Κυριακή, Ιουνίου 25, 2017

Προσκλητήριο για επενδύσεις με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική και το «γεωπολιτικό πλεονέκτημα»

Στην επιφάνεια αναδύεται ο χαρακτήρας της συμφωνίας στο συμβούλιο Γιούρογκρουπ, σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», καθώς επιβεβαιώνεται ότι ο βηματισμός της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα» είναι απόλυτα ενταγμένος στην αντιλαϊκή στρατηγική για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργιών, στη διοχέτευση μεγαλύτερης και φτηνής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προοπτική την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.


Την περασμένη βδομάδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με «ατού» το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και την τελευταία παρτίδα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που νομοθέτησε, επιχείρησε τα πρώτα ανοίγματα και τις βολιδοσκοπήσεις σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και αγορές. Ετσι, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, βρίσκεται στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο επιχειρηματικών συναντήσεων και παρουσιάσεων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με τη συμμετοχή 23 εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, επισκέφτηκε το Λονδίνο, για «σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Με σημαία το «γεωπολιτικό πλεονέκτημα»
Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
-- «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες, καθώς είναι μια χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση απλώνει στο τραπέζι των υποψήφιων επενδυτών όλη την γκάμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, που διαμορφώνουν περιβάλλον «ευκαιριών» για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ισοδυναμούν όμως με καταδίκη στη φτώχεια για το λαό και με εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.
-- Συναφές με τα παραπάνω είναι και το επιχείρημα του υπουργού ότι «η Ελλάδα γίνεται μια σταθερή οικονομία στην περιοχή και έχει τη δυναμική να γίνει ενεργειακός κόμβος».
-- Σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, επισήμανε ότι «επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας». Οπως είπε, η χώρα γίνεται ξανά «επενδυτικός προορισμός», προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν «διαρθρωτικά προβλήματα», που βέβαια θα διευθετηθούν από την κυβέρνηση. Είπε, ακόμα, ότι χρειάζονται περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» σε τομείς όπως στο δικαστικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα, στη νομοθεσία για την έναρξη των επιχειρήσεων κ.α.
-- Στους τομείς που προσφέρονται για κερδοφόρες επενδύσεις, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε τον εξειδικευμένο τουρισμό, την ακίνητη περιουσία, τις μεταφορές, την Ενέργεια, τη βιοτεχνολογία και την παραγωγή τροφίμων.
-- Σχετικά με τη συγκρότηση της λεγόμενης «αναπτυξιακής τράπεζας», επισήμανε ότι ενδιαφέρον συμμετοχής, πέρα από ευρωπαϊκές «αναπτυξιακές τράπεζες», έχει εκδηλώσει και η «αναπτυξιακή τράπεζα» των BRICS.
-- Ανέφερε ότι έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το «Calamos Group» για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της «Philip Morris International».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, «οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό ζήτημα και τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ», μετά και την Τριμερή που έγινε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη βδομάδα (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ). Οπως έχει γίνει γνωστό, την ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ «συνδράμει με την παρουσία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ».
Κερδοφορία στους «δρόμους του μεταξιού»
Παράλληλα, η κυβέρνηση προβάλλει ως στοιχείο ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ως απόδειξη της πολυδιάστατης οικονομικής της πολιτικής την προετοιμασία για πλήρη συμμετοχή του ελληνικού κράτους ως μετόχου στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), στο πλαίσιο «της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς και με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας», σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.
Με αυτόν το στόχο, την ανεύρεση δηλαδή κεφαλαίων προς επένδυση στην Ελλάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Π. Ρουμελιώτη μετείχε στην ετήσια Σύνοδο της AIIB, στη Νότια Κορέα το διάστημα 16-18 Ιούνη. Μιλώντας στη Σύνοδο, ο Π. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών της κατασκευής του «δρόμου του μεταξιού», μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση ασιατικής και ευρωπαϊκής ηπείρου.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σύμφωνα με την οποία:
Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι στόχος της χώρας μας είναι να ενδυναμώσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ασία με τη Μεσόγειο.
Η έμφαση δίνεται κυρίως μέσω του μεταφορικού κόμβου του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ), και μάλιστα, όπως τονίζεται, «σε συνεργασία με την COSCO και την υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού», έτσι ώστε «η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής».
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσε έτοιμη, ως πλήρες μέλος πλέον της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, να καταβάλει το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
Με σχέδιο τις προτεραιότητες του ΣΕΒ
Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ θέτει τις προτεραιότητες της «επόμενης μέρας» στην προοπτική επανόδου στις χρηματαγορές και για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο «εβδομαδιαίο δελτίο», οι εγχώριοι βιομήχανοι ιεραρχούν τρεις δράσεις, όπου «θα πρέπει να επικεντρωθεί» η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα:
-- Στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές «όσο το δυνατόν νωρίτερα». Μάλιστα, η προοπτική αυτή συνοδεύεται από πρόσθετα εχέγγυα για τη διασφάλιση των δανειστών και των «αγορών», κάτι που βέβαια επισημαίνουν και τα άλλα αστικά επιτελεία. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτό θα διασφαλιστεί «με όσο μεγαλύτερα αποθεματικά μπορούν να συσσωρευθούν μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων και δανεισμού από τις αγορές, και χωρίς τυχόν χρήση τους σε προεκλογικές παροχές»...
Ο ΣΕΒ δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώνει για λογαριασμό ποιανού ψηφίστηκαν και τα τελευταία μέτρα, αλλά και ποιος επωφελείται τελικά από το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και τον «καθαρό διάδρομο» προς την ανάκαμψη, που διαφημίζει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, όπως λένε οι βιομήχανοι, είναι αναγκαία η είσπραξη όλων των δόσεων του προγράμματος από εδώ και πέρα, «στη βάση της έγκαιρης ολοκλήρωσης των μελλοντικών αξιολογήσεων», φυσικά με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για την «αξιοποίηση» τμήματος τυχόν αδιάθετων κεφαλαίων του τρέχοντος μνημονίου, ως «απόθεμα ασφαλείας», σε μια εξέλιξη που βέβαια θα συνδεθεί και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη ψηφίστηκαν για το 2019 - 2020, σχετικά με την περαιτέρω μόνιμη κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.
-- Στην άμεση αναπτυξιακή εξόρμηση με έργα υποδομών, «στην προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης και στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας, ώστε να εδραιωθούν θετικοί ρυθμοί όσο το δυνατόν ισχυρότερης ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο».
Πρόκειται, δηλαδή, για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, κατ' εφαρμογή και των πρόσφατων αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ (π.χ. «αναπτυξιακή τράπεζα, απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, διοχέτευση διακρατικών ενισχύσεων και από άλλες πηγές κ.ά.).
-- «Απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και τις λοιπές μεταρρυθμίσεις», προκειμένου «να μη διαταραχθεί η διαδικασία αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Στο «διά ταύτα», ο ΣΕΒ τονίζει: «Πρέπει, λοιπόν, σε ένα χρόνο από σήμερα, να μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει, χωρίς πατερίτσες, τις ευθύνες κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της από τις αγορές».
Παραδείγματα «αριστερής» διαχείρισης
Επιπλέον, ο ΣΕΒ, φέρνοντας το παράδειγμα της «αριστερής» κυβέρνησης στην Πορτογαλία και συγκρίνοντας με την κατάσταση στην Ελλάδα (!), επισημαίνει ότι «η νέα πορτογαλική κυβέρνηση αποδίδει τις επιτυχίες στην "αντιστροφή της λιτότητας", και κυρίως την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων». Και όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, «ακόμη και σήμερα, για παράδειγμα, ο ελληνικός κατώτατος μισθός βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από αυτόν της Πορτογαλίας».
Ταυτόχρονα, όπως παρατηρούν, «είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι την περίοδο 2015-2016, σε πραγματικούς όρους, οι αμοιβές των μισθωτών αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Πορτογαλία» και αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, παρά το γεγονός ότι «η Πορτογαλία βρίσκεται εκτός μνημονίου και απολαμβάνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και έχει καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας».
Αυτό που λένε οι βιομήχανοι είναι ότι ακόμα και σήμερα, οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν υψηλοί (!) και άρα μη ανταγωνιστικοί, την ώρα μάλιστα που η οικονομία δεν καταγράφει ανάκαμψη. Εμμεσα, καλούν την κυβέρνηση να γίνει ακόμα πιο τολμηρή στην εφαρμογή των αντεργατικών - αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, μιμούμενη και το παράδειγμα της «αριστεράς» στην Πορτογαλία, την οποία ο ΣΕΒ σχεδόν εκθειάζει για τις επιδόσεις της...

Α. Σ.
    

Δημοσιεύτηκε το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη
Στη δημοσιοποίηση του «συμπληρωματικού μνημονίου» με την Ευρωζώνη και των άλλων συνοδευτικών νομικών εγγράφων (τεχνικό μνημόνιο, έκθεση συμμόρφωσης) προχώρησε προχτές, Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιλαμβάνονται δεκάδες προαπαιτούμενα, νέες παρεμβάσεις στα Εργασιακά, καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων (εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ κ.ά.), πέρα απ' όσα ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της επόμενης φάσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
-- Νομοθέτηση της «μεταρρύθμισης» για το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «μεταρρύθμιση» στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως το Νοέμβρη του 2017).
-- Διαμόρφωση «αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης» στις κλαδικές συμβάσεις (έως το Σεπτέμβρη του 2017).
-- Νομοθέτηση της «αύξησης της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στο 50%» (έως την ερχόμενη «αξιολόγηση»).
-- Σύνταξη έκθεσης για το ρόλο της διαιτησίας στις Συλλογικές Συμβάσεις (έως το Σεπτέμβρη του 2017).
-- Εκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μάη - Οκτώβρη.
-- Εφαρμογή των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς (έως τον Ιούλη του 2017).
-- Κατάρτιση λίστας με 15-20 «εμβληματικά έργα» με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
-- Εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα, το «δρόμο» για το υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων παίρνουν οι παρακάτω 11 εταιρείες:
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (25%), εναπομείναντα αεροδρόμια, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διώρυγα Κορίνθου, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, Helexpo, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο και ελέγχονται από την ΛΑΡΚΟ, κρατικά ποσοστά μειοψηφίας σε ΟΤΕ, ΚΑΕ και «Hellenic Duty Free».
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: