Κυριακή, Απριλίου 02, 2017

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΑ

 Το Σκουρλέτειο χαρακτηρισµό «πασάς στα Γιάννινα» έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει -µε τις αποφάσεις του- ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Δεν είναι µόνο τα περίεργα οδοιπορικά (ακόµη και για το κέντρο της Αθήνας) ή η µίσθωση ιδιώτη οδηγού! Είναι ότι µετέτρεψε την ΚΕΔΕ και σε χρηµατοδότη του αγώνα κατά της κυβέρνησης! Ωπα, κύριε Δήµαρχε…

Πριν από µερικές µέρες, µε αφορµή µια δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήµων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης εξέδωσε µια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, η οποία µάλιστα κατέληγε µε σαφή υπονοούµενα αναφορικά µε τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ µε τους «µπαχαλάκηδες» και τους «κουκουλοφόρους». 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν ότι ο Πατούλης ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας και ποταπότητας. Οµως, το δηµοσιογραφικό µας ενδιαφέρον παρακίνησε η αµέσως επόµενη φράση εκείνης της ανακοίνωσης: «Οσο και αν προσπαθεί να χρησιµοποιήσει την ΚΕΔΕ ως όχηµα για προσωπικούς, ιδιοτελείς σκοπούς, είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης δεν συµµερίζεται τέτοιου είδους αθλιότητες».










Αυτή η καταγγελλόµενη χρησιµοποίηση της ΚΕΔΕ «για προσωπικούς και ιδιοτελείς σκοπούς» είναι που αποτέλεσε την αφορµή για το σηµερινό ρεπορτάζ. Διότι διαβάζοντας όλο αυτό το διάλογο µεταξύ κυβέρνησης και Πατούλη την προπερασµένη βδοµάδα, µάς ήρθε στο µυαλό µια παλιά πληροφορία, που έλεγε ότι ο γαλάζιος Γιώργος Πατούλης είχε µετατρέψει την ΚΕΔΕ πέρυσι σε χορηγό του -ξεκάθαρου αντικυβερνητικού- κινήµατος της γραβάτας, των µεγάλων πορτοφολιών της χώρας, δηλαδή! Μπρος στον ορυµαγδό των πολιτικών εξελίξεων, ποτέ πριν δεν είχαµε ασχοληθεί µε τη συγκεκριµένη καταγγελία. 

Ωστόσο, τώρα που η επικαιρότητα την επανέφερε έµµεσα στο πολιτικό προσκήνιο, θελήσαµε να τη διερευνήσουµε δηµοσιογραφικά. Και το αποτέλεσµα;


Εβαλε την ΚΕΔΕ να χρηµατοδοτεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις!

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, ηµέρα Τρίτη και ώρα 12.30, µετά από πρόσκληση του Γιώργου Πατούλη (και υπό την προεδρία του) συνέρχεται το ΔΣ της ΚΕΔΕ και αποφασίζει κάτι τροµερά ενδιαφέρον. Συγκεκριµένα, αποφασίζει να εγκρίνει την απόφαση του Προέδρου (του Πατούλη, δηλαδή) να χρηµατοδοτηθεί από το ταµείο της ΚΕΔΕ η συναυλία-διαµαρτυρία του κινήµατος της γραβάτας µε 2.500 ευρώ! Τότε που κατέβηκαν γιατροί και δικηγόροι στους δρόµους και διαµαρτύρονταν για το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου (που αποδεδειγµένα επιβάρυνε τα µεγάλα εισοδήµατα και ελάφρυνε τα µεσαία και τα χαµηλά). 

Η συναυλία είχε δοθεί στην πλατεία Κλαυθµώνος τρεις µέρες νωρίτερα και -όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο που δηµοσιεύει σήµερα Το ΧΩΝΙ- χρηµατοδοτήθηκε… όχι από το δικηγορικό ή τον ιατρικό σύλλογο αλλά από την ΚΕΔΕ! Να θυµίσουµε ότι ο Γιώργος Πατούλης είναι γιατρός και υπό αυτό το πρίσµα ίσως ο ίδιος προσωπικά να είχε µένος κατά της κυβερνητικής πολιτικής. 

Επίσης, να θυµίσουµε ότι ο Γιώργος Πατούλης είναι το πλέον παραδοσιακό γαλάζιο στέλεχος στην αυτοδιοίκηση, µε ηγετικές βλέψεις στο συγκεκριµένο κοµµάτι της πολιτικής ζωής. Αρα, και από πολιτική σκοπιά, είχε δικαιολογηµένο µένος κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Η ΚΕΔΕ, όµως, τι σχέση έχει µε όλα αυτά;

Στην απάντησή του, ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ (σηµείο 3 της απάντησης) µάς λέει ότι τα 2.500 ευρώ δεν αποτελούσαν χρηµατοδότηση της συναυλίας του κινήµατος της γραβάτας αλλά συµµετοχή της ΚΕΔΕ µε την ιδιότητα του «συν-διοργανωτή» (!!!), που εξυπηρετούσε τον καταστατικό σκοπό της περί της βελτίωσης της ζωής των κατοίκων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής!

Μα, πώς εξυπηρετούσε την κοινωνική συνοχή… µια εκδήλωση υπέρ των λίγων; Αυτό µπορεί να µας το απαντήσει η ΚΕΔΕ και ο κύριος Πατούλης; Γιατί εδώ δεν είναι τηλεόραση, να µπορεί να πετάει όποιον τίτλο θέλει. Εδώ ελέγχεται και θα πρέπει να µιλήσει µε συγκεκριµένα νούµερα. Και τα νούµερα λένε ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελµατιών είδε ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ από µικρή ως µεγάλη στις νέες εισφορές του, και µόλις το 20% των Ελλήνων επαγγελµατιών είδε επιβάρυνση (από µικρή ως µεγάλη).

Αποδεδειγµένα, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ελάφρυνε τους πολλούς και επιβάρυνε τους λίγους. Αυτό έκανε. Η ΚΕΔΕ γιατί έρχεται να συνταχθεί µε τους λίγους; Γιατί η ΚΕΔΕ πήγε µε τα µεγάλα πορτοφόλια και όχι µε τα µικρά; Πώς ακριβώς ενισχύει την κοινωνική συνοχή; Υπηρετώντας πολιτικές υπέρ των λίγων; Αλλά και προσωπικά, ο κύριος Πατούλης γιατί ένιωσε την ανάγκη να βγει να εκπροσωπήσει τους λίγους; Ως πολιτικός, ας κάνει ό,τι θέλει. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όµως, από πού και ως πού παίρνει µια τέτοια πολιτική θέση σε ένα θέµα παντελώς άσχετο µε την αυτοδιοίκηση;

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: Αν λειτουργούσε ως γιατρός ή Νεοδηµοκράτης, το µένος του δικαιολογείται. Το να χρησιµοποιεί, όµως, το ταµείο της ΚΕΔΕ για να προωθεί τα επαγγελµατικά του ή πολιτικά του συµφέροντα δεν είναι ανήθικο και αδικαιολόγητο; Σ’ αυτή την ερώτηση θα θέλαµε να µας απαντήσει ο γαλάζιος Δήµαρχος. 

Για τη ιστορία, να τονίσουµε ότι τα 2.500 ευρώ βγήκαν από τον κωδικό για τα «έξοδα συνεδρίων-ηµερίδων» του προϋπολογισµού της ΚΕΔΕ οικονοµικού έτους 2016, και πλήρωσαν δαπάνη που αφορά σε ηχητικές και φωτιστικές εργασίες. Διότι και η αντικυβερνητική συναυλία… ένα συνέδριο είναι!


4.600 ευρώ… για τα µάτια του Κυριάκου; Σοβαρά;

Στις 20 Ιουλίου 2016, εγκρίνεται η απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη να βγουν από το ταµείο της Κεντρικής Ενωσης 4.600 ευρώ προκειµένου -κρατηθείτε- να καλυφθούν τα έξοδα για τη συνάντηση… µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Δηλαδή, 4.600 ευρώ για να πάνε µέχρι τα γραφεία της ΝΔ, στη Συγγρού!!! Και πόσοι άνθρωποι είναι αυτοί; Ολοι και όλοι… 7! Αρα, 4.600 διά 7… ίσον 650 ευρώ ο καθένας!!! 

Για να πάνε στη Συγγρού!!! Μα, µε τα ίδια λεφτά, η δηµοσιογράφος µας, η Βάσω Ασµανίδου, θα πάει την άλλη βδοµάδα στην Κούβα!!! Τα εισιτήριά της (για το πήγαινε - έλα) είναι…. 650 ευρώ!!! Κάπως περίεργα δεν ακούγονται αυτά τα ποσά; Οµως, το πιο περίεργο… είναι άλλο!

Στην επίσηµη απάντηση της ΚΕΔΕ (την οποία ζητήσαµε αφού προσκοµίσαµε αρµοδίως και όλα τα επίµαχα έγγραφα) αναφέρεται ότι τελικά δεν υπήρξε το παραµικρό έξοδο για την ΚΕΔΕ αναφορικά µε την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Μας λένε συγκεκριµένα (σηµείο 4 της απάντησης της ΚΕΔΕ) ότι «δεν υπάρχουν καταχωρηµένα εξοδολόγια». Και όµως!!!


Η απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, περί δέσµευσης του συγκεκριµένου ποσού υπάρχει (µε αριθµ. πρωτοκόλλου ΑΠ 15520072016) και µάλιστα έχει εγκριθεί και υπογραφεί από τον ίδιο. Αρα, πώς είναι δυνατόν να µη βγήκαν αυτά τα λεφτά από την ΚΕΔΕ; Περίεργο δεν είναι; Και δεν είναι το µόνο...

Περίεργο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Γιώργος Πατούλης εµφανίζεται να ζητά αυτά τα λεφτά από την ΚΕΔΕ (τα 4.600 ευρώ) µία µέρα ΜΕΤΑ την επίσκεψη στον Μητσοτάκη! Οχι πριν αλλά µετά! Ωστόσο, ως δικαιολογία αναφέρεται η ανάγκη να καλυφθούν τα έξοδα για τη συνάντηση «στην οποία θα συµµετάσχουν» τα µέλη της ΚΕΔΕ. Μελλοντικός χρόνος για κάτι που είχε γίνει ήδη; Πώς εξηγείται τώρα όλο αυτό;


90 ευρώ οδοιπορικά… για το κέντρο της Αθήνας, κύριε Δήµαρχε;

Στις 7 Μαρτίου 2016, υπογράφεται άλλη µία απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, που µπορεί να µην έχει καµία πολιτική χροιά, έχει όµως το ενδιαφέρον της. Συγκεκριµένα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράφει να πληρωθεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ (ο ίδιος δηλαδή) 90 ευρώ από το ταµείο της Ενωσης, προκειµένου να πάει την επόµενη µέρα σε ένα forum, στο κέντρο της Αθήνας (ξενοδοχείο Divani Caravel)! 

Η συγκεκριµένη απόφαση (που επιβάρυνε τον κωδικό δαπανών της Ενωσης 61.01 «αµοιβές και έξοδα µη ελευθέρων επαγγελµατιών») αναφέρει ξεκάθαρα ότι η παραπάνω δαπάνη αντιστοιχεί στην κάλυψη της µετακίνησης του Προέδρου λόγω συµµετοχής του στο φόρουµ «Χρηµατοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόµενη µέρα», την 8η Μαρτίου 2016, στην Αθήνα.

Μα, πόσο παίρνουν τα ταξί από την Ακαδηµίας (τα γραφεία της ΚΕΔΕ) µέχρι το Caravel; Ή µήπως δεν πήγε µε ταξί; Με τι µεταφορικό µέσο πήγε άραγε ο Πρόεδρος, που χρεώνει για αυτήν την απόσταση... 90 ευρώ; Με ποιον τρόπο ακριβώς µπορούν να δικαιολογηθούν 90 ευρώ «οδοιπορικά» για το κέντρο της Αθήνας; Μιλάµε για ένα ποσό... υπερ-µεροκάµατο κανονικό!

Αναφορικά µε το συγκεκριµένο ζήτηµα, η απάντηση της ΚΕΔΕ µας εξέπληξε! Γιατί το βασικό της επιχείρηµα είναι ότι… δεν προβλέπεται η καταβολή οδοιπορικών αλλά µόνο η καταβολή εξόδων παράστασης ύψους 60 ευρώ ηµερησίως (τόσο γα τα µέλη όσο και για τον Πρόεδρο). Αυτή ήταν η απάντηση της ΚΕΔΕ (σηµείο 1)!!! Μα, αυτή δεν είναι απάντηση! Είναι αφετηρία για νέες πολλές ερωτήσεις! Για παράδειγµα…

■ Μα, τότε πώς δικαιολογείται το ποσό των 90 ευρώ, που διαβάζουµε στην απόφαση; Γιατί δεν λέει… 60 ευρώ και λέει 90;

■ Επίσης, τι σηµαίνει η φράση «εγκρίνουµε τη δέσµευση ποσού ύψους 90 ευρώ… που αντιστοιχεί στην κάλυψη της µετακίνησης του ανωτέρω (Πατούλη) λόγω συµµετοχής στο ανωτέρω φόρουµ» που διαβάζουµε στη συγκεκριµένη απόφαση; Η «κάλυψη της µετακίνησης» στα ελληνικά τι σηµαίνει;

■ Και εν πάση περιπτώσει, αν δεν προβλέπεται καταβολή «οδοιπορικών», όπως µας απαντά τώρα επίσηµα η ΚΕΔΕ, τότε γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, όταν ζήτησε τα 4.600 ευρώ για τη συνάντηση µε τον Μητσοτάκη (η περίπτωση από πάνω), έβαλε ως θέµα «οδοιπορικά έξοδα και ηµερήσια αποζηµίωση…»; Και γιατί στο ίδιο έγγραφο της ΚΕΔΕ προβάλλεται ως λόγος έγκρισης η «ανάγκη κάλυψης των οδοιπορικών εξόδων»; Θέλει να µας τρελάνει η ΚΕΔΕ, προφανώς…


369 ευρώ για µία δήλωσή σας, κύριε Δήµαρχε;

Δύο µήνες νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε υπογράψει άλλη µια ενδιαφέρουσα προς σχολιασµό απόφαση, την υπ’ αριθµ. 14, µε την οποία εγκρίθηκε δέσµευση ποσού 369 ευρώ, για τη βιντεοσκόπηση δήλωσής του για τις ανάγκες µιας εκδήλωσης, στην οποία δεν θα µπορούσε να παραβρεθεί. 

Συγκεκριµένα, 2 µέρες µετά, στις 16 Ιανουαρίου 2016, ο δήµος Ιστιαίας-Αιδηψού οργάνωνε εκδήλωση για «την υπογραφή ευρωπαϊκής χάρτας για τη ισότητα των Φύλων» (όπως αναφέρεται στην απόφαση), εκδήλωση στην οποία ο κύριος Πατούλης δεν µπορούσε να παραστεί. Σκέφτηκε, όµως, να στείλει µια δήλωσή του βιντεοσκοπηµένη! Και έτσι, έβγαλε από το ταµείο της ΚΕΔΕ 369 ευρώ, για να µπορέσει να συµµετάσχει στην εκδήλωση έστω µέσω οθόνης! Και γιατί δεν του αρκούσε µια γραπτή δήλωση, ας πούµε; Γιατί είναι µπανάλ, προφανώς! (Ζούµε στο 2017 εξάλλου. Μη φανούµε… καθυστερηµένοι).

Τα γούστα πληρώνονται, αυτό είναι λαϊκό αξίωµα. Το ερώτηµα, όµως, είναι… από ποιον! Το να στείλει ο διοργανωτής της εκδήλωσης µια κάµερα στον προσκεκληµένο που δεν µπορεί να παραστεί, προκειµένου να έχει τη δήλωσή του σε οθόνη τη βραδιά της εκδήλωσης, είναι λογικό και το έχουµε συναντήσει πάρα πολλές φορές στην επαγγελµατική µας πορεία. Το να πληρώνει, όµως, ο προσκεκληµένος τηλεοπτικό συνεργείο, επειδή δεν µπορεί να παραστεί εκεί που τον καλέσανε, είναι κάτι πρωτοφανές τουλάχιστον για τη δική µας εµπειρία.

Μα, στέλνεις κάµερα σε έναν προσκεκληµένο, που τον θεωρείς πολύ σηµαντικό και θεωρείς ότι θα είναι τιµή σου να τον έχεις στην εκδήλωσή σου. Σ’ αυτόν τον προσκεκληµένο ναι, χρεώνεσαι συνεργείο και µοντάζ για να τον έχεις, σε περίπτωση που σου ανακοινώσει ότι τελικά δεν θα µπορέσει να έρθει. Οµως, προσέξτε τη λεπτοµέρεια. Μιλάµε από τη θέση του διοργανωτή. Ο διοργανωτής κρίνει το ποιος είναι ο σηµαντικός προσκεκληµένος της εκδήλωσης. Οχι ο κάθε προσκεκληµένος, από µόνος του!

Εδώ, όµως, έρχεται ο Πατούλης και αποφασίζει από µόνος του ότι αποτελεί τον super προσκεκληµένο και τιµώµενο πρόσωπο και πως χωρίς αυτόν δεν γίνεται! Και αποφασίζει -από µόνος του- να πληρώσει λεφτά, για να µη λείψει από την εκδήλωση! Δεν του το ζήτησε κανείς. Γιατί αν του το ζητούσε, εκείνος θα αναλάµβανε και το κόστος. Αντίθετα, στη συγκεκριµένη απόφαση έχουµε την πρωτοτυπία… το κόστος να το αναλαµβάνει ο προσκεκληµένος, που δεν µπορούσε να παραστεί! 

Από αυτοπεποίθηση… σκίζει ο Πρόεδρος! 369 ευρώ, λοιπόν, το συνεργείο (και το µοντάζ) για µια δήλωση… 40-50 δευτερολέπτων; Στην απάντηση της ΚΕΔΕ (σηµείο 2) διαβάζουµε ότι αποστολή βιντεοσκοπηµένων µηνυµάτων έγινε µόνο σε δύο περιπτώσεις. Αυτό και τίποτα άλλο.


28.000 ευρώ για µια συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, κύριε Πρόεδρε;

Στις 17 Ιανουαρίου 2017, έλαβε χώρα κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού και του Εποπτικού Συµβουλίου της ΚΕΔΕ. Μία από τις αποφάσεις που έλαβε, λοιπόν, το ΔΣ της Ενωσης εκείνη την ηµέρα ήταν να εγκρίνει δαπάνη 28.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών µετακίνησης, διαµονής και εκτός έδρας αποζηµίωσης των µελών των συµβουλίων. 

Μάλιστα, σύµφωνα µε το πρακτικό, το ΔΣ προχώρησε σ’ αυτή την κάλυψη εξόδων, µετά από εισηγητικό σηµείωµα της Αναπληρώτριας Προϊσταµένης της Οικονοµικής Υπηρεσίας της ΚΕΔΕ. Και εδώ πλέον, τίθεται ένα βασικό ερώτηµα: Κάθε φορά που συνεδριάζουν τα συµβούλια, από το ταµείο της ΚΕΔΕ βγαίνουν 28.000 ευρώ;

Ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ µας απάντησε πως… ΝΑΙ! Για την ακρίβεια, το κόστος έφτασε τα 17.129 ευρώ γιατί δεν προσήλθαν όλα τα µέλη. Οµως, κάθε φορά, περίπου τόσο φτάνει το κόστος των συνεδριάσεων τα τελευταία χρόνια (σηµείο 5 της απάντησης).

Τελικά, χρειάζεται αυτός ο οδηγός 'ή όχι;

Ενα ακόµη έγγραφο, που παρουσιάζει το ενδιαφέρον του, είναι το ιδιωτικό συµφωνητικό, µε ηµεροµηνία 18 Ιανουαρίου 2017, µεταξύ της ΚΕΔΕ και ενός ιδιώτη οδηγού. Βάσει του συγκεκριµένου, ο ιδιώτης οδηγός αναλαµβάνει την οδήγηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων της ΚΕΔΕ, «που χρησιµοποιούνται για τις ανάγκες µετακίνησης των αιρετών µελών των συλλογικών οργάνων και για κάθε άλλη υπηρεσιακή ανάγκη που προκύπτει». Η συνολική αµοιβή για την παροχή των υπηρεσιών ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ, µέχρι το τέλος του έτους.

Και γιατί η ΚΕΔΕ, εφόσον ήθελε έναν οδηγό, δεν προσέλαβε κανονικά κάποιον; Γιατί αυτή η µέθοδος είναι… χρονοβόρα, µας απάντησαν αρµοδίως (σηµείο 6 της απάντησης). Και έτσι, «η σύναψη σύµβασης έργου ήταν µονόδροµος για να αντιµετωπιστούν οι άµεσες υπηρεσιακές ανάγκες της ΚΕΔΕ» καταλήγει η απάντηση. Ωραία…

Και του χρόνου τι θα γίνει; Θα ανανεωθεί η σύµβαση έργου ή θα πάψουν να υπάρχουν οι υπηρεσιακές ανάγκες της ΚΕΔΕ για οδηγό; Τελικά, χρειάζεται όντως οδηγός ή όχι; Πάντως, αν όντως χρειάζεται, τότε δεν θα πρέπει να ανανεώσουν την ίδια σύµβαση, γιατί έτσι θα οδηγηθούν σε µια µονιµοποίηση… από την πίσω πόρτα. Και αυτό προφανώς δεν το θέλει κανείς, σωστά;


2.000 έξτρα ευρω… για έξτρα συναντήσεις στην Αµερική!

Στις 25 Νοεµβρίου 2016, συνήλθε σε συνεδρίαση το ΔΣ της ΚΕΔΕ (ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, Γιώργου Πατούλη) και αποφάσισε να εγκρίνει συµπληρωµατικές δαπάνες για το ταξίδι του Προέδρου στην Αµερική, στο πλαίσιο της βράβευσής του από µια οµογενειακή εφηµερίδα ως «ξεχωριστή προσωπικότητα της χρονιάς». 

Το ενδιαφέρον εδώ είναι η λέξη «συµπληρωµατικές». Αλήθεια, ποια ανάγκη µπορεί να δηµιουργήθηκε, έτσι ώστε να χρειαστεί έγκριση συµπληρωµατικών δαπανών; 

Οπως µας απάντησε ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ, αυτές οι έκτακτες ανάγκες αφορούσαν σε παράταση της παραµονής του Προέδρου εκεί, «για την πραγµατοποίηση συναντήσεων που προέκυψαν εκ των υστέρων και κρίθηκε αναγκαίο να πραγµατοποιηθούν µε παράγοντες της ελληνικής οµογένειας» (σηµείο 7 της απάντησης της ΚΕΔΕ).


Η απάντηση της ΚΕΔΕ Στο ΧΩΝΙ: Ολα είναι εντάξει

Πριν προχωρήσουµε στη δηµοσίευση του ρεπορτάζ, επικοινωνήσαµε µε την ΚΕΔΕ και θέσαµε τα συγκεκριµένα ζητήµατα, για να λάβουµε τις επίσηµες απαντήσεις της Ενωσης. Την ουσία της απάντησης (ανά περίπτωση) τη συµπεριλάβαµε στο κείµενο. Ωστόσο, εδώ δηµοσιεύουµε και την απάντηση ολοκληρωµένη, προς αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων.

Στην Κεντρική Ενωση Δήµων Ελλάδος τέθηκαν από την εφηµερίδα σας «Το Χωνί» µια σειρά από ερωτήµατα, για τα οποία θα θέλαµε να σας απαντήσουµε τα παρακάτω:

1. Για όλα τα µέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. κι όχι µόνον για τον Πρόεδρο, ΔΕΝ προβλέπεται η καταβολή µισθού. Δεν προβλέπεται επίσης η καταβολή οδοιπορικών, αλλά µόνον η καταβολή εξόδων παράστασης ύψους 60 ευρώ ηµερησίως (καθαρά), εφόσον ο Πρόεδρος ή τα µέλη του Δ.Σ. συµµετέχουν σε επίσηµες συναντήσεις και εκπροσωπήσεις του ανώτερου θεσµικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθµού στην Αθήνα. Για να µην δηµιουργούνται παρερµηνείες και λανθασµένες εντυπώσεις, το συνολικό ποσό που έχει λάβει ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., σύµφωνα µε τα στοιχεία της οικονοµικής µας υπηρεσίας, ως έξοδα παράστασης για το συγκεκριµένο λόγο, για το όλο το 2016, ανέρχεται στο ποσό των 480€.

2. Η αποστολή βιντεοσκοπηµένων µηνυµάτων του Πρόεδρου της Κ.Ε.Δ.Ε., έχει γίνει σε δύο περιπτώσεις, όπου δεν ήταν δυνατή η εκπροσώπηση της Κ.Ε.Δ.Ε. Στην εκδήλωση όπου διεξήχθη στην Ιταλία, µε αφορµή τον εορτασµό της Παγκόσµιας Ηµέρας Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και η βιντεοσκόπηση µηνύµατος µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Γυναίκας.

Teuxos 259 13
3. Δεν είναι αληθές ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. χρηµατοδότησε συναυλία-αντικυβερνητική διαµαρτυρία, όπως αναφέρετε. H Κ.Ε.Δ.Ε. δεν χρηµατοδοτεί εκδηλώσεις, αλλά µε αποφάσεις του ΔΣ της συµµετέχει ως συν-διοργανωτής, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των καταστατικών της σκοπών. Τέτοιοι καταστατικοί σκοποί είναι µεταξύ άλλων και «η ανάληψη δράσεων και ενεργειών για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή». Επιπρόσθετα, σας αναφέρουµε ότι ο βασικός σκοπός της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι η «ενίσχυση και υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων που ενδυναµώνουν την τοπική ανάπτυξη και οικονοµία». Ολες λοιπόν οι αποφάσεις του Δ.Σ. περί συµµετοχής της Κ.Ε.Δ.Ε. σε εκδηλώσεις υπηρετούν τους παραπάνω καταστατικούς σκοπούς.

4. Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της οικονοµικής µας υπηρεσίας ότι υπήρξε το παραµικρό κόστος για τα ταµεία της Κ.Ε.Δ.Ε. από την επίσκεψη αντιπροσωπείας στον Αρχηγό της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας Κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχουν καταχωρηµένα εξοδολόγια.

5. Η υπ’ αριθµ. 32/17.1.2017 απόφαση που είναι αναρτηµένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., αναφέρει ότι ο προϋπολογισµός της είναι µεν ύψους 28.000€ σε περίπτωση παρουσίας όλων των µελών του ΔΣ, όµως απολογιστικά το κόστος ανήλθε σε 17.129,19€. Το κόστος αυτό αφορά τις µετακινήσεις από την Επαρχία προς την Αθήνα και τη διαµονή των µελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συµβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., ο αριθµός των οποίων ανήλθε στη συγκεκριµένη συνεδρίαση στα 34 µέλη. Αυτό είναι περίπου κατά µέσο όρο διαχρονικά και το κόστος κάθε συνεδρίασης του Διοικητικού και Εποπτικού Συµβουλίου τα τελευταία χρόνια.

6. Στο υπάρχον προσωπικό της Κ.Ε.Δ.Ε. δεν υπάρχει υπάλληλος µε την ειδικότητα του οδηγού. Αρα το πρόβληµα έλλειψης οδηγού δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί ενδοϋπηρεσιακά, αφού η πρόσληψη µόνιµου υπάλληλου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Η λύση της σύναψης σύµβασης έργου ήταν µονόδροµος, για να αντιµετωπιστούν οι άµεσες υπηρεσιακές ανάγκες της Κ.Ε.Δ.Ε.

7. Το συµπληρωµατικό κόστος των 2.000€ για την πληρωµή συµπληρωµατικών δαπανών του ταξιδιού του Πρόεδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις Η.Π.Α., όπου εκπροσώπησε την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθµού, µετά από την πρόσκληση που του έγινε, αφορούσε δαπάνη λόγω της παραµονής του περισσότερες ηµέρες από τις αρχικά προϋπολογισθείσες, για την πραγµατοποίηση συναντήσεων που προέκυψαν εκ των υστέρων και κρίθηκε αναγκαίο να πραγµατοποιηθούν, µε παράγοντες της Ελληνικής Οµογένειας.

Στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΜΑΝΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Στο ΧΩΝΙ 19.3.2017


ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: