Τρίτη, Απριλίου 25, 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ:ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς λύση για το χρέος. «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος», είπε.
Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, συγκρίνοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016. 
«Αυτήν την πίεση είχαμε», πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τρίτης, ενώ σημείωσε ότι «η φορολογία είναι ίδια και ελάχιστα περισσότερη με αυτήν που ήταν πριν».

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα του 2016, ο Πρωθυπουργός ανέφερε «εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα» γιατί, όπως συμπλήρωσε, «εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε».
«Τελικά, παρά όσα έχουν ειπωθεί, ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και ούτε θα ενεργοποιηθεί» είπε και πρόσθεσε ότι «έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή».
Ο κ. Τσίπρας επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για την καθυστέρηση στους θεσμούς. «Δεν φταίει η κυβέρνηση. Όλοι το έχουν καταλάβει. Μόνο η αντιπολίτευση το υποστηρίζει», πρόσθεσε.
Παραδέχθηκε δε ότι από τη συμφωνία «χάσαμε κάποια πράγματα», αλλά πρόσθεσε πως «κερδίσαμε τα αντίμετρα».
Επέμεινε εξάλλου ότι όση είναι η επιβάρυνση, τόση θα είναι και η ελάφρυνση.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία είναι μηδενικό και έκανε λόγο για απομόνωση του ΔΝΤ.
«Μας ζητούσαν αύξηση ομαδικών απολύσεων και lock out», τόνισε, ενώ σημείωσε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μία, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την άλλη, επιθυμούσαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, βάζοντας την Ελλάδα στη μέση με τις λάθος προβλέψεις τους.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα. Αφορά και το χρέος».
Υπερασπίστηκε δε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».
Όσον αφορά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τόνισε ότι «έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος».
Ο κ. Τσίρπας χαρακτήρισε τον κ. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».
naftemporiki.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα σας πηδήξουμε αν δεν το νομιμοποιήσουμε, υπογράφοντάς το πρώτα. Λιοντάρι ο δικός σου.

Ανώνυμος είπε...

Την δημοσκόπηση του 3% του σύριζα στο blabla, που την κρύψατε;