Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017

TRUMP RULES: ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του στο προσφυγικό ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εξετάζει πρόταση να χωρίζονται οι μητέρες και τα παιδιά που περνούν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ.

Πρόκειται για πρόταση που μελετά το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, σύμφωνα με τρεις αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εν μέρει ο λόγος που υποβλήθηκε η πρόταση αυτή είναι για να αποτρέπονται μητέρες να εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ μαζί με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ενήμεροι για την πρόταση.


Αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να επιτρέψει στην κυβέρνηση να θέτει τους γονείς υπό κράτηση ενόσω ασκούν έφεση στις αποφάσεις απέλασής τους ή περιμένουν να εκδοθεί απόφαση για την αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει. Τα παιδιά θα παραδίδονται στην επιμέλεια του υπουργείου Υγείας και μέχρι να βρεθεί συγγενής τους στις ΗΠΑ ή να οριστεί από το κράτος νομικός κηδεμόνας.

Σήμερα, οι οικογένειες που ασκούν έφεση στις αποφάσεις απέλασής τους ή ζητούν άσυλο γενικά απελευθερώνονται σύντομα και τους επιτρέπεται να διαμένουν στις ΗΠΑ μέχρι να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Μια απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου απαγορεύει την παρατεταμένη φυλάκιση ανηλίκων.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματιστεί η πολιτική της «σύλληψης και απελευθέρωσης» («catch and release»), βάσει της οποίας οι πρόσφυγες μπορούν να διαμένουν στις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες που τους αφορούν.

Σύμφωνα με τον έναν από τους αξιωματούχους, δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με την πρόταση. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, το υπουργείο Υγείας και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ζήτησε σχόλια.

Ο βουλευτής Χένρι Κουέγιαρ, δημοκρατικός από το Τέξας, η εκλογική περιφέρεια του οποίου συμπεριλαμβάνει 320 χιλιόμετρα των συνόρων με το Μεξικό, καταδίκασε αυτή την πρόταση. Η ουσία, είπε, είναι ότι «το να χωρίζονται οι μητέρες από τα παιδιά τους είναι λάθος», καθώς «ξεφεύγουμε από την προστασία των συνόρων και μιλάμε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Περίπου 54.000 παιδιά και οι κηδεμόνες τους συνελήφθησαν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2016 και 31ης Ιανουαρίου 2017, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν.

Οι ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο διατείνονται ότι οι γυναίκες κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι μαζί με τα παιδιά τους διότι είναι σίγουρες ότι θα απελευθερωθούν πολύ γρήγορα και θα μπορέσουν να ζήσουν για χρόνια στις ΗΠΑ μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους στα δικαστήρια.

Υπερασπιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων αντιτείνουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής –η βία των συμμοριών, η ανέχεια– αναγκάζουν μητέρες να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και ότι θα έπρεπε να τους προσφέρεται άσυλο.

Η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα προκαλούσε «ψυχολογικά τραύματα για μια ζωή» στα παιδιά, ανέφερε η Μαριαλένα Χινκάπιε, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης National Immigration Law Center. «Ειδικά για παιδιά που μόλις ολοκλήρωσαν ένα επικίνδυνο ταξίδι από την Κεντρική Αμερική».

Σύμφωνα με τη Χινκάπιε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει προσφυγές στα δικαστήρια βάσει του ισχύοντος δικαίου για τη μετανάστευση και του οικογενειακού δικαίου αν εφαρμόσει αυτή την πολιτική.

Η πρόταση σημαίνει πως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας θα φυλακίζει τους γονείς εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μια απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου της ενάτης περιφέρειας που προβλέπει ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες πρέπει να απελευθερώνονται το ταχύτερο δυνατόν. Η εντολή αυτή δεν προβλέπει ότι και οι γονείς τους πρέπει να απελευθερώνονται.

Συμμορφούμενη προς αυτή την δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση Ομπάμα εφάρμοσε μια πολιτική εγκλεισμού των γυναικών και των παιδιών σε κέντρα κράτησης οικογενειών για όχι περισσότερες από 21 ημέρες πριν από την απελευθέρωσή τους.

Το να παραμένουν οι μητέρες υπό κράτηση για μεγάλα διαστήματα ενδέχεται να αρχίσει γρήγορα να εξαντλεί τους κυβερνητικούς πόρους, σημείωσε ο Ράντι Καπς του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Ουάσινγκτον.

«Μιλάμε για μια πολύ ταχεία αύξηση του πληθυσμού των έγκλειστων εάν γίνει αυτό», σημείωσε ο Καπς. «Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσες φυλακίσεις αντέχουν οικονομικά».

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέλι διέταξε την περασμένη εβδομάδα τα στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης να απελαύνουν ή να ασκούν ποινικές διώξεις ενάντια σε γονείς που συναινούν στη μεταφορά των παιδιών τους από διακινητές.

Πολλοί από τους γονείς που φθάνουν μαζί με τα παιδιά τους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ενδέχεται να πλήρωσαν διακινητές για να τους μεταφέρουν διαμέσου εξαιρετικά επικίνδυνων περιοχών. . in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: