Πέμπτη, Απριλίου 06, 2017

ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ «ΟΜΗΡΟΙ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Η καταστολή του καθεστώτος Ερντογάν στη σκιά της απόπειρας πραξικοπήματος «επεκτείνεται» και σε Ολλανδούς πολίτες τουρκικής καταγωγής. Δέκα ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την εδραίωση της κυριαρχίας Ερντογάν και στη σκιά της ευρω-τουρκικής κρίσης, η Άγκυρα επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε σχεδόν 100 άτομα με διπλή υπηκοότητα που φέρεται να έχουν εκφραστεί δημόσια κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή να κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.


Οι Τούρκοι προσέρχονται στις 16 Απριλίου στις κάλπες για το δημοψήφισμα-στοίχημα του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να συγκεντρώσει και με τη «βούλα» την απόλυτη εξουσία στα χέρια του μέσω της μετάβασης σε προεδρικό σύστημα.

Η ψήφος των Τούρκων που ζουν στη δυτική Ευρώπη ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, το υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη ανέφερε ότι η απαγόρευση εξόδου αφορά πολίτες διπλής υπηκοότητας, οι λόγοι ποικίλουν, αλλά αρκετοί ενδέχεται να συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει πρωτοφανή μέτρα καταστολής στη χώρα εναντίον της αντιπολίτευσης εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.

To δίκτυο ΝΟS μετέδωσε ότι περίπου 100 Ολλανδοί τουρκικής καταγωγής -πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στην Τουρκία για διακοπές ή για να επισκεφθούν συγγενείς τους- δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη χώρα. Εκείνοι που επηρεάζονται από το μέτρο είχαν επικρίνει δημόσια τον Ερντογάν, κατά τον τηλεοπτικό σταθμό.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε από πλευράς του ότι δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός διότι το υπουργείο γνωρίζει μόνο τον αριθμό των ατόμων που κατέφυγαν για βοήθεια στα προξενεία.

«Τα αίτια για τα οποία κρατήθηκαν ποικίλουν, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να έχουν σχέση με το δίκτυο Γκιιουλέν» ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλοι έχουν διπλή υπηκοότητα, ολλανδική και τουρκική.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους πολίτες που ζητούν βοήθεια» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προστίθεται ότι πολίτες και άλλων χωρών αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. 

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ελβετίας, έχουν αντιμετωπίσει περίπτωση πολιτών τουρκικής καταγωγής στους οποίους δεν επετράπη η έξοδος.  

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: