Σάββατο, Απριλίου 08, 2017

#STOCKHOLM: 4 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ISIS

Ένας 39χρονος Ουζμπέκος υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος συνελήφθη χτες στη Μάρστα, προάστιο της Στοκχόλμης, θεωρείται ο δράστης της αιματηρής επίθεσης με φορτηγό που έσπειρε τον τρόμο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Ένας άνδρας που κρατείται από τις αρχές στην Στοκχόλμη και συνελήφθη στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες ως ύποπτος για την τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας φαίνεται ότι είναι ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της αιματηρής επίθεσης που συγκλόνισε χτες την Στοκχόλμη. Ο άνδρος είναι ένας 39χρονος, Ουζμπέκος υπήκοος που ζει στην Σουηδία και φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.


Το φορτηγό έπεσε σε κατάστημα της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων στη Σουηδία, το Åhlens. To περιστατικό σημειώθηκε στο Ντροτνινγκάταν, μεγάλο εμπορικό δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν 15, μεταξύ τους αρκετά παιδιά. Εννέα τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. "Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος".

Ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη αργότερα το βράδυ σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή "σχέση" μεταξύ των δύο ανδρών.

Η αστυνομία έχει βρει εκρηκτικά μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε χθες νωρίς το απόγευμα στην επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης, μετέδωσε η σουηδική τηλεόραση επικαλούμενη πολλές αστυνομικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. "Όλα δείχνουν επίθεση", πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. "Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία".

Για τον Μάγνους Ράνστορπ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελετών ασύμμετρων απειλών του Κολεγίου της Σουηδικής Εθνικής Άμυνας (CATS), η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη. "Ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών επαναλάμβαναν ένα τέτοιο σενάριο εδώ και μήνες. Απλά δεν ξέραμε πότε θα συμβεί", είπε στο AFP. LEFT.GR

 ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: