Τρίτη, Απριλίου 18, 2017

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ GOOGLE SEARCH ΣΤΟ ANDROID ΒΑΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2015 και έπειτα από τάχιστη διεξαγωγή έρευνας (οκτώ μόλις μηνών), η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας έκρινε την Google ένοχη για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά εφαρμογών για συσκευές με Android. 

Η καταγγελία είχε γίνει από την Yandex, την ρωσική ιντερνετική επιχείρηση η οποία ελέγχει σχεδόν το μισό της αγοράς ιντερνετικής αναζήτησης και εισπράττει την πλειονότητα των εσόδων από την προβολή διαφημίσεων στα αποτελέσματα, μπροστά από την Google. Η Yandex είχε απευθυνθεί στην υπηρεσία προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού όταν κατασκευαστές την ενημέρωσαν ότι στο εξής δεν δύνανται να διανέμουν προ εγκαταστημένα τα app της για την διεξαγωγή αναζήτησης στο Ίντερνετ και τους χάρτες της. 

Επιπρόσθετα, η ρωσική υπηρεσία είχε διαπιστώσει ότι η Google επέβαλλε σοτυς κατασκευαστές να εγκαθιστούν άλλα δικά της app για να έχουν στις συσκευές τους το Google Play, το επίσημο κατάστημα διάθεσης εφαρμογών για Android και μάλιστα σε προνομιούχες θέσεις προβολής, όπως επίσης να θέτουν ως προεπιλογή τη μηχανή ιντερνετικής αναζήτησης της Google.

Για να ανακτηθεί ο υγιής ανταγωνισμός στη Ρωσία, η FAS Russia απαίτησε από την Google να αποσύρει τους επίμαχους όρους από τις συμφωνίες της με τους κατασκευαστές -όπως αυτόν για την αποκλειστικότητα και προνομιακή τοποθέτησης των Google apps, καθώς και εκείνους για την περιορισμένη εγκατάσταση apps και υπηρεσιών τρίτων.

Η FAS Russia επέβαλλε επίσης στην Google πρόστιμο 438,067,400 ρούβλια (7,3 εκατ. ευρώ).

Η Google πρότεινε στην FAS Russia συμβιβασμό, τον οποίο η υπηρεσία έκανε δεκτό όπως και το αρμόδιο δικαστήριο στις 17 Απριλίου. 

Η συμφωνία επιβάλλει στην Google να αποσύρει την απαίτηση για αποκλειστικότητα των δικών της εφαρμογών σε συσκευές Android στη Ρωσία, δεν θα της επιτρέπεται να περιορίζει την προεγκατάσταση ανταγωνιστικών μηχανών αναζήτησης ακόμα και στην αρχική οθόνη, ενώ δεν θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει ως προεπιλογή τη χρήση του δικού της search engine. 

Επίσης, οι συσκευές που κυκλοφορούν ήδη στη ρωσική αγορά θα εμφανίσουν ένα παράθυρο επιλογών στον Google Chrome όπου οι χρήστες θα αποκτήσουν την επιλογή να αλλάξουν τη μηχανή αναζήτησης από την οποία θα διεξάγονται στο εξής οι επερωτήσεις τους. Ομοίως, σε λίγους μήνες η Google θα αναπτύξει για τις νεότερες συσκευές ένα widget που θα αντικαταστήσει αυτό που υπάρχει για τη διεξαγωγή ιντερνετικών αναζητήσεων στην αρχική οθόνη, ώστε να προστεθεί η δυνατότητα επιλογών εναλλακτικών search engines (Yandex search, Google search, ή άλλη μηχανή κατ'απαίτηση των δημιουργών της).
tech.in.gr

in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: