Δευτέρα, Απριλίου 03, 2017

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΣΤΑ PUBLIC ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία του εργαζομένου εδώ και δύο εβδομάδες «ξεκίνησαν νέες μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο «εξυγίανσης της εταιρείας». Κάθε πρωί μετά το άνοιγμα του καταστήματος λαμβάνουμε email με τον ημερήσιο στόχο, ο οποίος ποτέ δε πέφτει κάτω από 40.000 ευρώ! Όταν αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται μπορεί να καταλάβει ο καθένας πως αυτό γυρνάει μπούμπερανγκ για τους εργαζόμενους με τη λογική ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή αλλιώς αυτολεξεί δεν φρόντισαν ‘να επικοινωνήσουν τις προσφορές μας στους πελάτες’». 

Μέσα στο Μάρτιο συνεχίζει στην μαρτυρία του ο εργαζόμενος, «οι εργαζόμενοι περάσαμε αξιολόγηση και έγινε αλλαγή διεύθυνσης του καταστήματος. Το πρώτο προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δεν γίνεται στα πλαίσια προόδου και προσωπικής ανέλιξης, όπως ισχυρίζονται, αλλά ήταν μία καλή αφορμή για κράξιμο και απολύσεις μετέπειτα ενώ το δεύτερο έφερε εντατικότερους ρυθμούς δουλειάς, τρομοκρατία και πάλι απολύσεις!».


Διαβάστε ακόμη: Υπάλληλοι Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης: Τα αφεντικά στα Public πουλάνε απολύσεις

Αυτό έγινε και με δύο εργαζόμενους που απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Πέρασαν αξιολόγηση, στην οποία αναφέρθηκε η χαμηλή απόδοση τους και χωρίς καμία προειδοποίηση μία εβδομάδα μετά απολύθηκαν.

Η πρώτη απόλυση έγινε σε ταμία με την δικαιολογία ότι ήταν αργή στη δουλειά της. Εντελώς τυχαία, σύμφωνα με την καταγγελία, η απόλυση έγινε μία μέρα πριν την συμπλήρωση του ενός χρόνου εργασίας από την εργαζόμενη στην εταιρεία και στο εξής θα δικαιούταν αποζημίωση! 

Αυτό αποτελεί πάγια τακτική της εταιρείας να απολύει εργαζόμενους άνευ λόγου λίγο πριν το χρόνο προκειμένου να γλιτώνει χρήματα αλλά και να δυσχεραίνει την αντίσταση των εργαζομένων στη εργοδοτική αυθαιρεσία καθώς οι εργαζόμενοι καθίστανται ανακυκλώσιμοι. 

Η δεύτερη περίπτωση, όπως καταγγέλλεται, είναι εκείνη του εργαζόμενου «σε απαιτητικό τμήμα, αυτό των υπολογιστών, που δεν κατάφερε από τα Χριστούγεννα και μετά να πιάσει τον προσωπικό τζίρο και τα λεγόμενα safety –επεκτάσεις εγγυήσεις, σε καθημερινή βάση υπάρχει ένα πλαφόν πωλήσεων που πρέπει να πιάσει ο εκάστοτε πωλητής». Το σημαντικότερο όμως με την συγκεκριμένη απόλυση είναι ότι ο εργαζόμενος το καλοκαίρι έκλεινε 3 χρόνια στην εταιρεία το οποίο θα μεταφραζόταν σε 10%αύξηση.

Να θυμίσουμε ότι η αλυσίδα καταστημάτων Public πρωτοστάτησε στην επιβολή ελαστικών ωραρίων, κυριακάτικης εργασίας καθώς και στο αγοραστικό σαφάρι της BlackFriday.

Β. Τραϊανόπουλος: Παραβίαση της νομοθεσίας η σύνδεση της εξαρτημένης εργασίας με επιχειρηματικούς στόχους

Ξεκάθαρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας η αλλοίωση του χαρακτήρα της εξαρτημένης σχέση εργασίας όταν αυτή συνδέεται με στόχους της επιχείρησης, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος Β. Τραϊανόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο τονίζοντας ότι οι έλεγχοι γίνονται προς όλες τις πλευρές.  Οι Επιθεωρητές διαπιστώνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, αύξηση των παραβιάσεων της νομοθεσίας σε επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας όπου αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της σχέσης εξαρτημένης εργασίας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Αποτέλεσμα της αλλοίωσης αυτής είναι να καταστρατηγούνται οι προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, διότι η εργατική νομοθεσία διέπεται από την αρχή προστασίας του εργαζόμενου.

Ο τρόπος που αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της σύμβασης εργασίας είναι ο εξής: Οι εργοδότες προβάλλουν ως στοχοθεσία στους εργαζόμενους και συνδέουν την εκτέλεση της εργασίας με την επίτευξη ενός στόχου που έχει να κάνει με ποσοστά, κέρδη, αριθμό παραγγελιών κ.α ενώ σύμφωνα με τον αστικό κώδικα η σύμβαση εργασίας αποβλέπει στην παροχή εργασίας του εργαζόμενου και όχι στην επίτευξη ενός στόχου επιχειρησιακού ή οικονομικού σκοπού. «Η εξαρτημένη εργασία αποβλέπει δηλαδή στην εκτέλεση της εργασίας του εργαζόμενου και όχι στην επίτευξη ενός σκοπού κέρδους . Η σύμβαση που αποβλέπει στην επίτευξη ενός στόχου παραγγελιών, ποσοστού είναι η σχέση ανεξαρτήτου έργου» ξεκαθαρίζει ο Β.Τραϊανόπουλος. 

«Όλα αυτά δεν είναι νόμιμα και καταστρατηγούν και τις διατάξεις της προστασίας του εργαζόμενου. Ο εργοδότης με αυτή τη διαδικασία μετακυλίει στον εργαζόμενο τον επιχειρηματικό κίνδυνο που από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας θα πρέπει να τον έχει αποκλειστικά και μόνο ο εργοδότης. Είναι σκόπιμη η μετακύλιση του επιχειρηματικού κινδύνου και του επιχειρηματικού σκοπού που αναλαμβάνει ο επιχειρηματίας προς τον εργαζόμενο και μέσω της αλλοίωσης της εξαρτημένης εργασίας και του σκοπού της, επέρχεται η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων π.χ. μη καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης προ του χρόνου που απαιτείται για να καταβληθεί η αποζημίωση” προσθέτει ο Β. Τραϊανόπουλος επισημαίνοντας  ότι «Με βάση την τακτική αυτή που δεν προβλέπεται στη νομοθεσία, η παροχή εργασίας στοχεύει σε κάποιον κερδοσκοπικό στόχο (παραγγελίες κ.α.) και αν δεν πετύχει το συγκεκριμένο στόχο ο εργαζόμενος καλείται για πλημμελή εκτέλεση καθήκοντος, ή και απολύεται. Αυτό δεν είναι νόμιμο. Αυτό το διαπιστώνουμε σε πανελλαδική κλίμακα σε μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως στον χώρο του εμπορίου». 

Όσον αφορά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους επιθεωρητές να διαπιστώσουν τις παραβιάσεις ο κ. Τραϊανόπουλος τονίζει: «Εμείς έχουμε και την ελεγκτική διαδικασία επί τόπου για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει οποιαδήποτε μορφή αλλοίωσης της σχέσης εργασίας π.χ. να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν προϊόντα που έχουν λήξει, σπάσει που έχουν φθαρεί ή να υπάρχει κάποιο έλλειμμα από το ταμείο να συμψηφίζεται με μείωση του μισθού του. Και αυτά τα φαινόμενα εντάσσονται στην αλλοίωση του χαρακτήρα της εξαρτημένης σχέσης εργασίας. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες όπου καλείται ο εργοδότης και ο εργαζόμενος ή το σωματείο για να γίνει μια διαδικασία ελέγχου διαπίστωσης των συγκεκριμένων παραβάσεων, στη συνέχεια ακολουθούν κλήσεις προς συμμόρφωση της επιχείρησης και αν υπάρχουν συγκεκριμένες παραβιάσεις επιβάλλονται κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των Επιθεωρητών Εργασίας Β. Ελλάδος, οι έλεγχοι είναι εντατικοί και πολλές φορές η ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ οδηγεί σε πορίσματα που δικαιώνουν τους εργαζόμενους και υιοθετούνται από τα δικαστήρια.

Ωστόσο υπενθυμίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτές οι καταγγελίες να γίνουν από μεμονωμένους εργαζόμενους, καθώς ο εργαζόμενος στη σχέση του με τον εργοδότη ατομικά είναι απροστάτευτος. «Μόνο μέσω των συνδικαλιστικών του σωματείων αποκτά φωνή και μπορεί να διεκδικήσει την κατοχύρωση των  εργασιακών του δικαιωμάτων Ατομικά υπάρχει πάντα ο φόβος για αυτό πάντα παροτρύνουμε τους εργαζόμενους να συνδράμουν το έργο των σωματείων τους ώστε να υπάρχει συνεργασία και να μπει μια φραγή στην εργασιακή ζούγκλα» καταλήγει.    left.gr

 ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: