Παρασκευή, Απριλίου 07, 2017

SAILFISH CHINA OS : ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ SMARTPHONES, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ IOT ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Η ΚΙΝΑ

*του Παναγιώτη Μαρκίδη
Η εξάρτηση από τη Google, την Apple και τη Microsoft ωθεί και τους Κινέζους –μετά από τους Ρώσους- στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού συστήματος, που θα υποστηρίζει την ασφαλή λειτουργία φορητών και άλλων συσκευών (όπως smartphones και Smart TVs), διασυνδεμένων αυτοκινήτων και εφαρμογών στον ευρύτερο τομέα του Internet of Things (ΙοΤ).


Η προσπάθεια των Κινέζων βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα της φινλανδικής Jolla και για την ώρα έχει το όνομα Sailfish China OS. Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, στο Ελσίνκι, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με την ίδρυσή της το 2011, η Jolla απορρόφησε πολλούς πρώην μηχανικούς της Nokia, εργαζόμενους μέχρι τότε πάνω στην πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα λογισμικού MeeGo. «Αναμένουμε ότι μέχρι το 2022, 10 με 20 χώρες θα έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας, και θα έχουν χτίσει ένα ασφαλές οικοσύστημα υπηρεσιών επικοινωνίας με βάση το Sailfish OS», υποστήριξε ο πρόεδρος της Jolla, Antti Saarnio.
Η φινλανδική εταιρεία παραχώρησε σε κοινοπραξία κινεζικών εταιρειών τα σχετικά δικαιώματα. Το έργο έχει περάσει στη φάση της υλοποίησης. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιχειρεί να αναπτύξει ένα δικό της λειτουργικό σύστημα, με τις προηγούμενες προσπάθειες να έχουν αποτύχει.
Αντίστοιχα, και η Ρωσία αναζητά τα τελευταία χρόνια τρόπους για να περιορίσει την τεχνολογική της εξάρτηση από τις αμερικανικές εταιρείες. Google και Apple, με τα Android και iOS αντίστοιχα, ελέγχουν το 90% της ρωσικής mobile αγοράς. Στόχος της κυβέρνησης Πούτιν είναι μέχρι το 2025 το ποσοστό αυτό να έχει μειωθεί στο μισό. http://news247.gr

ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: