Τρίτη, Μαΐου 23, 2017

Ρημάζουν τις συντάξεις στο όνομα της ανάκαμψης - 4 στις 10 συντάξεις κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά

Τέσσερις στις δέκα κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον μήνα Δεκέμβρη του 2016! Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από πολύμηνη καθυστέρηση (είχαν να δημοσιευθούν στοιχεία από το καλοκαίρι του 2015), 7 στις 10 κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, στην τσέπη των συνταξιούχων φτάνουν ακόμα μικρότερα ποσά, καθώς εκτός από τον αναλογούντα φόρο, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι κρατήσεις που γίνονται στους συνταξιούχους για την Υγεία (6%) και η αντίστοιχη εισφορά στον ΑΚΑΓΕ!
Τα στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα τα αποτελέσματα της συνολικότερης επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, πατούν πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό.

Ειδικότερα, περίπου 1,2 εκατομμύρια κύριες συντάξεις, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων χρόνων, έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω των 500 ευρώ μεικτά, με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να συγκεντρώνονται σε ποσά από τα 334 έως τα 384 ευρώ μεικτά.
Ακόμα, 962.000 κύριες συντάξεις κυμαίνονται από 500 έως 1.000 μεικτά, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή των 679 ευρώ έως 718 ευρώ μεικτά.
Ετσι, τον περασμένο Δεκέμβρη η μέση κύρια σύνταξη που έδωσε ο ΕΦΚΑ ήταν μόλις 722,03 ευρώ μεικτά, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος 812,11 ευρώ μεικτά, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου (χηρείας) 507,41 ευρώ μεικτά και η μέση αναπηρική σύνταξη 564,24 ευρώ μεικτά.
Αντίστοιχα, η μέση επικουρική σύνταξη για τους 1,252 εκατ. δικαιούχους συρρικνώθηκε στα 170,93 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους 409.620 μερισματούχους σχεδόν εξαϋλώθηκε στα 97,86 ευρώ μεικτά.
Ειδικότερα, στο πρώην ΙΚΑ (το μεγαλύτερο μέχρι την ενοποίηση Ταμείο), η μέση κύρια σύνταξη, τον Δεκέμβρη, διαμορφώθηκε στα 701,8 ευρώ μεικτά. Αν απ' αυτό το ποσό αφαιρέσουμε τις κρατήσεις για την Υγεία (ΕΟΠΥΥ) και υπέρ ΑΚΑΓΕ, η μέση κύρια σύνταξη περιορίζεται στα 645,6 ευρώ προ φόρου!
Και ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί οι νέες περικοπές...
Σημειώνεται ότι οι συντάξεις αυτές είναι οι παλιές συντάξεις που καταβάλλονται μαζί με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ δεν περιλαμβάνονται «νέες» συντάξεις καθώς τέτοιες δεν έχουν εκδοθεί. Ομως, με το 4ο μνημόνιο που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, το 2019 θα επιβληθούν νέες περικοπές σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς η «προσωπική διαφορά» σε άλλες περιπτώσεις θα κοπεί τελείως και σε άλλες θα μειωθεί, ενώ θα καταργηθούν και τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων. Γεγονός που σημαίνει ότι τα παραπάνω ποσά θα συρρικνωθούν περαιτέρω, ενώ οι νέες συντάξεις που θα αρχίσουν να εκδίδονται με βάση τον νόμο 4387/2016 θα είναι και αυτές κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις παλιότερες.
Υστερα απ' όλα αυτά δεν είναι τυχαίο που το μέσο μηνιαίο εισόδημα των 2,631 εκατομμυρίων συνταξιούχων, τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια και πριν ενσωματωθεί το νέο «μαχαίρι» που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, είναι μόλις 819,4 ευρώ μεικτά (μαζί με τον φόρο που αναλογεί). Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το μέσο άθροισμα από κύριες και επικουρικές συντάξεις και τυχόν μερίσματα.
Το συνολικό εισόδημα για τον Δεκέμβρη του 2016 των 2,631 εκατ. συνταξιούχων διαμορφώθηκε στα 2,155 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα ήταν οι συντάξεις και για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2016, για τους οποίους ανακοινώθηκαν τα σχετικά στοιχεία.
Σύμφωνα με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» - και παρά τους σχετικούς προπαγανδιστικούς μύθους - το 73,9% των σημερινών συνταξιούχων έχουν ηλικία πάνω από τα 66 έτη, ενώ ακόμα 12% έχουν ηλικία μεταξύ 61 και 65 ετών. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που έχουν μικρότερη ηλικία είτε είναι δικαιούχοι σύνταξης θανάτου είτε είναι δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης. 

http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2017

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταστρέψανε μιά χώρα και δεν την πλήρωσε κανείς, εκτός από μισθωτούς και συνταξιούχους ( βασικά). Τόσα χρόνια κανείς δεν έβλεπε, κανείς δεν ήξερε, ΑΛΛΑ, αυτός ο κανείς, μπορεί, τώρα,να μας σώσει!

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω να σε πολυπονάει το θέμα των συντάξεων. Γαργάρα το κάνεις.. αλλά θα μου πεις Συ.Ρι.Ζα κρυφουποστηρίζεις.. Έτσι να το αναφέρεις για τα μάτια του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

Βάλανε τον Τσοχατζό μέσα. Βέβαια για τόσα μύρια, έμπαινα και γω μέσα, για περισσότερα χρόνια. Τα υπόλοιπα τα φάγαμε μεταξύ μας. Ο καθένας μας πήρε από καμιά κατοστή χιλιάδες.

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο που διαγράψετε ήταν άκρως πολιτικό. Το αντιμετωπίσατε ρατσιστικά, θεωρώντας ότι έθιγε πρόσωπα, πράγμα ανυπόστατο. Βάλτε τον Τειρεσία, που δεν θίγεται.