Τρίτη, Ιουνίου 13, 2017

ΚΚΕ: Οι κάτοικοι του Αμυνταίου να μην επαναπαυτούν στις διαβεβαιώσεις

Για δραστηριότητες που βάζουν το κέρδος πάνω από τις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Καλεί μάλιστα τις τοπικές κοινότητες να μην επαναπαυτούν από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της εταιρείας.

«Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου ήρθε να αναδείξει ότι η παραγωγή με βάση το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων και τον εξοπλισμό που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσαν ο ελληνικός λαός» αναφέρει το ΚΚΕ.


»Εδώ και χρόνια η ΔΕΗ Α.Ε με την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, προχωράει στην εξορυκτική της δραστηριότητα χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή».

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση (πώληση 40% της ΔΕΗ Α.Ε), αφού το κυνήγι του κέρδους λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού θα γίνει πιο έντονο, η προσπάθεια μείωσης του κόστους θα έχει αρνητικές συνέπειες στις μετεγκαταστάσεις».

«Η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, ο κίνδυνος που διέτρεξαν και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι των Αναργύρων πρέπει να σημάνει συναγερμό» αναφέρει το ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι «με βάση το Ν. 3937/2011 προβλεπόταν ότι σε μια δεκαετία θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, ενώ 6 χρόνια μετά οι συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνταν για την υλοποίησή του καθυστερούν».

«Τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχώρησαν όσα ορίζονται στον παραπάνω νόμο, δηλαδή στην έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του χωριού» προσθέτει η ανακοίνωση. Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων και τους εργαζόμενους του ορυχείου «να μην επαναπαυτούν στις εξαγγελίες του υπουργού, του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε και των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση» σημειώνοντας ότι «έχουν εμπειρία πολλών χρόνων υποσχέσεων και κοροϊδίας».

Ταυτόχρονα τους καλεί να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας:

- Τη μετεγκατάστασή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.

- Να επωμιστεί άμεσα η ΔΕΗ Α.Ε. το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

- Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος στο ορυχείο τη δουλειά του. 'Αμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.

- Να παρθούν ειδικά μέτρα για φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα με την οποία ζουν τις οικογένειές τους.
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: