Σάββατο, Μαΐου 06, 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΦΩΣΦΟΡΟ ΑΞΙΑΣ 5 ΕΚ. ΔΟΛ. ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ - ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ένα ελληνικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε φωσφορικά ορυκτά από το λιμάνι Ελ Ααγιούν της κατεχόμενης Δυτικής Σαχάρας προς τη Νέα Ζηλανδία με φορτίο αξίας 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων για χρήση στην αγροτική βιομηχανία, δεσμεύτηκε από δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής.
Το NM Cherry Blossom είχε προγραμματισμένη άφιξη στη Νέα Ζηλανδία στις 30 Μαΐου 2017, σύμφωνα με ιστοσελίδα της χώρας. Ωστόσο, αυτή την ώρα είναι αγκυροβολημένο ακριβώς έξω από το λιμάνι Port Elizabeth στη Νότιο Αφρική.
Το NM Cherry Blossom φαίνεται να ανήκει στην εταιρεία A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A. με έδρα την Αθήνα (τηλ. 2106155200,2106198220)
Το πρακτορείο Reuters κάλυψε την είδηση χτες το βράδυ, χωρίς να αναφερθεί ωστόσο στην εμπλοκή της ελληνικής εταιρείας.
Το πλοίο σταμάτησε στην Νότιο Αφρική για ανεφοδιασμό. Κατά την ολιγόωρη παραμονή του εκεί, οι αρχές της Δυτικής Σαχάρας κίνησαν τις νομικές διαδικασίες εναντίον του. Με εντολή δικαστηρίου το φορτίο παρέμεινε στο πλοίο. Το φορτίο, φωσφορικά ορυκτά, που αποτελεί αντικείμενο της διαμάχης στη Δυτική Σαχάρα, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία λιπασμάτων.


Ο λαός των Σαχράουι και η οργάνωση που τον αντιπροσωπεύει, έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημένα για την παράνομη εξόρυξη και εξαγωγή φωσφορικών ορυκτών υψηλής ποιότητας από το τμήμα της Δυτικής Σαχάρας που βρίσκεται υπό Μαροκινή στρατιωτική κατοχή από το 1975. Το εμπόριο συνεχίστηκε παρά τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών το 1991 να επιβλέψουν ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης για το λαό της Δυτικής Σαχάρας, μιας περιοχής που τα Ηνωμένα Έθνη χειρίζονται ως την τελευταία αποικιακή υπόθεση στην Αφρική.
Το ανώτερο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε το Δεκέμβριο 2016 ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μαρόκου δε μπορούν να περιλαμβάνουν τη Δυτική Σαχάρα χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του λαού της κατεχόμενης περιοχής. Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία όπως όλα δείχνουν δεν ζήτησε τη συγκατάθεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας.
Η οργάνωσή μας, Western Sahara Resource Watch (Παρατηρητήριο Φυσικών Πόρων της Δυτικής Σαχάρας) εξέδωσε την ετήσια έκθεσή της για το Μαροκινό εμπόριο φωσφόρου από την Δυτική Σαχάρα στις 25 Απριλίου 2017. Στην έκθεση, η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται δεύτερη σε σειρά εισαγωγέας στον κόσμο.
“Είναι λυπηρό να βλέπουμε έλληνες πλοιοκτήτες να ευθύνονται για τη συνέχιση της κατοχής της περιοχής. Ευχόμαστε ότι η αξία των λεηλατημένων ορυκτών θα επιστραφεί στους κατόχους των αγαθών, δηλαδή στους Σαχράουι. Οι μισοί από αυτούς ζουν ως πρόσφυγες από τότε που το Μαρόκο κατέλαβε τη Δυτική Σαχάρα” δήλωσε η Παρασκευή.

_______________________________________________

Παρασκευή Μαραγκού
Παρατηρητήριο Φυσικών Πόρων της Δυτικής Σαχάρας για την Ελλάδα

paraskevi@wsrw.org
www.wsrw.org 

http://ditikisahara.blogspot.gr/2017/05/5.html 

ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κανένα παρατηρητήριο φυσικών πόρων για την Ελλάδα, υπάρχει;