Δευτέρα, Μαΐου 22, 2017

Τα ψέματα της ευρωσωτήριου επταετίας

Στις 8 Μαΐου συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από την έναρξη του πρώτου Μνημονίου. Στις 22 Μαΐου, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τα νέα μέτρα που έφερε προς ψήφιση η σημερινή κυβέρνηση, τα οποία αναλογούν σε ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Αν η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο, να διαγγέλλει την είσοδο στη μνημονιακή εποχή, συμβολίζει κάτι με ένταση, αυτό είναι η έναρξη μιας περιόδου ολοκληρωτικής επικράτησης ενός κύκλου ψεύδους. Και οι τρεις μείζονες, εκλεγμένες κυβερνήσεις των Μνημονίων (Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα) ακολούθησαν την ίδια πορεία στη σχέση τους με τον ελληνικό λαό που τις εξέλεξε: Ήρθαν να τον σώσουν από τη λιτότητα, να μην ψηφίσουν επαίσχυντες συμφωνίες, να μην πάρουν νέα μέτρα. Και έκαναν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που εξήγγειλαν. Το ψεύδος εδώ δεν θα πρέπει να εννοηθεί με την έννοια της συνειδητής διάψευσης μιας υπόσχεσης, αλλά με την έννοια της μετάλλαξης της πολιτικής σχέσης αντιπροσώπευσης.  Διότι η μεγαλύτερη συνέπεια της μνημονιακής προσαρμογής του συνόλου, πλέον, του πολιτικού κόσμου οδηγεί ακριβώς στην αντίληψη της πολιτικής ως υποχείριας της οικονομίας, η οποία από πολιτική οικονομία έχει διολισθήσει στην κατάσταση μιας μη ευέλικτης σε εναλλακτικές δέσμης πολιτικών που υπαγορεύονται άνωθεν.


Ετσι, οι πολιτικοί έμειναν να διατηρούν τον ρόλο ενός υποκριτή, με την αρχαιοελληνική έννοια του ηθοποιού. Καλύπτουν απλώς τη σκηνή του πολιτικού, παίζοντας τον ρόλο τους: «Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα», «Δεν θα ψηφίσουμε νέα Μνημόνια», και ευθύς, στην επόμενη πράξη, ανακαλούν: «Ναι, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική».

Μόνο που, ενώ στο θέατρο επέρχεται στο τέλος η κάθαρση, στην Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια Μνημονίου, η τραγωδία έχει μετατραπεί σε μαύρη κωμωδία που κανένα ευχάριστο τέλος δεν προοιωνίζεται. Ναι, ένα γέλιο θα μας διαλύσει. Αυτό των τραπεζιτών που βλέπουν τους πολιτικούς να μετατρέπονται σε μαριονέτες τους.

Σήμερα, για άλλη μία φορά, μια μνημονιακή κυβέρνηση εξαγγέλλει το τέλος των Μνημονίων και την έξοδο στις αγορές. Το κάνει έχοντας μόλις θεσπίσει νέα μέτρα που μέχρι πριν από μόλις δύο μήνες ορκιζόταν πως δεν θα θέσπιζε.

Αλλά αυτή τη φορά θα λέει αλήθεια…

https://ipropaganda.gr/ 


ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

GREXIT ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ.
Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.