Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Οσμή σκανδάλου αναδίδει η διαδικασία που έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σε ότι αφορά τις διαδικασίες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αυτές ξεκίνησαν το 2014, όταν στο τιμόνι της τράπεζας ήταν ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Σύμβουλοι ορίστηκαν τότε οι Morgan Stanley και Deutsche Bank. Η διαδικασία ωστόσο ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2016. 


Ως σύμβουλοι αυτή τη φορά ορίστηκαν οι Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Η τελευταία ήταν αυτή που αντικατέστησε τη Deutsche Bank. Η επιλογή των συμβούλων έγινε απευθείας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Ο ίδιος, σε συνεργασία με τη Goldman Sachs και τη Deutsche Bank αλλά και στενούς του συνεργάτες φέρονται να έχουν την εποπτεία αλλά και τη διαχείριση όλων των φάσεων του διαγωνισμού, δίχως την εμπλοκή άλλων στελεχών.



Πολλά τα ερωτήματα


Ωστόσο η μέχρι τώρα στάση της διοίκησης της Εθνικής εγείρει πολλά ερωτήματα. Καταρχάς σε ότι αφορά την προσέλκυση των υποψηφίων δεν υπήρξε καμία δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε διεθνή ΜΜΕ κ.λπ. Αποκλειστικά οι Morgan Stanley και Goldman Sachs ανέλαβαν την επιλογή τους. Κι αυτό σε αντίθεση με ότι συνέβη στο παρελθόν με την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης όταν υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων σε διεθνή μέσα. Επιπλέον, η όλη διαδικασία της πώλησης δείχνει από την πλευρά διοίκησης της Εθνικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει διαρκέσει μόλις οκτώ μήνες, όταν στην πώληση του Αστέρα χρειάστηκαν 11.


Δεν είναι όμως και το μοναδικό στοιχείο που εγείρει ερωτήματα για τη στάση του κ. Φραγκιαδάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ο χρόνος που δόθηκε για «due diligence»(δέουσα επιμέλεια), δηλαδή για έρευνα και εξέταση όλων των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ήταν μόλις δύο μήνες, όταν συνήθως προβλέπεται χρονικό διάστημα τεσσάρων ή πέντε μηνών. Επιπλέον οι δεσμευτικές προσφορές φέρεται να στάλθηκαν μέσω email σε Morgan Stanley και Goldman Sachs στο Λονδίνο και όχι σε σφραγισμένους φακέλους, ώστε να αποσφραγιστούν στη συνέχεια με όλους τους υποψηφίους.


Επίσης, κατά την επιλογή από πλευράς Morgan Stanley και Goldman Sachs της short list των 14 υποψηφίων αγοραστών για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών δεν δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις ποιοι και γιατί αποκλείστηκαν. Ωστόσο φάνηκε ότι υπήρχε μία προτίμηση προς τις κινεζικές εταιρείες, καθώς οι επτά από τους 14 επιλεγέντες ήταν τελικά κινεζικές εταιρείες με ορισμένα ερωτηματικά να γεννώνται για την επιλογή τους. Συγκεκριμένα, κατά τη φάση αυτή του διαγωνισμού αποκλείστηκαν δύο ελληνικές υποψηφιότητες. Η μία ήταν του ομίλου Κοπελούζου και η άλλη του ομίλου Δουζόγλου. Το αιτιολογικό φέρεται να ήταν, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές που έγιναν, ότι δεν είχαν σχέση με τον ασφαλιστικό κλάδο. Ωστόσο, οι πέντε από τις επτά κινεζικές εταιρείες που επιλέχθηκαν επίσης δεν διέθεταν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά.


Οι σχέσεις Fosun International – Goldman Sachs


Εκεί όμως που γεννιούνται πολλά ερωτήματα είναι στη διάρκεια της τελικής φάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Documento» κατά τη φάση αυτή δόθηκαν δύο παρατάσεις. Η μία για τις 10 Μαρτίου και η άλλη για τις 28 Μαρτίου. Οι παρατάσεις φέρονται να δόθηκαν έπειτα από αίτημα της κινεζικής εταιρείας Fosun, το οποίο και εγκρίθηκε. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη με την κινεζική εταιρεία Gong Bao, το αίτημα της οποίας απερρίφθη. Να σημειωθεί ότι μεταξύ της Fosun και της Goldman Sachs προκύπτει ένα ηθικό ασυμβίβαστο για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μεταξύ τους έχει υπάρξει οικονομική συνεργασία κατά το παρελθόν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας παροχής ιατρικών υπηρεσιών Guahao, συμφερόντων της Fosun. Με τη συνδρομή της Goldman Sachs κατάφερε να αναζητήσει κα να εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 394 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.


Επίσης, ο κ. Φραγκιαδάκης και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρεται να γευμάτισαν με τον πρόεδρο της Fosun Γκούο Γκουάνγκ Τσανγκ και στελέχη της εταιρείας στο εστιατόριο «Μύλος» στο ξενοδοχείο Hlilton,  παρότι ο διαγωνισμός βρισκόταν στην τελική φάση.


Τα ερωτήματα για την τελική φάση, όμως, συσσωρεύονται. Για παράδειγμα, υπήρξε περίπτωση υποψηφίου ο οποίος αναγκάστηκε να στείλει γραπτή ερώτηση και να επικοινωνήσει δύο φορές τηλεφωνικά με Morgan Stanley και Goldman Sachs προκειμένου να ενημερωθεί εάν η ακριβής ώρα για την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς ήταν Λονδίνου ή Ελλάδος. 


Τελικά, η απάντηση δόθηκε τηλεφωνικά μόλις δύο ημέρες πριν από την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς. Η καθυστέρηση αυτή ωστόσο και η ασάφεια που υπήρχε προκαλούν εύλογα ερωτήματα, καθώς ο υποψήφιος έχασε χρόνο που θα ήταν πολύτιμος στην προετοιμασία της στρατηγικής του.


Η Fosun International και τα σκάνδαλα διαφθοράς


Η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς ανά τον κόσμο. Το Δεκέμβριο του 2015, ο πρόεδρος της Fosun συνελήφθη από τη Fosun κρατήθηκε για πέντε ημέρες. Η Fosun είχε εμπορικές συναλλαγές με την κινεζική κρατική εταιρεία Bright Food Group. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Wang Zogman καταδικάστηκε το 2016 σε 18 έτη φυλάκισης με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της διαφθοράς. Σύμφωνα με τα πρακτικά του δικαστηρίου ο Wang Zogman φέρεται να εκμεταλλεύτηκε τη θέση του προκειμένου ώστε να ωφεληθεί η Fosun σε βάρος της εταιρείας που διεύθυνε. Στην Πορτογαλία οι εποπτικές αρχές κίνησαν επίσης τις διαδικασίες ελέγχου σε βάρος της Fosun. Η εταιρεία η οποία εξαγόρασε την GroupCaixa Seguros, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, φέρεται να χρησιμοποίησε 1 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της για να τα επενδύσει σε δικές της εταιρείες.  


Μάνος Παπαγεωργίου
http://www.documentonews.gr/


ΠΡΕΖΑ TV

19-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: