Τετάρτη, Απριλίου 26, 2017

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Οι δυο διασωθείσες γυναίκες νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ καλά στην υγεία της είναι πλέον η μια από τις δυο που είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και η οποία χρειάσθηκε να νοσηλευθεί και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.
 Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται από αέρος και από θαλάσσης οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας και ανατολικής Λέσβου για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων από το προχθεσινό πολύνεκρο ναυάγιο, με θύματα 16 συνολικά πρόσφυγες. Επίσημα, από το ναυάγιο της πλαστικής βάρκας που είχε ξεκινήσει από την περιοχή του Μπεχράμ Καλέ στη Μικρασιατική Τρωάδα απέναντι από τη Λέσβο, διασώθηκαν δυο γυναίκες ναυαγοί, ενώ αγνοούνται επίσημα επτά άνθρωποι.


Σημειώνεται ότι οι δυο διασωθείσες γυναίκες νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ καλά στην υγεία της είναι πλέον η μια από τις δυο που είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και η οποία χρειάσθηκε να νοσηλευθεί και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μικρές είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου εδώ και πέντε μέρες. Από το πρωί της Παρασκευής ως σήμερα Τετάρτη το πρωί στη Λέσβο πέρασαν δυο άτομα (οι δυο διασωθείσες του ναυαγίου), στη Χίο πέρασαν 90 άτομα ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.481 άτομα. Από αυτά 3.017 στη Λέσβο, 3.728 στη Χίο και 1.736 στη Σάμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής ακτοφυλακής που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη 26 Απριλίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Σώματος, τον Απρίλιο στα τουρκικά χωρικά ύδατα επιχείρησαν σε 23 περιστατικά περισυνέλεξαν δε 1187 μετανάστες και πρόσφυγες τους οποίους και προώθησαν σε καταυλισμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας.


Θλίψη του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο

Τη βαθιά του θλίψη για τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα σήμερα στο Αιγαίο εκφράζει με ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως τονίζει το ΥΝΑΝΠ: «Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη. H αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, δεν έχει άλλα περιθώρια. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές».

Παράλληλα, το ΥΝΑΝΠ συγχαίρει το Λιμενικό Σώμα για την «αυτοθυσία» που επέδειξε στο τόπο του δυστυχήματος. «Είμαστε περήφανοι και οφείλουμε να συγχαρούμε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα που από την πρώτη στιγμή έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, συνέδραμε με αυτοθυσία στην περισυλλογή ζώντων και σωρών και ακόμη και τώρα, ακούραστα, συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες» καταλήγει η ανακοίνωση.


Ύπατη Αρμοστεία: Ανάγκη για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας

η ανακοίνωση:

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αργά εχθές το βράδυ, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανάμεσα στην Τουρκία και το νησί της Λέσβου. Δύο γυναίκες έχει επιβεβαιωθεί ότι διασώθηκαν, ανάμεσά τους μία έγκυος. Εννέα σοροί έχουν εντοπιστεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα και άλλοι επτά στην Τουρκία. 

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους παραμένει πολύ πιθανό», ανέφερε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα. Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Πιστεύεται πως είναι το πρώτο πολύνεκρο ναυάγιο στα ελληνικά χωρικά ύδατα φέτος, με ανθρώπους που επιχείρησαν το παράτυπο επικίνδυνο πέρασμα ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά. Οι δύο γυναίκες που επέζησαν ανέφεραν στο προσωπικό της Υ.Α. ότι βρίσκονταν σε ένα πλεούμενο με 20-25 επιβαίνοντες, όταν ανατράπηκε γύρω στις 10 μ.μ. εχθές το βράδυ.

Μέχρι στιγμής, εννέα σοροί έχουν ανασυρθεί και μεταφερθεί το λιμάνι της Πέτρας στη Λέσβο από την ελληνική Ακτοφυλακή. Πρόκειται για έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί. Στην Τουρκία, επτά σοροί επιβεβαιώνεται ότι έχουν ανασυρθεί από την τουρκική Ακτοφυλακή.

Η ελληνική Ακτοφυλακή και το προσωπικό της Frontex, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, συνεχίζουν την έρευνα για περαιτέρω επιζώντες. Τα μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες που διασώθηκαν προσφέροντας βοήθεια. Οι δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες θεωρείται πως είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η άλλη από το Καμερούν, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά συγκριτικά με το 2016, που σημειώθηκαν 173.450 αφίξεις.

ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: