείο.
Επιβεβαιώνοντας αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε χθες το CNN Greece το πρακτορείο αναφέρει πως στα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις και πως η διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις θα αναβιώσει όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2018.
Η σχετική συμφωνία αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο αυριανό EuroWorking Group.
Χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement).

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει «σύντομα» την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην Αθήνα.
Το στέλεχος ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια που θα μπορούσε να έχει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα εφόσον το Ταμείο αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εκτίμησε πως το Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) θα έχει ως ορίζοντα λήξης το πρόγραμμα του ESM (Αύγουστος 2018).
«Θα κουμπώνει χρονικό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε πως το Μνημόνιο του ΔΝΤ «είναι πιο εύκολο» και «δεν έχει τόσα πολλά θέματα», σε σχέση με το Ευρωπαϊκό, όπου μπαίνουν πολλά ζητήματα.

cnn.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: