Πέμπτη, Απριλίου 27, 2017

ΣΤΑΣΥ: ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΩΝ

Ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων του τομέα καταμέτρησης της ΣΤΑΣΥ, αλλά και διευθυνόντων συμβούλων της εταιρίας (συνολικά 12 άτομα) άσκησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς μετά την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Μάρης Παπασπύρου. Τα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται είναι κακουργηματική υπεξαίρεση, ψευδής βεβαίωση (σε βαθμό κακουργήματος), υπεξαγωγή εγγράφων και παράβαση καθήκοντος. 

Υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αρμόδιοι για τη διακίνηση των εισιτηρίων και καρτών και την απόδοση των εισπράξεων, υπό την ανοχή κάποιων στελεχών της διοίκησης αφαιρούσαν συστηματικά εισπράξεις με περίτεχνες μεθοδεύσεις, προκαλώντας ζημία στην υπηρεσία του ΟΑΣΑ άνω του ενός εκατ. ευρώ για την περίοδο 2015, ενώ δεν αποκλείεται παρόμοια φαινόμενα να είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν.


Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι δράστες φέρονται να κατέστρεψαν αρχεία, για να μην βρεθούν στοιχεία. 

Οι ελεγχόμενοι σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού είχαν προκαλέσει αυτοβούλως πόρισμα εσωτερικού ελέγχου, σύμφωνα με το οποίο το έλλειμμα ήταν μόλις 16.000 ευρώ και ενώ ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει τον έλεγχο σε εταιρία ορκωτών.

Ακολούθησε και δεύτερος έλεγχος της γενικής επιθεωρήτριας, ο οποίος επιβεβαίωσε το αρχικό πόρισμα για τη ζημία του ενός εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της επιθεωρήτριας και διήρκεσε έναν χρόνο.

Ελευθερία Κόλλια  .in.gr

«Δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί κανείς και τίποτα», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, κληθείς να σχολιάσει τη δίωξη που ασκήθηκε κατά υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ, οι μεθοδεύσεις των οποίων φέρονται να προκάλεσαν ζημίας 1 εκατ. ευρώ στην υπηρεσία του ΟΑΣΑ, επισημαίνοντας ότι «στις μέρες μας η Δικαιοσύνη έχει αφεθεί να λειτουργεί ελεύθερη, ανεξάρτητη, όπως πρέπει να λειτουργεί, και πλέον αυτά τα πράγματα αναδεικνύονται».

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της αποκάλυψε τα κυκλώματα που στήθηκαν για δεκαετίες στις αστικές συγκοινωνίες. «Δεν είναι κάτι που δεν το έχουμε αποκαλύψει», είπε και σημείωσε πως «Θα ήταν λογικό να ρωτήσετε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμένη λειτουργία, τους ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν φέρει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος στις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα να το πληρώνουν και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες».

«Έχουμε», συνέχισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τους πρώην υπουργούς της ΝΔ να κάνουν επίκαιρες ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για τα ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες. Είναι και λίγο "ψεύτικες" θα έλεγα, όταν έχουν πλέον την αποκάλυψη τέτοιων κυκλωμάτων σε αυτούς τους χώρους».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά το 2015, χρονιά διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης είπε χαρακτηριστικά: «Αφορά και το 2015 όπου στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και υπήρχαν οι ίδιες διοικήσεις στις αστικές συγκοινωνίες που είχαμε κληρονομήσει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα υπήρχαν αντιδράσεις και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς και από στελέχη της τρόικας, όταν πήγαμε να αντικαταστήσουμε τις διοικήσεις και μας έλεγαν ότι πάμε να στήσουμε κομματικό κράτος. Είναι επομένως προφανές που πέφτουν οι ευθύνες για όλα αυτά που συναντάμε σε αυτόν το χώρο. Είναι συγκεκριμένες οι αποκαλύψεις που έχω ο ίδιος κάνει και στο κοινοβούλιο και δημόσια».

Ο κ. Σπίρτζης απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα πρόσωπα λέγοντας ότι: «Μου έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας, όμως θεσμικά δεν μπορούν να αποκαλυφθούν από μένα. Αυτά είναι θέματα της Γενικής Επιθεωρήτριας και του Εισαγγελέα να τα δώσουν ή όχι στη δημοσιότητα».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «έχει μια συγκεκριμένη εντολή από τον ελληνικό λαό, μια συγκεκριμένη εντολή από τον πρωθυπουργό: προχωράμε και ανανεώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τις αστικές συγκοινωνίες. Εφαρμόζουμε κοινωνικές πολιτικές, προσπαθούμε να κάνουμε τις αστικές συγκοινωνίες όσο πιο ποιοτικές μπορούν να γίνουν σε στενά οικονομικά περιθώρια. Να έχουμε συνεργασία με τους εργαζόμενους που δίνουν πραγματικά την ψυχή τους για να έχουμε το επίπεδο των αστικών συγκοινωνιών που έχουμε».

«Αυτό κάνουμε και αυτό παλεύουμε. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί κανείς και τίποτα», υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

..και φυσικά όλες αυτές οι προκλήσεις να ποια κόμματα ανεβάζουν>> κλικ εκεί, νέα δημοσκόπηση,
να ποια κόμματα έρχονται πρώτα>>http://blablaworldnews.blogspot.gr/2017/04/labla-news.html