Κυριακή, Ιουνίου 25, 2017

Ομοσπονδια οικοδομων για εργατικα «ατυχηματα»: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων

     Την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας και των κυβερνήσεων, με τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που αφήνουν πίσω τους σακατεμένους και νεκρούς εργάτες, τα οποία μάλιστα πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλουν τα Συνδικάτα των Οικοδόμων, απαιτώντας μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.
Με αφορμή το θάνατο ενός ακόμη εργάτη στα έργα της Ολυμπίας Οδού, προχτές, στην Ακράτα και το σοβαρό τραυματισμό οικοδόμου την προηγούμενη βδομάδα σε εργοτάξιο στα Χανιά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπογραμμίζει:

«Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς φανερώνει έναν ακήρυχτο πόλεμο με θύματα τους εργαζόμενους στις Κατασκευές, που αναγκάζονται να θέτουν τη ζωή τους μπροστά σε μεγάλους κινδύνους για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό μεροκάματο (...) Για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, που με την πολιτική της έχει οπλίσει το χέρι της εργοδοσίας για να εκμεταλλεύεται μέχρι "τελικής πτώσεως" τους εργαζόμενους».
«Τα ατυχήματα που καθημερινά συμβαίνουν», επισημαίνει η Ομοσπονδία, «αρκετά από τα οποία είναι θανατηφόρα - μόνο το τελευταίο δίμηνο στην Ολυμπία Οδό είχαμε δύο νεκρούς - έχουν αιτίες. Οι αιτίες βρίσκονται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, την εγκληματική τακτική της μεγαλοεργοδοσίας που με κάθε τρόπο επιδιώκει περισσότερα κέρδη, θυσιάζοντας τη ζωή των εργαζομένων».
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, απαιτεί «άμεσα να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να παρθούν μέτρα ενάντια στην εντατικοποίηση», εστιάζοντας στο «όργιο εντατικοποίησης που συμβαίνει στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα στα μεγάλα εργοτάξια της Αθηνών - Πατρών».
Πρωτοβουλίες από την Ενωση Οικοδόμων στα Χανιά
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, με αφορμή το νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε πριν από μια βδομάδα στα Χανιά, όταν εργαζόμενος που εργαζόταν σε εταιρεία στησίματος σκαλωσιών στο εργοτάξιο στον Σκουτελώνα στο Κολυμπάρι Χανίων έπεσε από τη σκαλωσιά, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του, η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Χανίων προχωρά σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 29/6, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιεί σύσκεψη για το ζήτημα της ασφάλειας στην εργασία.
Την Τρίτη 4/7, στις 10 π.μ. προγραμματίζει κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας.
Τέλος, οργανώνει περιοδείες σε όλα τα μεγάλα και μικρά εργοτάξια του νομού.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση Οικοδόμων Χανίων, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Παρά τις κυβερνητικές κορόνες για τη μείωση των ατυχημάτων, τα ατυχήματα συνεχίζονται και παρά το γεγονός της μεγάλης κάμψης στην οικοδομή. Πολλά από αυτά αποκρύπτονται και δεν δηλώνονται κάτω από την τρομοκρατία των εργοδοτών και γίνονται γνωστά μόνο τα θανατηφόρα, που πάντα συνοδεύονται από ευχολόγια του τύπου "να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα" μέχρι ότι "θα διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες", με τελική όμως κατάληξη να βγαίνουν "αθώα" τα αφεντικά και το φταίξιμο να ρίχνεται στον αδικοχαμένο. Οσο στους χώρους δουλειάς θα επικρατούν συνθήκες γαλέρας, με ατελείωτα ωράρια, με εντατικοποίηση και πίεση για "να βγει γρήγορα η δουλειά", για να φουσκώνουν με κέρδη οι τσέπες των αφεντικών, με ελλιπή μέτρα προστασίας και με ανύπαρκτους κρατικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο και την τήρησή τους, τόσο θα συνεχίζουμε να μετράμε σκοτωμένους συναδέλφους».
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: