Πέμπτη, Απριλίου 06, 2017

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΚΑΙ HELLENIC SEAWAYS

Αμείωτος συνεχίζεται ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ανάμεσα στον Όμιλο Ε. Γκριμάλντι, μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Μινωικές Γραμμές», και της Hellenic Seaways.

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της HSW, Αντώνη Αγαπητό, με αφορμή την παρουσίαση του νέου δρομολογίου στις Κυκλάδες του πλοίου της εταιρείας «Νήσος Σάμος» -και την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το 2016 έκλεισε με 6,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη έναντι 4 εκατ. ευρώ το 2015-, οι Μινωικές Γραμμές «ξανακτύπησαν».


Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση επιβεβαιώνουν «τη στρατηγική επιλογή για την απόκτηση του ελέγχου της HSW, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2016, που ο διευθύνων σύμβουλος της HSW δημοσιοποίησε στον Τύπο».

Τονίζουν ότι το «οικονομικό περιβάλλον για την ελληνική ακτοπλοΐα γενικότερα και τη HSW ειδικότερα ήταν θετικό κατά τη χρήση του 2016, λόγω των χαμηλότερων τιμών 12ετίας που κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων».

Επισημαίνουν ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2016 της HSW δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των μετόχων της, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εκτελεστικής διοίκησης της εταιρείας:

• Ο Κύκλος Εργασιών παρέμεινε στάσιμος στο ποσό 132 εκατ. ευρώ, παρά τη δραστηριοποίηση της εταιρείας με τρία επιπλέον πλοία (Νήσος Σάμος, HighSpeed 7 και Hellenic HighSpeed)

• Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA σημείωσε μείωση 27% ή 6,5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 18 εκατ. ευρώ έναντι 24,5 εκατ. ευρώ το 2015, παρά την πτώση των διεθνών τιμών ναυτιλιακών καυσίμων, οι οποίες σημείωσαν χαμηλό δωδεκαετίας.

• Τα Κέρδη μετά Φόρων που προέρχονται από τη λειτουργία της εταιρείας μειώθηκαν σε μηδενικά επίπεδα στην πραγματικότητα, καθώς τα ανακοινωθέντα Καθαρά Κέρδη ύψους €6,5 εκατ. προέρχονται από μια λογιστική ακροβασία, δηλαδή την αναστροφή απομείωσης πλοίων, ένα έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο γεγονός.

«Οι ευθύνες της εκτελεστικής διοίκησης της HSW είναι προφανώς σημαντικές, καθώς υποδηλώνουν την αδυναμία της να φέρει θετικά αποτελέσματα, την έλλειψη στρατηγικής αλλά και μακρόπνοου επιχειρηματικού σχεδιασμού», προσθέτουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης της HSW:

α) Επένδυσε «πολλά εκατομμύρια» για την επισκευή – ανακαίνιση ενός παλαιού συμβατικού πλοίου 30 ετών που βρισκόταν επί έτη αγκυροβολημένο.

β) Προχώρησε σε πωλήσεις πλοίων με επιτυχημένη εμπορική δραστηριότητα υποθηκεύοντας τις δυνατότητες κερδοφορίας της εταιρείας.

Ειδικότερα, πώλησε το ταχύπλοο καταμαράν HighSpeed 6, το οποίο δραστηριοποιούνταν με επιτυχία στη δημοφιλή εμπορική γραμμή της Σαντορίνης, έναντι 19,6 εκατ. ευρώ.

γ) Οι μη ορθές επιχειρηματικές κινήσεις επέφεραν την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας με τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων και τη σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Τέλος, στην ανακοίνωση των Μινωικών Γραμμών αναφέρεται:

«Το 2017 με την αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 25% περίπου εκτιμούμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών της επιδόσεων. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένη η συνεννόηση των μετόχων της εταιρείας στην επερχόμενη έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αναστροφή της οικονομικής της πορείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της HSW, Α. Αγαπητός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πρόσφατα είχε δηλώσει:

«Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία πάει από το καλό στο καλύτερο. Είναι επίτευγμα της διοίκησης που το πέτυχε με τη στήριξη των μετόχων και της Τράπεζας Πειραιώς που έβαλε ένα στόχο: Να ξαναποκτήσει αξία η μετοχή της εταιρείας» επισήμανε και πρόσθεσε πως «όλοι οι μέτοχοι της εταιρείας δεν ανησυχούν καθόλου μα καθόλου για τη διαφάνεια. Γιατί ο άλλος μεγαλομέτοχος, η Τράπεζα Πειραιώς, εκπροσωπείται στο Δ.Σ. και έχει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγχουν τα οικονομικά».

Είχε ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με τον Ε. Γκριμάλντι, λέγοντας πως «ο καθένας προσπαθεί να κάνει αυτό που μπορεί καλύτερα».

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τράπεζα Πειραιώς η διαδικασία πώλησης του 40,4% των μετοχών της εταιρείας, ενώ για τις 20 Απριλίου έχει προσδιοριστεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της HSW, μετά από αίτημα των Μινωικών Γραμμών. http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: