Πέμπτη, Μαΐου 11, 2017

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ 2+4 ΧΡΟΝΙΑ

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνολική συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο για τη συμμετοχή του στο Φόρουμ για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού που αποτελεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρότζεκτ της Κίνας, έχουν κανονιστεί συγκεκριμένες συναντήσεις, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, ενώ αναμένεται να έχει και συναντήσεις με άλλους ηγέτες. Σημείωσε ότι είναι προφανές ότι όλοι θα βρίσκονται εκεί και θα υπάρξουν στο περιθώριο του Φόρουμ συναντήσεις «που θα έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο επενδυτικά, αλλά και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική».


Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι «θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και που θα ολοκληρώσει την τετραετία, και θα πάρει και δεύτερη για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού». 

Έχει γίνει απολύτως σαφές, είπε, ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για 2+4 χρόνια. Από τα 2 αυτά χρόνια, ο ενάμισης χρόνος είναι μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα και η προσπάθεια να εμπεδωθεί η σταθερότητα και έξω από τις διαδικασίες της επιτροπείας, και τα άλλα 4 χρόνια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού.

Στο ερώτημα αν πιστεύει πως μπορεί να ξαναψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, απάντησε: «Βεβαίως». Υποστήριξε ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολύ σαφείς και στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος. Είπε ότι προφανώς η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο οι πολίτες ξέρουν ποιος μάχεται για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ποιος προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να πετύχει μέτρα κοινωνικής στήριξης, ποιος προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, και ποια είναι η κυβέρνηση που για πρώτη φορά βάζει στο στόχαστρο τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή. Στον αντίποδα, ξέρει και ποιοι είναι οι συνεχιστές του παλιού καθεστώτος. «Όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ο λαός θα ξαναστηρίξει αυτή την κυβέρνηση» τόνισε.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού είτε ως δημοσιογραφική είτε ως αποτέλεσμα ιδεών διαφόρων πολιτικών εγκεφάλων, για να τονίσει πως «δεν επίκειται κανενός είδους σχεδιασμός ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία» και να επισημάνει εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός ήταν περισσότερο από σαφής στη σχετική απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, απάντησε χιουμοριστικά: «Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού, ο ένας είναι ΠΑΟΚ, ο άλλος Παναθηναϊκός". Δεν υπάρχει "καμία άλλη σκιά"», πρόσθεσε.

«Ο κ. Τσακαλώτος κάνει καλό και στην κυβέρνηση στη χώρα με το γεγονός ότι δεν παραιτείται» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι αν έπεφτε το αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ θα παραιτείτο.

Ως προς τη ΝΔ  είπε ότι υπάρχει δυσκολία στο να υπάρξει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και επιχειρηματολογία με τα στελέχη της.

«Πολύ σύντομα θα έχουμε συμφωνία»

«Έχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξήγησε ότι αυτό που συζητείται είναι το σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης της Γερμανίας να μην είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και, από την άλλη, η απαίτηση του ΔΝΤ να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα. Κάπου στη μέση θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας, εκτίμησε.

Είπε ότι τα πράγματα είναι μπροστά μας σχεδόν δεδομένα: Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης - «περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει»-, από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος). 

Επισήμανε ότι ο προσδιορισμός τους έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης γιατί απαιτείται ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πράγμα, όπως σημείωσε, που μάλλον έχει προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές γιατί η πτώση που βλέπουμε στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες (επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης) είναι μια προεξόφληση θετικής κατάληξης της συζήτησης και για το ελληνικό χρέος.

Είπε ότι όταν γίνουν αυτά τα βήματα, «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να κάνουμε σταδιακές κινήσεις ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχει τη δυνατότητα η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της πλήρως από τις αγορές».

Σημείωσε ότι παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και υπογράμμισε ότι «η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη».

Χαρακτήρισε μονόδρομο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά, πρόσθεσε, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα - που ο ίδιος δεν διαβλέπει καν ως πιθανότητα - αποχώρησης του ΔΝΤ και συνέχισης του προγράμματος χωρίς αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, γιατί τα έχει ζητήσει το ΔΝΤ.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: