Παρασκευή, Απριλίου 07, 2017

Πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία

Πενήντα εννέα πυραύλους Τόμαχοκ εκτόξευσαν οι ΗΠΑ στη Συρία, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό.

«Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου «οι πύραυλοι έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, πραγματοποιήθηκε στις 04:40 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι 59 πύραυλοι “Τόμαχοκ” εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

Διάγγελμα Τραμπ

Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «αποτρόπαια» την επίθεση με τοξικό αέριο, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα (...) αγνοώντας επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη και όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά» με αποτέλεσμα «η προσφυγική κρίση να γίνεται βαθύτερη και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Κάλεσε παράλληλα «όλα πολιτισμένα έθνη» να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ με στόχο να μπει «τέλος στη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών».

«Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν. Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε.

Πεντάγωνο: Ενημερώσαμε εκ των προτέρων τη Ρωσία για την επίθεση

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει τη συριακή αεροπορική βάση και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν ζήτησαν την άδεια Μόσχας» για την πυραυλική επίθεση. Ανέφερε ακόμη ότι οι βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Τραμπ «είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων».

Δεν υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» λέει ο κυβερνήτης της Χομς
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, σημειώνοντας πάντως ότι προκλήθηκαν υλικές καταστροφές.

Χαιρετίζει την επίθεση η συριακή αντιπολίτευση

Η Εθνική Συμμαχία της Συρίας, που ανήκει στην αντιπολίτευση, υποδέχθηκε θετικά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι οι πυραυλικές επιδρομές κατά του καθεστώτος του Άσαντ θα συνεχιστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης, αλλά και «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τί να πρωτοβομβαρδίσουν κι αυτοί οι αμερικάνοι; Την μία βομβαρδίζουν κομμουνιστές, την άλλη δικτάτορες, την άλλη χημικά όπλα, την άλλη πυρηνικά όπλα, μετά σκέτα όπλα,ύστερα διαδηλωτές τρομοκράτες, και στο τέλος θα ξεσπούν στις ερήμους.

Ανώνυμος είπε...

Χιούμορ, από τελικό στάδιο ηλιθιότητας