Πέμπτη, Μαρτίου 23, 2017

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ YOUTUBE

Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη δεκαετία του 1960, η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε πάνω από 200 πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, αδιαφορώντας για τη σημαντική διαρροή ραδιενέργειας. Δεκαετίας μετά, ένας επίμονος πυρηνικός φυσικός αποκατέστησε και αποχαρακτήρισε τα απόρρητα φιλμ των δοκιμών. 

Περίπου 10.000 μπομπίνες κινηματογραφικού φιλμ συγκεντρώθηκαν από τις 210 ατμοσφαιρικές δοκιμές μέχρι το 1963, οπότε οι πυρηνικές δυνάμεις στράφηκαν στις υπόγειες δοκιμές. Διάσπαρτες σε διάφορες τοποθεσίες των ΗΠΑ, οι μπομπίνες έμειναν ξεχασμένες για δεκαετίες, μέχρι που άρχισαν να αλλοιώνονται. 


«Όταν ανοίγεις τα κουτιά μυρίζει ξίδι, ένα από τα παραπροϊόντα της αποσύνθεσης του φιλμ» λέει ο Γκρεγκ Σπριγκς του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Λίβερμορ» (LLNL), το οποίο πραγματοποίησε τις πυρηνικές δοκιμές.

Ο ερευνητής χρειάστηκε χρόνια για να εντοπίσει συνολικά 6,500 μπομπίνες, και ζήτησε τη συνδρομή ειδικών του Χόλιγουντ για να σκανάρει, να αποκαταστήσει το οπτικό υλικό και να πετύχει τον επίσημο αποχαρακτηρισμό του.

Από τα 750 βίντεο των οποίων η επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί, αρκετές δεκάδες αναρτήθηκαν τώρα στο κανάλι του LLNL στο YouTube.

Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας, επισημαίνει ο Σπριγκς, αποκαλύπτουν ότι συχνά ο αμερικανικός στρατός έκανε χοντρά λάθη στον υπολογισμό της ισχύος της έκρηξης και άλλων βασικών παραμέτρων.

Βαγγέλης Πρατικάκης in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: