Παρασκευή, Μαΐου 05, 2017

SOS ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκατόν τριάντα επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν «χαριστική βολή» στην ανάπτυξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες έξι γνωστοί επιχειρηματίες, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων των θιγόμενων εταιρειών, επισήμαναν τον κίνδυνο ερήμωσης της ευρύτερης περιοχής αν δεν διορθωθεί το χωροταξικό σχέδιο που εγκρίθηκε στα τέλη του 2015, αλλά εξαιρεί... τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ.!


«Εχουν γίνει σκανδαλώδεις χάρες σε μονάδες υψηλής όχλησης και δεν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους, κατά παραβίαση των συνθηκών Seveso 2012 της Ε.Ε.», τόνισε μεταξύ άλλων ο γνωστός επιχειρηματίας Νικόλαος Φιλίππου, την ώρα που άλλες 130 μικρής και μεσαίας όχλησης μονάδες υποχρεώνονται σε λουκέτο ή μετεγκατάσταση ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Πρόκειται για εργοστάσια, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, αναπτυξιακές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ.

Οπως εξήγησε, αν αυτές οι επιχειρήσεις αναγκαστούν να φύγουν, κάποιες είτε δεν θα ξανανοίξουν είτε θα μετακομίσουν αλλού, αφήνοντας ανέργους χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η χαριστική βολή δίνεται από το ψηφισμένο περιφερειακό χωροταξικό στο σύνολο των παραγωγικών μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης, που θα υποχρεωθούν σε υποχρεωτική φυγή ή λουκέτο», είπε ζητώντας τη διόρθωση του χωροταξικού σχεδίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την εφαρμογή της οδηγίας Seveso εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης»...

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι επιχειρήσειςέχουν θέσει το ζήτημα στην Περιφέρεια από την οποία έλαβαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις περί διόρθωσης, κάτι όμως που μέχρι τώρα δεν έγινε.

«Είμαστε 55 χρόνια εκεί και ξαφνικά βρισκόμαστε ενώπιον διλημμάτων και προβλημάτων που δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει πλήρης αδυναμία οποιασδήποτε επέκτασης, κτιριακής ή μηχανολογικής, αδυναμία ανανέωσης αδειών εταιρείας και εν πάση περιπτώσει τίθεται και το ερώτημα πώς εν μέσω κρίσης μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που μιλάμε για προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης», τόνισε ο γνωστός επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Χαΐτογλου.

Σύμφωνα με τους 130 θιγόμενους επιχειρηματίες, «υπάρχει μια σκοπιμότητα από κάποιους να ερημοποιήσουν μια συγκεκριμένη περιοχή και πρόκειται για σκάνδαλο να έχουν άλλα μέτρα και σταθμά για την Αθήνα, όπου το θέμα ρυθμίστηκε έγκαιρα στην περιοχή του Ασπροπύργου, και άλλα για τη δυτική Θεσσαλονίκη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της δυσοσμίας που απασχολεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής πολύ καιρό τώρα, σημείωσαν με νόημα ότι «αποτελεί τον Δούρειο Ιππο της επιχειρούμενης ερημοποίησης, τη στιγμή που οι μετρήσεις καθορίστηκε να γίνουν τρία χιλιόμετρα μακριά από την πηγή της δυσοσμίας», φωτογραφίζοντας τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ.

Η Περιφέρεια

«Ορισμένες από τις ήδη εν λειτουργία μεταποιητικές μονάδες, βιομηχανίες κ.λπ. έχουν ενδεχομένως λάβει προθεσμίες μετεγκατάστασής τους, λόγω προγενέστερης αλλαγής των χρήσεων γης στην περιοχή όπου βρίσκονται με την εκπόνηση και έγκριση νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

»Οι προθεσμίες αυτές πήραν παράταση με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι την 1/1/14 και μετέπειτα μέχρι τις 31/12/17, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθεί και νέα παράταση για τη μετεγκατάστασή τους», απάντησε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, σημειώνοντας ότι τα όσα καταγγέλθηκαν από τους επιχειρηματίες δεν ευσταθούν, ενώ χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές για το χωροταξικό ατεκμηρίωτες.

 Νίκος Φωτόπουλος 
http://www.efsyn.gr



ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: