Τετάρτη, Απριλίου 05, 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Η υπόθεση «ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα» έρχεται σε μια στιγμή, που η κυβέρνηση επιχειρεί να ερευνήσει διά της κοινοβουλευτικής οδού μια σειρά σκάνδαλα (εξοπλιστικά, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά.).

Η σημειολογία του ταξιδιού του Νίκου Παππά και εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων με ιδιωτικό αεροπλάνο επιχειρηματία φέρνει όμως στον νου ουκ ολίγες παλαιότερες αντίστοιχες υποθέσεις, η αποκάλυψη των οποίων έφερε στο προσκήνιο σοβαρά σκάνδαλα και πολιτικά «αλληλομαχαιρώματα».


Η «Εφ.Συν.» θυμάται μερικές τέτοιες περιπτώσεις, καθώς εν ενεργεία υπουργοί έχουν επιβιβαστεί στο παρελθόν πολλάκις σε αεροσκάφη και κότερα επιχειρηματιών, αφήνοντας την αίσθηση απευθείας σχέσεων διαπλοκής.

◾ Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στα κότερα.

«Στις 24 Σεπτεμβρίου 1995 ο Α. Παπανδρέου θα πάει στην Πάτμο. [...] Με ναυτική περιβολή ανεβοκατεβαίνει στη θαλαμηγό του εφοπλιστή Ποταμιάνου που τον φιλοξενεί» έγραφε το «Βήμα» τον Αύγουστο του 1999.

Στην ιστορία έχει μείνει και το γιοτ «Γκουανταλαχάρα» του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, στο οποίο κατέλυσε ο τότε πρωθυπουργός στα τέλη της δεκαετίας του '80.

◾ Το 2000 υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος επέβαινε σε κότερο του Σ. Κόκκαλη και άλλων ισχυρών επιχειρηματιών για κοντινά ταξίδια στο Αιγαίο.

«Τον Θεόδωρο Τσουκάτο κατονόμασε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ως έναν από τους συνδαιτυμόνες στο κότερο του προέδρου της Intracom, Σωκράτη Κόκκαλη, το περασμένο καλοκαίρι. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στη Βουλή ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι προσκεκλημένος του κ. Κόκκαλη ήταν και ο Θεόδωρος Πάγκαλος» ανέφερε το in.gr (19/10/2000).

Στην κόντρα μπήκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Ο εκρηκτικός Θεόδωρος Πάγκαλος κατήγγειλε στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ ότι στελέχη του Κινήματος έκαναν διακοπές σε κότερα επιχειρηματιών» ανέφεραν «Τα Νέα» μιλώντας για «διαρροές» που έδειχναν προς τον τότε γραμματέα του κόμματος.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο Θεόδωρος Τσουκάτος είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση Σημίτη επειδή επέβαινε σε κότερο επιχειρηματία.

◾ Με τα χρόνια, τα κότερα έδωσαν τη θέση τους στα λίαρ τζετ επιχειρηματιών.

Ο ισχυρός άνδρας της Siemens χρησιμοποίησε ιδιωτικά αεροσκάφη ουκ ολίγες φορές ώστε να μεταφέρει υψηλούς προσκεκλημένους του (δημοσιογράφους, στελέχη δημόσιων οργανισμών, πανεπιστημιακούς), σε ταξίδια αναψυχής για παρακολούθηση αγώνων Formula 1.

Τον μεγαλύτερο σάλο είχε ξεσηκώσει όμως η περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2008, είχε συμμετάσχει τρία χρόνια νωρίτερα σε ταξίδι οργανωμένο από το κορυφαίο στέλεχος της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, με ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Αθανάσιου Λασκαρίδη στη Γερμανία και την Αυστρία.

◾ Τον Αύγουστο του 2013 ο (εκλιπών) Στέλιος Σταυρίδης, τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροσκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη, πετώντας για την Κεφαλονιά.

Δεν είχαν περάσει πολλές ώρες από τη στιγμή που η «Emma Delta» είχε αγοράσει τον ΟΠΑΠ.

«Είχα έρθει για μία ημέρα στην Αθήνα προκειμένου να υπογράψω την πώληση και θα έφευγα την επομένη τα ξημερώματα με μια πτήση που είχε στις 05.20, δηλαδή θα ξυπνούσα στις 4 τα χαράματα. Ο κ. Μελισσανίδης όμως, ο οποίος πήγαινε στη Γαλλία, μου πρότεινε να με πάρει μαζί του για να με διευκολύνει. Είχε την καλοσύνη να με αφήσει στην Κεφαλονιά, όπου και έκανε ανεφοδιασμό, και έτσι δεν ταλαιπωρήθηκα και γλίτωσα και μια ημέρα» είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
efsyn.gr
ΠΡΕΖΑ TV
5-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: