Πέμπτη, Μαΐου 11, 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Συνάντηση 40 λεπτών στον Λευκό Οίκο είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι συνομιλίες Τραμπ - Λαβρόφ, παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, έγιναν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σεργκέι Λαβρόφ έδωσαν έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά και στην μεταξύ τους συνεργασία σε άλλα διεθνή ζητήματα, χωρίς να αναφερθούν στις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.


Ωστόσο, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να οικοδομηθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας.

Ο Τραμπ μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι πρέπει να θέσουμε τέλος στην τρομερή αιματοχυσία και πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Συρία. 

Παράλληλα, προέτρεψε την Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να «συγκρατήσει» το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεν παρέλειψε να εγείρει το ζήτημα της Ουκρανίας και να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις του αυτές, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν συζήτησαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι επικέντρωσαν κυρίως την συζήτηση τους στις προτάσεις για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στην Συρία, που είχαν γίνει προηγουμένως από τον ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ακόμη ότι «αυτό που επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες αυτές, είναι ότι παρά τις γνωστές δυσκολίες, οι χώρες μας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν από κοινού ώστε να επιλυθούν τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν στην διεθνή ημερήσια διάταξη», πως η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων, και πως ο διμερής διάλογος είναι απαλλαγμένος από την ιδεολογία η οποία παρεμπόδισε τις σχέσεις επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Πούτιν: Καμία ανάμειξη στην αποπομπή Κόμεϊ 

Η συνάντηση Λαβρόφ - Τραμπ είναι η πρώτη του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ρωσίας, καθώς οι σχέσεις των δύο δυνάμεων είναι τεταμένες και το κλίμα στην Ουάσινγκτον εκρηκτικό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της απόλυσης του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αναμένεται να καθυστερήσει την έρευνα της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για την κυβερνοεπίθεση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Πρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν είχε καμία ανάμειξη στην αποπομπή του διευθυντή του FBI και διαβεβαίωσε ότι το γεγεονός δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον.

«Δεν θα έχει καμία επίπτωση. Η ερώτησή σας μου ακούγεται πολύ αστεία. Μην θυμώνετε μαζί μου. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η απόλυση του Κόμεϊ θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις. «Ο πρόεδρος Τραμπ ενεργεί με βάση τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: