Τρίτη, Μαΐου 23, 2017

#GDtrial: «Υπήρχε ασυλία της ΧΑ… θεωρούσαν ότι κάνουν κουμάντο, ότι δεν θα τους ενοχλούσε κανείς» ανέφερε ο Κ. Γεωργούσης

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα στο Εφετείο η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με την ολοκλήρωση του σχολιασμού των μαρτυρικών καταθέσεων από την υπεράσπιση και με νέες σημαντικές καταθέσεις, όπως αυτή του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ "The Cleaners" Κωνσταντίνου Γεωργούση.
Στον σχολιασμό της υπεράσπισης (συνήγοροι Βελέντζα, Μιχαλόλιας Γ. και Ν.) υπήρξε η πλήρης αντιστροφή των καταθέσεων, ειδικά στην κατάθεση από αφορά τα γεγονότα στην Πάρο, αλλά και η συνηθισμένη επίθεση εναντίον των ΜΜΕ που συνήγορος υπεράσπισης κατηγόρησε για «αήθη συμπεριφορά εναντίον της ΧΑ» με αφορμή τον σχολιασμό της κατάθεσης του συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του σημερινού σχολιασμού ήταν αυτό που αφορούσε τα γεγονότα της Πάρου και την κατάθεση Τρούλου και Μαυρίδη που προκάλεσε την παρέμβαση της Προέδρου:

Συνήγορος:  Κάνουν λοιπόν αντισυγκέντρωση από τα γύρω νησιά, από τη Νάξο και σίγουρα από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να μαζευτούν 500-600 άτομα σύμφωνα με την κ. Τρούλου. Έκαναν προβολή  το ντοκιμαντέρ, δεν ξέρω κιόλας αν ήταν ντοκιμαντέρ ή ταινία, δεν μ’ ενδιαφέρει «Το αυγό του φιδιού» την παρακολούθησαν έγινε πλύση εγκεφάλου, αφιονίστηκαν. Ορθά μετά από αυτό η αστυνομία ήθελε να τους εμποδίσει να προσεγγίσουν την ταβέρνα, όπου θα ήθελαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Μάθαμε από την κ. Τρούλου ότι ήταν 100-150 άτομα και ότι έφυγαν οι έφηβοι και έμεινε η ομάδα κρούσης.

Πρόεδρος: Όχι «ομάδα κρούσης». Μην αναφέρεστε τώρα σε μάρτυρες με τέτοιους όρους, δεν είναι της παρούσης τέτοιες κρίσεις.

Βασίλης Γεωργακόπουλος: «Τον Μπέλλο τον περάσαμε για γραφικό»…

Ο επόμενος μάρτυρας που κλήθηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει ήταν ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας-ταξίαρχος τότε- Βασίλης Γεωργακόπουλος. Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, το 2012, όπου πολιτευτές της ΧΑ με πρόσχημα την εγκληματικότητα στην περιοχή και φενάκη τους «αγανακτισμένους πολίτες» εξέδωσαν ανακοίνωση για σύσταση ταγμάτων ασφαλείας. Ο ίδιος ο Γεωργακόπουλος με συνέντευξη του στην τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» ερωτηθείς σχετικά, είχε αποκλείσει να υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης από πολίτες και πως αυτό είναι επικίνδυνο «να παίρνουν την δουλειά της αστυνομίας, να αυτοδικούν».

Όμως ο Φώτης Μπέλλος, συνταξιούχος αστυνομικός, συνυποψήφιος με τον Δ. Κουκούτση στην Μεσσηνία με την ΧΑ (Μάϊος 2012), που από τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται προφυλακισμένος για την εν ψυχρώ δολοφονία του Πρόδρομου Μαρκόπουλου στους Αμπελόκηπους, στις επιστολές του καλούσε ακόμα και ανήλικους να συμμετέχουν στα τάγματα ασφαλείας ενώ απειλούσε και καθύβριζε τόσο του αστυνομικούς του Α.Τ Μελιγαλά, όσο και τον ίδιο τον Γεωργακόπουλο κατηγορώντας τους ως ανάξιους και κάνοντας και προσωπική επίθεση στον ίδιο τον αστυνομικό διευθυντή.

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής ερωτηθείς από την έδρα απάντησε πως «με τους συνεργάτες μου δεν το αξιολογήσαμε ως σημαντικό» μάλιστα θεώρησαν τον Μπέλλο γραφικό και όχι επικίνδυνο και δεν ασχολήθηκαν μαζί του. Ο ίδιος δεν είχε ακούσει για δράση της ΧΑ στην περιοχή του παρά μονάχα για τα γεγονότα στον Μελιγαλά, που κι αυτά τα είχε δει από τα Μ.Μ.Ε.

Η πολιτική αγωγή υπέβαλλε ερωτήσεις στον μάρτυρα που δεν θυμόταν, ούτε ήξερε για την δράση της ΧΑ πανελλαδικά, ακόμα και στην περιοχή του, συμφωνα με όσα κατέθεσε:

Συνήγορος: Πληροφορηθήκατε τί εξέλιξη είχε ο κ. Μπέλλος;

Μάρτυρας: Εννοείται τη δολοφονία;

Συνήγορος: Ναι για πείτε μας...

Μάρτυρας: Απ' ό,τι ξέρω από την τηλεόραση, είναι υπόδικος για ανθρωποκτονία.

Συνήγορος: Εξακολουθείτε και μετά απ’ αυτό να τον θεωρείτε γραφικό;

Μάρτυρας: Τότε ναι, μετά από αυτό όχι. Είναι επικίνδυνος.

Συνήγορος: Δηλαδή, με την πείρα σας ως αστυνομία, κάνατε λάθος. Είπατε για τα επεισόδια στον Μελιγαλά, 15/9/2013 νομίζω, είπατε ότι ήσαν σε διάταξη. Πληροφορηθήκατε ότι κάποιος απώθησε κάποιον, ποιος ήταν και τί ιδιότητα είχε;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι ονόματα και ιδιότητες.

Συνήγορος: Πληροφορηθήκατε αν υπήρξαν επεισόδια και τραυματισμοί σε νοσοκομεία της Καλαμάτας;

Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι.

Ο μάρτυρας κατά την εξέταση από την πολιτική αγωγή συνέχισε να μην θυμάται δημοσιεύματα και γεγονότα, ακόμα και από τον τοπικό τύπο που έκαναν λόγο για έλεγχο επιχειρήσεων στην περιοχή  που απασχολούν αλλοδαπούς για τον οποίο είχαν γίνει καταγγελίες, θέματα που ήταν αρμόδιος να γνωρίζει και να επιληφθεί.

Ούτε και για τον Μελιγαλά και τα επεισόδια της 15ης Σεπτεμβρίου 2013 ήξερε πολλά ο πρωην αστυνομικός διευθυντής…. Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου Κ. Παπαδάκη «αστυνομικά μέτρα είχαν παρθεί μόνο πέριξ, γιατί δεν υπήρχαν άλλοι στην εκδήλωση,  οπότε δεν κρίθηκε αναγκαίο». Λέγοντας «άλλοι» εννοούσε όπως εξήγησε στο δικαστήριο «αντιφρονούντες σ' αυτούς που πήγαν για να τιμήσουν, σ' αυτή τη γιορτή».

Από την υπεράσπιση οι ερωτήσεις προς τον μάρτυρα αφορούσαν από παρέλαση ενόπλων στα Εξάρχεια και τη Μονή Βατοπεδίου, μέχρι κλοπή υλικού από τις ράγες και την εγκυρότητα της τοπικής εφημερίδας, κυρίως σε μια προσπάθεια της υπεράσπισης να παρουσιαστούν τα ΜΜΕ ως αναξιόπιστα, κάτι που χρησιμοποιείται συχνά προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Κων/νος Γεωργούσης: «Υπήρχε ασυλία τους σε τραμπουκισμούς, απειλές, ύβρεις»

Πολύ σημαντική ήταν η κατάθεση του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γεωργούση, σκηνοθέτη ρου ντοκιμαντέρ “The Cleaners”, καθώς μέσα από την διαδικασία των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο εργασίας για την σχολή του στο εξωτερικό, προκύπτουν πολλά στοιχεία για την ασυλία που απολάμβανε η ΧΑ από την αστυνομία, πριν την δολοφονία Φύσσα, καθώς και το αίσθημα παντοδυναμίας που την διακατείχε.

Η πρόταση για το ντοκιμαντέρ όπως κατέθεσε ο μάρτυρας έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από υψηλόβαθμα στελέχη της ΧΑ, όπως ο Παναγιώταρος. Ο σκηνοθέτης και οπερατέρ έπρεπε να έχει την άδειά της για να γυρίσει μια ταινία τεκμηρίωσης: «Εκείνη την περίοδο ήταν πιο εύκολο να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στη ΧΑ, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία τους έβγαιναν από το περιθώριο στην κοινωνία. Όλοι ζητούσαν -και από το εξωτερικό, απ' τη Βραζιλία ακόμα- να πάρουν μια συνέντευξη, δεν είχα δηλαδή εγώ κάποια ειδική πρόσβαση» καταθέτει ο μάρτυς. «Είχα μαζί μου γραπτή κινηματογραφική πρόταση, πρόταση ιδέας. Κατά περιεχόμενο έλεγε ότι είμαι ντοκιμαντερίστας, δηλ. παρατήρησης και όχι σχολιασμού, και αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Δεν κατάλαβαν ακριβώς και τους περιέγραψα κάποιες σκηνές, όπως π.χ να διάβαζε ο αρχηγός τα ποιήματά του. Μάλιστα ο Παναγιώταρος εξεπλάγη από αυτή την ιδέα, του άρεσε πολύ. Τους είπα ότι το κάνω στο πλαίσιο της σχολής και ότι δεν θα υπάρχει σχολιασμός, ότι θα πρόκειται απλά για παρατήρηση».

Οι εκλογές του 2012 ήταν σε ενάμιση μήνα. Τα στελέχη μετέφεραν την πρόταση στον Μιχαλολιάκο που βρήκε την ιδέα πολύ καλή, αλλά λόγω εκλογών το μετέφερε για άλλη φορά και ο  μάρτυρας δεν είχε πλέον πρόσβαση. «Δεν ήταν ιδεολογική η άρνηση, απλά δεν είχαν χρόνο. Οπότε στη συνέχεια κινήθηκα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα για να βρω απλά στελέχη του κόμματος. Δεν είχαν χρόνο και έπρεπε να προχωρήσω γιατί υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ και την κατάθεσή του στη σχολή. Εμένα με ενδιέφερε να δω πώς δρα η ΧΑ, κανείς δεν είχε παλιότερα πρόσβαση σ' αυτό και ήταν μια καλή ευκαιρία για να το κάνω. Πήγα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία με ενδιέφερε πολύ, γιατί ήταν περιοχή δράσης τους. Πήγα στην πλατεία χωρίς να ξέρω κανέναν απολύτως.»

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο πως ξεκίνησε να κινηματογραφεί στον Αγ. Παντελεήμονα έχοντας επαγγελματική κάμερα, φαινόταν δηλαδή πως  κινηματογραφεί και δεν καταγράφει απλώς. Οι πρώτες εικόνες ήταν γι’ αυτόν συγκλονιστικές: «Μου έκανε εντύπωση ένα τεράστιο σύνθημα στην πλατεία, κυριαρχούσε. Έγραφε «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα». Το κινηματογράφησα από ένα διαμέρισμα ορόφου απέναντι, ζητώντας άδεια από την ιδιοκτήτρια. Μετά άρχισα να γνωρίζω χαρακτήρες στη γειτονιά. Έχω κάνει και κοινωνικές σπουδές, με απασχολούσε ο κοινωνικός συμπεριφορισμός τους».

Η υποκατάσταση της Αστυνομίας από την ΧΑ στον Αγ. Παντελεήμονα

Η γνωριμία του με τον Βάθη ο οποίος επέβλεπε την πλατεία είναι χαρακτηριστικό δείγμα της συμπεριφοράς και της δράσης μελών της ΧΑ, όπως προκύπτει από την κατάθεση του μάρτυρα: «Μπορούσε να σταματήσει αλλοδαπούς από το να παίζουν μπάλα τις ώρες που δεν ήθελε, όχι μόνο ώρες κοινής ησυχίας. Είχε κάποιες υπερεξουσίες, που πήγαζαν από την κομματική του σχέση με την ΧΑ.  Δεν τον πείραζε κανείς. Υποκαθιστούσε και τα νόμιμα όργανα ακόμα. Υπήρχε ένας συνεχής τραμπουκισμός. Εξαπέλυε ύβρεις, ιδίως σε αλλοδαπούς, που ήταν εμφανέστατα αλλοδαποί. Σε ιδεολογικούς εχθρούς, σε άτομα που τολμούσαν να αντιμιλήσουν στους δρόμους. Και δεν τολμούσαν πολλοί να αντιμιλήσουν, μου είχε κάνει εντύπωση». Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις σχέσης της ΧΑ με την Αστυνομία είναι αυτό που ο μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο: «Μου έκανε εντύπωση η επιθετικότητά τους, η υποκατάσταση των δημοσίων οργάνων στην περιοχή. Μια μέρα ήμουν με τον κ. Βάθη πέρασε η αστυνομία και με πλησίασε γιατί νόμιζαν ότι τους κινηματογραφώ. Πριν πω κάτι, είπε στον αξιωματικό «Είμαι ο Γιώργος Βάθης από την Χ.Α., έλα εδώ να τελειώνουμε». Επειδή κάτι το ενέκρινε η ΧΑ, δεν επενέβαινε η αστυνομία, αυτή η αίσθηση υπήρχε. Επίσης όταν υπήρχε χειροδικία, τραμπουκισμός σε αλλοδαπούς... Γενικά υπήρχε ασυλία τους σε τραμπουκισμούς, απειλές, ύβρεις».

Επιπλέον όσοι ήταν ΧΑ ήταν περήφανοι και τότε στο… μακρινό 2012 δεν είχαν πρόβλημα να το δηλώνουν και επιπλέον να καταγράφεται:

Πρόεδρος: Μπορεί κάποιο άτομο που συμμετέχει σε τέτοιες πράξεις να συναινεί να προβληθούν;

Μάρτυρας: Ναι, μου έκανε και εμένα εντύπωση. Εκείνη την εποχή θεωρούσαν ότι κάνουν κουμάντο, ότι δεν θα τους ενοχλούσε κανείς, ήταν περήφανοι και μπορούσαν να μιλάνε για τους φούρνους του Άουσβιτς. Στο υλικό μου υπάρχει συνεχής υπόδειξη «έλα αγόρι μου να τα δείξεις αυτά, έλα πάρε αυτό, πες εκείνο», ήταν περήφανοι.

Αργότερα κατηγόρησαν τον μάρτυρα για σύνδεση με «ξένα κέντρα» και πως τραβούσε με κρυφή κάμερα. Ακολούθησαν δυο μηνύσεις, από τον Πλωμαρίτη και από ένα μέλος της παρέας του, που δεν θυμάμαι το όνομά του. Η κατηγορία ήταν ότι τους κινηματογράφησα με κρυφή κάμερα, χωρίς τη συναίνεσή τους. Ενώ πάντα ήμουν με τη μεγάλη κάμερα που σας προείπα την επαγγελματική. Οι μηνύσεις αυτές τέθηκαν στο αρχείο, ενώ ο Πλωμαρίτης  καταδικάστηκε σε ένα χρόνο με αναστολή με τον αντιρατσιστικό νόμο, για δήλωσή του στο ντοκιμαντέρ όπου  είπε ότι σε κρεματόρια θα καούν αριστεροί, αλλοδαποί κλπ.

Ερωτήσεις υπέβαλλαν στον μάρτυρα τόσο η Εισαγγελέας όσο και ο αναπληρωματικός Εισαγγελέας της έδρας

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν ο κ. Βάθης είχε τη συναίνεση της ηγεσίας της ΧΑ;
Μάρτυρας: Απ' ό,τι ξέρω γνώριζε, γιατί δεν θα μπορούσε να κυκλοφορεί κάποιος σαν εμένα χωρίς να το γνωρίζει η οργάνωση. Γι' αυτό όταν ήρθε ο κ. Πλωμαρίτης, που ήταν τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής έδωσε το οκ, θεωρώ αδύνατο να μη ήξερε κάτι η οργάνωση.

Εισαγγελέας: Οπότε είναι ντοκυμαντέρ ή ρεπορτάζ;

Μάρτυρας: Είναι ταινία τεκμηρίωσης όπως κάθε ντοκιμαντέρ. Σ' αυτό το είδος δεν υπάρχει σχολιασμός, ούτε η άποψή μου, αλλά των συμμετεχόντων. Ο Βάθης ήταν σε πλήρη γνώση, καλωδιωμένος με συγκεκριμένο μικρόφωνο.

Εισαγγελέας: Άρα γνώριζε;

Μάρτυρας: Εκατό τοις εκατό.

Το ντοκιμαντέρ του Κων/νου Γεωργούση προβλήθηκε στο πλαίσιο φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες του κόσμου. Προβλήθηκε και στο μουσείο Ολοκαυτώματος «στο πλαίσιο συνεννόησης με το πανεπιστήμιο του Humbolt. Θεωρούσαν την Χ.Α. γνήσιο εκπρόσωπο της ναζιστικής ιδεολογίας, γι' αυτό» κατέθεσε ο μάρτυς, κάτι το οποίο θεωρεί και ο ίδιος πως είναι η ΧΑ.

Η κατάθεση του μάρτυρα συνεχίζεται αύριο στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση να υποβάλλουν ερωτήσεις στον μάρτυρα. 

Ειρήνη Προμπονά

πηγή: Στο Κόκκινο

ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: