Τρίτη, Απριλίου 25, 2017

ΝΕΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 3 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

«Όχι» ήταν η απάντηση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα στο δικαστικό συμβούλιο στο νέο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των τριών από τους οκτώ αξιωματικούς, που την επομένη του πραξικοπήματος αυτομόλησαν στην Ελλάδα.
 «Όχι» ήταν η απάντηση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα στο δικαστικό συμβούλιο στο νέο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των τριών από τους οκτώ αξιωματικούς, που την επομένη του πραξικοπήματος αυτομόλησαν στην Ελλάδα.


Υπενθυμίζεται πως σήμερα ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου βρέθηκαν οι τρεις πρώτοι αξιωματικοί, ενώ το αίτημα για τους υπόλοιπους πέντε, θα συζητηθεί στις 4 και στις 5 Μαΐου.

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπάρχει δεδικασμένο για την τύχη των «8» και πως εάν εκδοθόυν υπάρχει κίνδυνος να μην έχουν δίκαιη δίκη και να υποστούν βασανιστήρια και χαρακτήρισε το τουρκικό αίτημα έκδοσης προσχηματικό. Υπενθυμίζεται πως ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών κρίνοντας πως «η πιθανότητα, με βάση όλα όσα αναφέρονται, ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». 

H κα Ράνια Σταθέα είπε συγκεκριμένα ότι «οι τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο» προσθέτοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που αφορούσαν προηγούμενες πράξεις που έχουν κριθεί και ταυτόχρονα οι τουρκικές αρχές έχουν αποστείλει ένα έγγραφο που παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των εκζητουμένων τονίζοντας πως η Τουρκία συμμορφώνεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με διεθνείς οργανισμούς».

Η εισαγγελέας υποστήριξε επίσης ότι  «προκύπτει πασιφανώς και αβίαστα ότι πρόκειται περί στοιχείων που είχαν τεθεί υπ' όψιν συμβουλίων που έκριναν το πρώτο αίτημα έκδοσης» και πως «τα στοιχεία είχαν εξαρχής τεθεί υπ' όψιν».

Τελος, είπε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια ευνομούμενη πολιτεία και διέπεται από όλες τις αξίες που αφορούν σεβασμό της ζωής. Δεν μπορεί να συναινέσει στον κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια και θανατική ποινή οι Τούρκοι εκζητούμενοι» και πρόσθεσε πως «οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν προσωπικής ανεξαρτησίας και  υπακούουν στο Σύνταγμα και στο νόμο και δεν ακούν σε κελεύσματα».

Οι τουρκικές αρχές ζητούν την  έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών  προσθέτοντας στο νέο αίτημα δυο ακόμη δευτερεύοντα αδικήματα από τα τέσσερα που υπήρχαν την προηγούμενη φορά.

Τα αδικήματα είναι τα εξής:

-Απόπειρας δολοφονίας κατά του προέδρου της  Τουρκικής Δημοκρατίας
-Απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της
-Απόπειρα κατάργησης της Τουρκικής  συνταγματικής τάξης
-Απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της
-Λεηλασία από κοινού, αδίκημα που αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι οκτώ στην Ελλάδα
-Πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ οι οκτώ κρατούνται στο Ολυμπιακό χωριό, καθώς με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε νόμιμη την παράταση κράτησης τους επικυρώνοντας την απόφαση του διοικητή της Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ με την οποία παρατάθηκε η κράτηση τους για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. 

ΑΠΕ


ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: