Τρίτη, Απριλίου 04, 2017

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: 14 ΝΕΚΡΟΙ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ - ΡΩΣΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ

Ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη αυξήθηκε σε 14, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσίδα υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκόρτσοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό του μετρό και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό σχεδόν 50 ανθρώπων. Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.


Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και άλλοι τρεις υπέκυψαν μέσα στα ασθενοφόρα ή στο νοσοκομείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, διευκρίνισε η υπουργός. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί χθες από τις ρωσικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ήταν 11 νεκροί.

Ένας Ρώσος πολίτης που κατάγεται από την Κεντρική Ασία, είναι ο βασικός ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των αρχών ασφαλείας στο Καζακστάν.

Ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζει ότι ο ύποπτος δεν κατάγεται από το Καζακστάν.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν (ΚΝΒ) συνεργάζεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας, τόσο στην ανταλλαγή πληροφοριών, όσο και στις έρευνες που διεξάγονται όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, Νουργκάλι Μπιλισμπέκοφ στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995.

Ένας άνδρας ο οποίος είχε καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης στον σταθμό του μετρό και φερόταν να έπαιξε ρόλο προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, μετέδωσε επίσης το Ιντερφάξ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Νωρίτερα, ο Πούτιν προέδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη.

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στον πιο πρόσφατο απολογισμό της επίθεσης, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει λόγο για 11 νεκρούς και 45 τραυματίες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Νωρίτερα η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση σε δέκα θανάτους: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη Αντρέι Κιμπίτοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη για το 4ο φόρουμ περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. "Δυστυχώς θα ξεκινήσουμε αυτήν τη συνάντησή μας με αυτό το τραγικό γεγονός. Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, θα τα καθορίσει η έρευνα", είπε ο Πούτιν στην αρχή των συνομιλιών του με τον Λουκασένκο.

"Ασφαλώς εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες: να επρόκειτο για δυστύχημα, για εγκληματική ενέργεια και, κυρίως, για τρομοκρατική επίθεση", πρόσθεσε.
left.gr


ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: