Τετάρτη, Απριλίου 26, 2017

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. είναι το αντικείμενο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά την κατάσταση στην Τουρκία μετά και το δημοψήφισμα, το οποίο αυξανει δραματικά τις εξουσίες του προέδρου.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια της έκθεσης, Κάτι Πίρι, Ολλανδής κεντροαριστερής ευρωβουλευτού, η Τουρκία θα κλείσει την πόρτα στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα που υποστηρίχθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Η ευρωβουλευτής δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ότι εάν ο Ερντογάν προωθήσει όλες τις αλλαγές που ενισχύουν τις εξουσίες του, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει επίσημα τις βαλτωμένες εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας.


«Εφόσον η Τουρκία με ένα τέτοιο Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για την προσχώρησή της», είπε η Κάτι Πίρι.

Άλλωστε ήδη από πέρυσι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αναστολή της διαδικασίας.

Τα σχόλια της Κάτι Πίρι έρχονται μία μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης» και ότι μπορεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε., αν η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη συνεχιστούν.

Ωστόσο, η Κάτι Πίρι δεν είναι η μόνη που εξεφρασε αυτή την άποψη.

Τη Δευτέρα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα συναντηθούν στη Μάλτα την Παρασκευή, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

Όπως είπε, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την ενδυνάμωση της τελωνειακής ένωσης, την οποία έχει ήδη η Τουρκία με την Ε.Ε., τα επόμενα δύο ή τρία έτη.

Τόνισε δε ότι η διαδικασία αυτή θα ήταν επίσης για τους Ευρωπαίους ένας μοχλός πίεσης στην Τουρκία για να αναιρέσει πολιτικές οι οποίες σύμφωνα με Ευρωπαίους ηγέτες υπονομεύουν την τουρκική δημοκρατία.

Νέο κύμα διώξεων

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε νέο κύμα συλλήψεων και έννομων ενεργειών εναντίον όσων θεωρούν μέλη του κινήματος Γκιουλέν.

Έπειτα από σειρά επιχειρήσεων σε 81 επαρχίες, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και κρατούν 803 ανθρώπους, «ύποπτους για σχέσεις» με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η τουρκική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα δίκτυα NTV και CNNTurk έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος 3.224 προσώπων, σε επιχείρηση που όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είχε στόχο τη δομή του δικτύου στην αστυνομία.

Εξ αυτών έχουν συλληφθεί περισσότερα από 1.000 άτομα.  efsyn.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: