Τετάρτη, Μαΐου 31, 2017

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τις υπερκοστολογήσεις Βορίδη-Σαλμά, την επόμενη Πέμπτη η κατάθεση Μαρτίνη

Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στην Εξεταστική για το το πώς με απόφαση του τότε υπουργού της ΝΔ Μάκη Βορίδη το 2014 τιμολογήθηκε 1.500 ευρώ διαγνωστική εξέταση την οποία το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο του πρώην υφυπουργού Υγείας της ΝΔ Μάριου Σαλμά πραγματοποίησε 550 φορές, λόγω της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Την επόμενη Πέμπτη καταθέτει στην επιτροπή ο Ανδρέας Μαρτίνης ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των ΦυλακώνΌπως γράφει στο «Κόκκινο» ο Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης:

Οι εργασίες της τρίτης κατά σειρά συνεδρίασης της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν το πρωί της Τετάρτης, με ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της Βουλής, αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς περιλάμβαναν δύο κυρίως θέματα.

Το πρώτο αφορά στη δικογραφία που πλέον έχει παραδοθεί σε όλους τους βουλευτές μέλη της επιτροπής σχετικά με τις υπερκοστολογημένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις Σαλμά-Βορίδη όπως λέγονται. 

Η επιτροπή θα εξετάσει την υπουργική απόφαση Βορίδη που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 η οποία όριζε ένα πολύ μεγάλο τίμημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης με αποτέλεσμα μεγάλη ζημία για το ελληνικό δημόσιο, όπως και την εμπλοκή του χειρουργού ορθοπεδικού και πρώην υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά ο οποίος φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και της δικογραφίας ότι πραγματοποίησε 550 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις γόνατου στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία  που έχει ιατρείο.

Συγκεκριμένα η απόφαση Βορίδη τιμολογούσε στα 1.500 ευρώ την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, όταν η σημερινή κυβέρνηση με απόφαση της το Μάρτιο του 15 την κατέβασε στα 150 ευρώ.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητήσει η επιτροπή είναι η υπόθεση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και συγκεκριμένα της διερεύνησης των ευθυνών που το οδήγησαν στη χρεοκοπία αλλά και στην αγορά του από την τράπεζα Πειραιώς, έναντι ευτελούς τιμήματος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση Ντυνάν έχει ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος του και προφυλακισμένος Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος με δυο καταθέσεις του στις εισαγγελικές αρχές αλλά και με πρόσφατη παρέμβαση του σε τηλεοπτική εκπομπή καταλογίζει ευθύνες σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την εκποίηση του Ντυνάν, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μακη Βορίδη.

Επίσης ο κος Μαρτίνης αναφορικά με το σύμφωνο Γεωργιάδη με ρήτρα εμπιστευτικότητας για την πώληση του Ντυνάν που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα Αυγή, καταγγέλλει ότι περιγράφεται η διαδικασία εκποίησης του Ντυνάν προς την τράπεζα Πειραιώς.

Το συγκεκριμένο μυστικό σύμφωνο υπογράφηκε από τον τότε υπ. Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη το νοσοκομείο Ντυνάν και την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία κατέληξε, ενώ αποτελεί σημείο της πολυσέλιδης δικογραφίας. Ο κ. Μαρτίνης, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των φυλακών, είναι προγραμματισμένο να καταθέσει την επόμενη Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το Documento σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση:

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης ενημέρωσε πως την Πέμπτη αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο υπόδικος και προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος του Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η τροπολογία Βορίδη το 2014, που αφορούσε το Ντυνάν, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά αποτέλεσε το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα του πλειστηριασμού για να καταλήξει το νοσοκομείο στην Πειραιώς. Ειδικότερα, παρέθεσε ότι η ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ μόνο μετά την τροπολογία αυτή θα μπορούσε να αγοράσει ένα δημόσιο νοσοκομείο, αφού μέχρι τότε μπορούσε να εξασφαλίσει μόνο ιδιωτική κλινική. «Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, από την πλευρά της ΝΔ, συμφώνησε με την κλήση του κ. Μαρτίνη την επόμενη Πέμπτη, με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, να ευθυγραμμίζεται κι εκείνη στην εξέταση του πρώην προέδρου του Ντυνάν, προτείνοντας η διαδικασία να γίνει στην αίθουσα της Επιτροπής και όχι στη φυλακή.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έθεσε θέμα αντικειμενικών τοποθετήσεων από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «να μην ξανακούσω τη φράση "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει"». Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ προτάσοντας το δημόσιο συμφέρον, είπε εμμέσως πλην σαφώς πως τυχόν γνωριμίες ή πολιτικές καταβολές θα πρέπει να μείνουν έξω από την αίθουσα της Εξεταστικής.

Ο επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος άνοιξε την «κερκόπορτα» της πώλησης του κοινωφελούς ιδρύματος μέσω νομοθετικών του πρωτοβουλιών, ενώ για τον Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε πως δεν είχε καμία δικαιοδοσία να παραιτήσει το ΔΣ του νοσοκομείου. «Πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή οι πρώην υπουργοί» τόνισε. 

Παίρνοντας το λόγο, ο Νότης Μηταράκης ξανά παρέθεσε τα ονόματα της λίστας μαρτύρων που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για τον συμβολαιογράφο του Ντυνάν, την πρόεδρο των εργαζομένων, τον νομικό σύμβουλο, τον εκπρόσωπο του Grant Thornton και έναν ακαδημαϊκό με εξειδίκευση στα οικονομικά της Υγείας. «Ζητώ να αποδεχτούν ομόφωνα την πρόταση μας» είπε ο κ. Μηταράκης προς τα μέλη της Επιτροπής.

left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: