Κυριακή, Μαΐου 14, 2017

3 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 7 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΑΙΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τρεις νεκροί, τρεις τραυματίες -εκ των οποίων οι δυο είναι πολυτραυματίες- και τέσσερις σε ελαφρότερη κατάσταση είναι ο απολογισμός του δυστυχήματος που συνέβη αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.  

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Είδα το χάρο με τα μάτια μου» είπε ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδένδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο εκτροχιάστηκε.

«Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οι εικόνες ήταν τραγικές, κάποιοι επιβάτες από τα πίσω βαγόνια άνοιγαν τα παράθυρα και έβγαιναν από αυτά. Επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε για να απεγκλωβιστεί» είπε ο Δημήτρης Μυλώσης, αυτόπτης μάρτυρας.

Στο οίκημα βρίσκονταν την ώρα της πρόσκρουσης δύο άτομα, τα οποία δεν δίστασαν να πηδήξουν από ύψος 5 μέτρων και τελικά κατάφεραν να σωθούν.

«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. 

Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. 

Στα καφενεία του χωριού, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα με την καλλιέργεια ρυζιού, το χθεσινοβραδινό συμβάν είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης, με τις αναλύσεις να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και τους πιο ψύχραιμους να συνιστούν υπομονή και «να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους».

Βομβαρδισμένο τοπίο το Άδενδρο

Ο χώρος του δυστυχήματος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές Αρχές προκειμένου να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες που βρίσκονται επί ποδός.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: