Τετάρτη, Μαΐου 03, 2017

#GDTRIAL: ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΙΧΟΥ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΑ - Η ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΖΑΚΕΤ

Συνεχίστηκε την Τρίτη στον Κορυδαλλό η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ με την συσχετιζόμενη υπόθεση που αφορά την επίθεση τάγματος εφόδου, με παρουσία βουλευτών της ΧΑ, στο νησί της Πάρου τον Φλεβάρη του 2013 σε αντιφασιστική πορεία.
Αναγνωρίστηκε σήμερα και από δεύτερο μάρτυρα, τον Σάββα Μαυρίδη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος ως δράστης της επίθεσης σε βάρος της Μαρίας Τρούλλου στη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην Πάρο, στις 28/2/2013.


Ο Μίχος, σύμφωνα με τον μάρτυρα, βγήκε πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ και επιτέθηκε στην νεαρή νηπιαγωγό που επιχειρούσε να διαφύγει μετά τη χρήση χημικών από πλευράς αστυνομίας: της άρπαξε το κεφάλι και της το χτύπησε στο τοιχίο μιας βεράντας στην οποία είχε καταφύγει. Στη συνέχεια άλλα μέλη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, που είχαν έρθει στο νησί από τον πυρήνα της Νίκαιας με συμμετοχή κατηγορούμενων για τη μεταγενέστερη δολοφονία Φύσσα, χτύπησαν στο κεφάλι την Τρούλλου και τον Μαυρίδη με μεταλλικά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να διακομιστούν στο νοσοκομείο και να χρειαστούν ράμματα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να αποδομήσει την αναγνώριση της Τρούλλου, με τον ισχυρισμό ότι ο Μίχος δεν φόραγε “λαδί τζάκετ” αλλά “σκουρόχρωμο πουλόβερ”. Για να αποδείξει τον ισχυρισμό της, η υπέρασπιση προσκόμισε φωτογραφία από βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Μίχος στον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας (στη διάρκεια δηλαδή της ομιλίας του) να φοράει σκουρόχρωμο πουλόβερ.
Όμως, για κακή τύχη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, στον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη υπάρχουν φωτογραφίες από το τάγμα της Νίκαιας και τους βουλευτές έξω από την ταβέρνα, αμέσως μετά την επίθεση στην αντιφασιστική διαδήλωση και πριν την εκδήλωση, όπου φαίνεται καθαρά ο Μίχος να φοράει το επίμαχο λαδί τζάκετ!
Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Μίχο και την αμφίεσή του, επιβεβαιώνοντας έτσι την πρώτη μάρτυρα και καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Από τη φωτογραφία προκύπτει ότι Μίχος, Παναγιώταρος και Λαγός φωτογραφίζονται μαζί με το τάγμα της Νίκαιας (παρόντες οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα Μιχάλαρος, Τσακανίκας, Καλαρίτης), με “λάφυρο” μια αντιφασιστική σημαία με απαγορευτικό στη σβάστικα.

Ειρήνη Προμπονά - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο Σάββας Μαυρίδης που τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά την επίθεση, με αποτέλεσμα να κάνει 17 ράμματα και να μείνει εκτός εργασίας  για 3 εβδομάδες. Ο τραυματισμός του έγινε στην προσπάθειά του να απεγκλωβίσει την προηγούμενη μάρτυρα Μαρία Τρούλου που είχε ήδη τραυματιστεί στο κεφάλι από τον βουλευτή της ΧΑ Νίκο Μίχο, ενώ η ίδια δέχτηκε και δεύτερη επίθεση στο κεφάλι με μεταλλικό αντικείμενο.


Οι «φουσκωτοί»

Ο μάρτυρας περιέγραψε την βιαιότητα της επίθεσης στην μάρτυρα, αλλά και τα χτυπήματα στον ίδιο, κατά την προσπάθεια του ν’ αποσπάσει την φίλη του από τα χέρια του Μίχου, καθώς δέχτηκε και ο ίδιος επίθεση με μεταλλικά αντικείμενα στο κεφάλι. Κατέθεσε πως από την παραμονή της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, «φουσκωτοί» με ρούχα παραλλαγής και μπλουζάκια της ΧΑ  είχαν στηθεί και παρακολουθούσαν, ποιοι έβγαιναν από το «Σπίτι του δασκάλου» όπου είχε προβληθεί η ταινία «Το αυγό του φιδιού» στο πλαίσιο των δράσεων εναντίον του φασισμού.

«Σαν κουβέντα ακουγόταν ότι αυτοί (σ.σ εννοεί οι χρυσαυγίτες) έψαχναν χώρο και οτι είχε ακυρωθεί ένας χώρος για εκδήλωση κοπής της πίτας. Δεν υπήρχαν γραφεία τότε από όσο γνωρίζω. Υπήρχε ένας πυρήνας» κατέθεσε ο μάρτυρας σχετικά με την επίσκεψη των χρυσαυγιτών στην Πάρο.

«Πιστεύω ότι η επίθεση ξεκίνησε από τα άτομα πίσω από τους αστυνομικούς που άσκησαν πίεση και προσπάθησαν να περάσουν. Έφευγαν πέτρες και αντικείμενα πίσω από τους αστυνομικούς».

Ο μάρτυρας δεν κατέθεσε μήνυση τότε και εξήγησε τους λόγους απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Προέδρου:

Πρόεδρος: Εσείς δεν κάνατε μήνυση; Γιατί; Τον αναγνωρίσατε

Μάρτυρας: Όχι δεν έκανα, γιατί ήταν βουλευτής. Ήταν ο Μίχος, ο βουλευτής. Γιατί πίστευα ότι θα ήταν περισσότερο απειλή για εμάς αυτό. Το κλίμα που υπήρχε για τη ΧΑ τότε...Θα ήταν περισσότερο σαν ανέκδοτο μια δίκη στο νησί της Πάρου για αυτή την υπόθεση, αν έφτανε ποτέ στο δικαστήριο.

Η πρόεδρος συνέχισε:

-Η απόφαση να μην κάνετε μήνυση υπήρχε εξαρχής;

-Υπήρχε, από τη στιγμή που ήξερα ότι έχουμε να κάνουμε με μία οργανωμένη συμμορία.

Ο Σ. Μαυρίδης περιέγραψε στο δικαστήριο την παρουσία ατόμων στο νησί που όμως δεν ήταν κάτοικοι:

«Άτομα που είχαν πάει στο γυμναστήριο για να φουσκώσουν. 10-15 άτομα. Φορούσαν παντελόνια παραλλαγής και κάποιοι φορούσαν και μαύρα μπλουζάκια της ΧΑ. Δεν έκαναν κάτι, μας φόβιζε η παρουσία τους» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως είδε άτομα πριν τη προβολή της ταινίας «Το αυγό του φιδιού» να κάθονται σε μια καφετέρια του νησιού το μεσημέρι εκείνης της μέρας.

-Νιώσατε απειλή;

- Όταν βλέπεις πάνω από 5 άτομα όλα με παραλλαγή κάτι συμβαίνει...

Για την αντιφασιστική συγκέντρωση είπε πως είχε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Από τα μικρόφωνα ανακοινώθηκε πως όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν πορεία προς την ταβέρνα που θα γινόταν η κοπή της πίτας: «Ακούγονταν συνθήματα αντιφασιστικά, «Θάνατος στο φασισμό», «φασίστες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες», επέλεξαν κάποιοι να φωνάξουν. Υπήρχε μουσική. Δεν είχε προγραμματιστεί πορεία από ό,τι ξέρω. Βγήκε κάλεσμα στο μικρόφωνο. Ήταν αυθόρμητη φαντάζομαι. Ακολούθησαν 250-300 άτομα, από όλες τις ηλικίες. Ανήλικοι, κυρίες με καροτσάκια. Δεν ξέραμε πού θα πηγαίναμε».

Υπήρχαν και έφηβοι μέχρι τη στιγμή που δεχθήκαμε την επίθεση. Η απόσταση δεν ήταν ούτε χιλιόμετρο, αλλά πήγαμε από τα στενάκια. Δεν ακολουθήσαμε την οδό της αγοράς, γιατί μας εμπόδισε η αστυνομία. Αυτοί που σταμάτησαν την πορεία, ήταν αστυνομικοί που είχαν έρθει από την Σύρο φαντάζομαι. Γύρω στα 30 άτομα ήταν. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Κάποια άτομα ήταν μόνο από Πάρο. Άκουσα ότι είχαν έρθει τρείς διμοιρίες, 2 από Αθήνα και μία από Σύρο. Οι κλούβες ήταν δίπλα από την πλατεία. Για να μην δημιουργηθούν επεισόδια, για να προστατεύσουν αυτούς που είχαν έρθει. Ήταν 20-25 άτομα. Καμιά δεκαριά μπροστά από το βαν της αστυνομίας και άλλοι τόσοι πίσω. Σταμάτησε για ένα λεπτό περίπου η πορεία, εγώ ήμουν στα 20 μέτρα περίπου. Δεν άκουσα κάτι. Άκουσα ότι υπάρχει εναλλακτική διαδρομή κι αυτή θα ακολουθήσουμε. Δεν ήξερα ποια. Μετά εγώ είδα ότι το πράγμα δεν πάει καλά.
Tα στενά είναι ό,τι χειρότερο για να εγκλωβιστούμε εκεί. Οι 3 διμοιρίες των ΜΑΤ και οι χρυσαυγίτες. Εγώ σε αντίθεση με την κυρία Τρούλου, έχω εμπειρίες σε πορείες. Και αποφεύγω να εγκλωβίζομαι. Είδα εφήβους να ψάχνουν πέτρες και ετοιμάζονταν για αψιμαχίες. Και τους είπα δεν είναι καλή ιδέα. Είδα έναν μαθητή από το Πίσω Λιβάδι και του είπα «μην μπλέξεις με την αστυνομία.»

Όταν η πορεία έφτασε κοντά στο σημείο η εικόνα που περιέγραψε ο  μάρτυρας ήταν η εξής:

«Είδαμε μία διμοιρία, σε κοντινή απόσταση με την κυρία Τρούλου. Μπροστά από μένα υπήρχαν 30 άτομα και περίπου 30 μέτρα η διμοιρία. Στο τέλος του στενού βλέπαμε τα φώτα από την είσοδο της ταβέρνας. Από τη διμοιρία πίσω ήταν 15 μέτρα. Υπήρχε συγκεντρωμένο πλήθος έξω από την ταβέρνα, στην πλάτη των αστυνομικών. Περίπου 15 άτομα. Πριν ολοκληρωθεί το σύνθημα της πορείας η αστυνομία έριξε χημικά. Αντελήφθην ότι έγινε χρήση χημικών και να τρέχουν τα μάτια, και να μην βλέπουμε καλά. Άρχισα να οπισθοχωρώ, αλλά είδα ότι η Τρούλου δεν έχει κάνει το ίδιο, αλλά κατευθυνόταν προς ένα μπαλκόνι».

Ο ίδιος καταθέτοντας για την επίθεση που είδε να γίνεται εναντίον της Μαρίας Τρούλου περιέγραψε τον δράστη ως «φουσκωτό με μεγάλο σαγόνι και χώρισμα στο πηγούνι. Διπλάσιος από μένα και σε όγκο και σε μέγεθος, 1,90 περίπου Φορούσε τζάκετ. Δεν ήταν αστυνομικός, φορούσε πολιτικά. Πέρασε μέσα από τα ΜΑΤ. Τον είδα να ξεπροβάλει ανάμεσα σε δύο αστυνομικούς. Είδα ότι ανεβήκαν στο μπαλκόνι, που ήρθαν από την ίδια κατεύθυνση, μπορεί κι από το στενάκι. Υποθέτω πως όταν έκανε την κίνηση η αστυνομία, κινήθηκαν κι αυτοί. Την ώρα που προσπαθούσε η Τρούλου να σηκωθεί, αυτός ο φουσκωτός την έπιασε από τα μαλλιά και τη χτύπησε στο τοιχίο».

Στο μπαλκόνι βρίσκονταν και κάποια άτομα ακόμα που περιέγραψε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του: «Ήταν ένας Ολλανδός που ήξερα κι έβγαζε φωτογραφίες. Υπήρχαν κι άλλα άτομα στο μπαλκόνι, αλλά εγώ δεν τους ήξερα. Ήταν κάποια από την πορεία, που αργότερα απωθήθηκαν από τους άλλους. Νομίζοντας ότι η Τρούλου έχει χάσει τις αισθήσεις της, προσπάθησα να την πάρω να φύγουμε. Ήμουν πάνω στο μπαλκόνι, πίσω της. Την ώρα που πάω να την πάρω, δέχεται χτύπημα από μεταλλικό αντικείμενο στην κορυφή του κεφαλιού της, κι άρχισαν να τρέχουν τα αίματα. Ο φουσκωτός προσπάθησε να την αποσπάσει από μένα, δε το κατάφερε, γιατί κρατούσα κόντρα. Η επίθεση συνεχίστηκε κι άρχισα εγώ να δέχομαι χτύπημα με τα μεταλλικά αντικείμενα, από τα άτομα που είχαν ανέβει στο μπαλκόνι, 4-5 άτομα.»

Πρόεδρος: Γνωρίζονταν με τον πρώτο αυτοί; Ήταν αστυνομικοί;

Μάρτυρας: Προφανώς συνεργάζονταν, ο ένας κρατούσε κι οι άλλοι χτυπούσαν.

Για ενάμισυ λεπτό δεχόμασταν χτυπήματα στα πλευρά. Κάποια στιγμή σταμάτησαν τα χτυπήματα. Και σήκωσα το κεφάλι μου και είδα κάποιον που έφερε πηλήκιο. Και μετά κι άλλους που προσπαθούσαν να σταματήσουν την επίθεση. (…) Φαντάζομαι ότι ο άνδρας με το πηλήκιο, ήταν αρχηγός διμοιρίας και μας απέσπασε από το δράστη. Και δέχτηκα κι άλλο χτύπημα από αυτόν που ήταν αριστερά μου. Πήγαμε στο πάρκινγκ περπατώντας και μετά στο νοσοκομείο. Δεν μείναμε γιατί οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Ο γιατρός εκεί θεώρησε ότι πηγαίναμε γυρεύοντας και ήταν ειρωνικός μαζί μας. Δεν τον ήξερα πιο πριν, μόνο φατσικά».

Σάββας Μαυρίδης: «Η ΧΑ έχει ιδεολογία ναζιστική, είναι δημόσιος κίνδυνος»

Ο μάρτυρας καταθέτει κατόπιν ερώτησης της έδρας για τα περιστατικά που γνωρίζει από επιθέσεις της ΧΑ. Αναφέρει την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν,  του Π. Φύσσα και την επίθεση στους αλιεργάτες  στο Πέραμα, ενώ σημειώνει:
«Τα τάγματα εφόδου είναι ομάδες δράσης για την ΧΑ. Όλοι ξέρουμε τι γινόταν στον Αγ. Παντελεήμονα που η ΧΑ έκανε τη δουλειά της αστυνομίας και όχι μόνο. Θέλησαν ν’  ανοίξουν γραφεία, μετά την επίθεση σε μια κοπελίτσα στην Πάρο από έναν Πακιστανό νομίζω»

Ερωτήσεις υπέβαλλε στον μάρτυρα ο αναπληρωτής Εισαγγελέας:

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Εσείς γιατί διαμαρτυρόσασταν;

Μάρτυρας: Γιατί ήθελαν να ανοίξουν γραφεία της ΧΑ στο νησί..

Αν. Εισαγγελέας: Κι εσάς γιατί σας πείραζε;

Μάρτυρας: Γιατί η ΧΑ έχει ιδεολογία ναζιστική, είναι δημόσιος κίνδυνος και εκτός δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το, αν η επίθεση από την ΧΑ ήταν οργανωμένη και υπήρχε επικεφαλής, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά συμπληρώνοντας: «Ήταν οργανωμένη, είχε αντικείμενα και στόχο. Ο επικεφαλής βρήκε τον στόχο και άλλοι ακολούθησαν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας τόνισε πως αν δεν είχαν μοιραστεί τα χτυπήματα εκείνο το βράδυ μαζί με την Τρούλου και ήταν μόνη της ο Μίχος θα την ξεκλήριζε. «Δεν ξέρω τι θα είχε γίνει, μπορεί να είχε μόνιμες βλάβες...»

Και οι δυο μάρτυρες έδωσαν συνέντευξη στο «Έθνος» δυο μήνες μετά από την επίθεση που δέχτηκαν. Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής ο Σ. Μαυρίδης απάντησε πως δεν κατονόμασε τον βουλευτή Μίχο με όνομα και ιδιότητα, αλλά ως «σημαίνον στέλεχος της ΧΑ» για να προστατευτούν. Εκείνο που φοβόταν ήταν πως η αναφορά στον Μίχο που ήταν βουλευτής και το κλίμα που επικρατούσε με την ΧΑ εκείνη την εποχή, θα οδηγούσε σε μήνυση εναντίον τους από τον βουλευτή. Το παράδειγμα της αθώωσης Κασιδιάρη στην υπόθεση Διαλυνά και της μήνυσης εναντίον της κ. Βαβαγιάννη ήταν εξαιρετικά πρόσφατο και ενδεικτικό, ώστε να τους αποτρέψει από κάτι τέτοιο.

Στον μάρτυρα επιδείχθηκαν φωτογραφίες όπου αναγνώρισε τον Μίχο και κάποιον άλλο βουλευτή που όμως δεν γνώριζε τα’ όνομά του, να πατά πάνω στο λάβαρο της πορείας μέσα στην ταβέρνα που θα γίνονταν η κοπή της πίτας.

Ο Σ. Μαυρίδης κατέθεσε ακόμη πως όπως έμαθε από γνωστό του που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ πως κλιμάκια της ΧΑ πραγματοποιούσαν «ελέγχους» και στην Πάρο ρωτώντας για παράνομους μετανάστες που εργάζονταν. Περιέγραψε αυτούς που χτυπούσαν στο μπαλκόνι λέγοντας πως  η περιβολή τους ήταν η χαρακτηριστική του τάγματος εφόδου, ενώ ερωτηθείς από πού ήταν όλοι αυτοί που είχαν έρθει στο νησί εκείνες τις μέρες, αφού δεν τους είχε ξαναδεί, είπε πως  «Από τα ΜΜΕ έμαθα ότι ήταν από τον Πυρήνα της Νίκαιας. Ήταν ο Πατέλης που ήταν και Παριανός και άνηκε στη Νίκαια».

Η υπεράσπιση της βασιλόπιτας

Η υπεράσπιση εξετάζοντας τον μάρτυρα έδωσε έμφαση στην…βασιλόπιτα. Η συνήγορος Μπούκουρα-Αλεξόπουλου ρώτησε τον μάρτυρα τι γνωρίζει για τους εντολείς της, ενώ ζητώντας να μάθει τι έγινε το επίμαχο βράδυ της κοπής της είπε απευθυνόμενη στον μάρτυρα:

Συνήγορος υπεράσπισης: Έχετε ακούσει να κόβουν κόμματα βασιλόπιτα;

Μάρτυρας: Πιο πολύ φορείς έχω ακούσει.

Συνήγορος: Τι κακό είναι να κόβει ένα κόμμα βασιλόπιτα;

Μάρτυρας: Δεν μας έφταιγε η βασιλόπιτα.

Συνήγορος: Αφού δεν είχε δημιουργήσει κανένα επεισόδιο στο νησί γιατί κινητοποιήθηκε η Πάρος, η Νάξος και η Αθήνα;

Μάρτυρας: Έχουν δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα.

Η εξέταση συνοδεύτηκε κι από υπονοούμενα προς τον μάρτυρα που προκάλεσαν την παρέμβαση της Προέδρου:

(…)
Συνήγορος υπεράσπισης: Είπατε ότι δεν θα συμπεριφέρθηκε καλά ούτε η αστυνομία, το οποίο δεν μου κάνει εντύπωση για το χώρο σας.

Πρόεδρος: Ποιο χώρο;

Συνήγορος: Των ειρηνικά διαμαρτυρόμενων.

Πρόεδρος: Χωρίς σχόλια, όχι κρίσεις.

Συνήγορος: Είστε σε μια συμπλοκή. Δεν είναι λογικό να τραυματίζονται άνθρωποι;

Πρόεδρος: Δεν απαντάτε.

Άλλος συνήγορος, θέλοντας να εμφανίσει τους διαδηλωτές υπερβολικούς και τις αντιδράσεις τους αναίτιες, έκανε λόγο για την «πορεία κατά της βασιλόπιτας» ενώ λίγο αργότερα ο γραμματέας της έδρας ζήτησε ολιγόλεπτο διάλειμμα καθώς δεν μπορούσε ν’ ακούσει τι έλεγε ο μάρτυρας προκειμένου να κρατήσει πρακτικά από τους ψιθυριστούς σχολιασμούς της υπεράσπισης με την πρόεδρο να κάνει συστάσεις για πολλοστή φορά.

Προς το τέλος της διαδικασίας ο συνήγορος Λαγού ρώτησε τον μάρτυρα αν έφερε σακίδιο εκείνο το επίμαχο βράδυ. Ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά ενώ ο συνήγορός συνέχισε λέγοντας: «Γιατί, στο παλτό δεν είχατε τσέπες;»

Μάρτυρας: Είχα χαρτιά και έμενα 25 λεπτά μακριά.

Τέλος η συνήγορος Μπούκουρα-Αλεξόπουλου κατέθεσε αίτημα ν’ αλλάξει η σειρά των μαρτύρων του κατηγορητηρίου λόγω κωλύματος για κακούργημα που έχει από διακοπή  και πρέπει να παρευρεθεί, ενώ ενημέρωσε την έδρα πως  θέλει ο εντολέας της να έρθει, για να καταθέσει.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στις 9 στο Εφετείο. 

left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: