Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2017

Διπλωματικές πηγές: Δεν υπήρξε ομοφωνία των 28 σε σχέδιο δήλωσης για την Κίνα

Δεν υπήρξε ομοφωνία των «28» για την Κίνα σε σχέδιο δήλωσης της ΕΕ, λένε διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα «μπλόκαρε» κείμενο της ΕΕ που επικρίνει την Κίνα για τις πρακτικές της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Επισημαίνουν δε, πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη ΕΕ. Τονίζουν δε ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της ΕΕ διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα. Ο διάλογος ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε -υπογραμμίζουν- το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών».

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα έβαλε «μπλόκο» σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και το οποίο κατέκρινε την Κίνα για τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, διπλωμάτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής που επιχειρεί το Πεκίνο απέναντι σε ακτιβιστές και αντιφρονούντες.
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: