Πέμπτη, Μαΐου 11, 2017

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Φόρους στους πλουσιότερους, πρόγραμμα-μαμούθ για κοινωνικές δαπάνες, Brexit μόνο μετά από συνολική συμφωνία, κατάργηση των διδάκτρων και αποφυγή «ψεύτικων υποσχέσεων» στο θέμα της μετανάστευσης είναι μερικά από τα ζητήματα που θέτει το Εργατικό Κόμμα στο μανιφέστο του για τις εκλογές.

Το εκλογικό μανιφέστο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ωστόσο, το BBC κατάφερε να εξασφαλίσει και να παρουσιάσει μέρος του.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει: 


Δαπάνη 8 δισ. λιρών σε βάθος 5ετίας για κοινωνικές δαπάνες
Καμία «ψεύτικη υπόσχεση» για τα θέματα της μετανάστευσης.
«Εξαιρετική προσοχή» στο θέμα της χρήσης των πυρηνικών όπλων Trident, κάτι για το οποίο ο ίδιος ο Κόρμπιν έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει αντίθετος.
Ενίσχυση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
Kατάργηση των συμβάσεων εργασίας τύπου «zero hours» (ελαστική μορφή εργασίας, όπου δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ώρες ή αντικείμενο εργασίας. Ο εργαζόμενος καλείται να εργαστεί όταν υπάρχει δουλειά).
Αύξηση κατά 5% του φόρου εισοδήματος για τους πλουσιότερους, ώστε να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας (NHS).
Ευρύτατο στεγαστικό πρόγραμμα ιδίως για τους κάτω των 21 ετών.
Στον τομέα της Ενέργειας, τουλάχιστον μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικού ανά περιοχή και κρατικός έλεγχος της διανομής και του δικτύου.
Ψήφο στα 16.
«Ταβάνι» τα 66 έτη για τη συνταξιοδότηση
Εφόσον το μανιφέστο εγκριθεί θα πρόκειται -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- για το πλέον αριστερό των Εργατικών από τα «πέτρινα χρόνια» της δεκαετίας του 1980, όταν το κόμμα έχανε τις εκλογικές αναμετρήσεις από τους Τόρις της Θάτσερ.

Αρκετοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το σκέλος των κοινωνικών δαπανών, φοβούμενοι ότι οι ψηφοφόροι δεν θα πειστούν εύκολα για το πού και πώς θα βρεθούν τα χρήματα. 

Επιπλέον, σε ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ βουλευτών αναφέρεται ότι ο ίδιος ο Κόρμπιν θα φέρει την ευθύνη για τυχόν αποτυχία στις εκλογές, αν οι πολίτες δεν πειστούν...

Είναι γνωστό ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην οργανωμένη βάση του κόμματος, ωστόσο, δεν έχει ακόμα καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα, αλλά και πολλούς από τους βουλευτές του που τον έχουν ήδη αμφισβητήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα του Brexit.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές, εκτιμώντας ότι υπάρχει χρόνος να κλείσει η τεράστια (σύμφωνα με τις έρευνες) ψαλίδα με τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι. 

Ωστόσο, το πρόσφατο αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν απογοητευτικό: οι Συντηρητικοί βγήκαν ενισχυμένοι, κλέβοντας ψήφους ακόμα και από το UKIP, ενώ οι Εργατικοί υποχώρησαν ακόμα περισσότερο.

Ο Κόρμπιν έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμα και αν χάσει.

Απόστολος Ρουμπάνης .   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: