Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2017

Μετα την θυελλα αντιδρασεων ο Κοντονής απέσυρε την προσθήκη του 187 και 187 Α για τον #tromonomostasocial

Μετά τη χθεσινή σωρεία αντιδράσεων για τις προσθήκες στα άρθρα (187 και 187 Α) στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί εγκληματικών οργανώσεων και περί τρομοκρατίας, προσθήκες που προέβλεπαν με πολύ γενικό τρόπο την περαιτέρω ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου, ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε από την ανοιχτή διαβούλευση το επίμαχο άρθρο:

«Οποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξη σε τέτοια και προκαλεί κίνδυνο τέλεσης των εγκλημάτων αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Οποιος μέσω παροχής οδηγιών, πληροφοριών ή κατευθύνσεων προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, τιμωρείται, αν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή, σύμφωνα με άλλη διάταξη, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Στην περίπτωση του αντιτρομοκρατικού η προσθήκη προβλέπει μεγαλύτερη ποινή εάν η προς εκτέλεση πράξη συνιστά κακούργημα και: «Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται όποιος με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδεύει άλλον στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών ενόψει της διάπραξης του εγκλήματος [...]».


Δεν μπορεί εδώ να μην αναγνωρίσει κανείς τα άμεσα αντανακλαστικά του υπουργού ακόμα κι αν η πρόθεση του υπουργείου ήταν απλώς και μόνο η ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού πλαισίου του 2008.

Είναι γεγονός ότι ειδικά το ζήτημα της εκπαίδευσης σε όπλα κλπ. επίδοξων εγκληματιών ή τρομοκρατών είναι το βασικό σημείο που απαιτεί ειδική διάταξη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και όχι ο εν γένει δημόσιος λόγος οποιουδήποτε.

Η δήλωση του υπουργού στη σημερινή «Εφ.Συν.», ότι σε καμία περίπτωση οι προσθήκες δεν ποινικοποιούσαν ούτε το φρόνημα ούτε τον εγκωμιασμό αλλά αποκλειστικά την προτροπή και την προετοιμασία εγκληματικών πράξεων, μπορεί να ήταν καθαρή αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον με «λάθος» τρόπο. 

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η παράδοση ποινικοποίησης της άποψης δεν έχει ολοκληρωτικά εκλείψει, μια τέτοια διάταξη ήταν πολύ πιθανό να προκαλέσει αφορμή για διώξεις ακόμα και φρονηματικού τύπου.

Πολύ σωστά, λοιπόν, ο Σταύρος Κοντονής απέσυρε τη διάταξη που προκάλεσε γενικευμένη κατακραυγή μια και θεωρήθηκε ότι οδηγούσε σε μεγαλύτερη αυστηροποίηση ενός ήδη ασφυκτικά κατασταλτικού νόμου.  
Α.Ψ efsyn.gr
.................................

H υποθεση που εφερε στην επιφανεια το OmniaTv.com

Με διατάξεις σε άσχετο νομοσχέδιο Κοντονή ο τρομονόμος επεκτείνεται στον δημόσιο λόγο

Στις 31/05/2017 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» και λοιπές διατάξεις. Με το προς διαβούλευση κείμενο τροποποιείται το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, με δύο νέες παραγράφους στο 187 («περί εγκληματικής οργάνωσης») και τρεις νέες παραγράφους στο 187Α («περί τρομοκρατικής οργάνωσης»), τον λεγόμενο «τρομονόμο». 

Οι νέες παράγραφοι προβλέπουν ποινές για «όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε» τέλεση των αδικημάτων που περιγράφονται στο άρθρο 187 & 187Α. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα ευρεία διατύπωση που μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου, μια πρόταση που είδαμε ήδη να διατυπώνεται από το πολιτικό και μηντιακό σύστημα με αφορμή τις αντιδράσεις στην πρόσφατη ενέργεια (25/05/2017) κατά του πρώην τραπεζίτη και πρωθυπουργού της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ (2011), Λουκά Παπαδήμου.

Άλλωστε, αμέσως μετά από εκείνο το συμβάν και με αφορμή αναρτήσεις στο Facebook, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απέστειλε τις αναρτήσεις που επιθυμούσε να διωχθούν στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος με τη σειρά του απέστειλε αναφορά-έγκληση στον αρμόδιο εισαγγελέα για να γίνει προκαταρκτική εξέταση (27/05/2017).

Οι διατάξεις που φέρνει λοιπόν τώρα προς διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μπορούν να θεωρηθούν πως εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια καταστολής του «μη αρεστού» δημόσιου λόγου, μέσα στο πλαίσιο οικοδόμησης τρομοϋστερίας από ΜΜΕ και πολιτικούς, στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: