Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

Επίθεση με χημικά στη Συρία: Οι ειδικοί του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν τη χρήση αερίου Σαρίν

Τη χρησιμοποίηση του αερίου σαρίν, κατά την επίθεση που σημειώθηκε στη Συρία στις 4 Απριλίου και συγκλόνισε όλον τον κόσμο, επιβεβαίωσαν οι Ειδικοί του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ενώ την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται βέβαιος ότι για την επίθεση ευθύνεται η Δαμασκός.«Μεγάλος αριθμός ανθρώπων, εκτέθηκαν σε σαρίν ή σε ένα προϊόν τύπου σαρίν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόρρητη έκθεση του Οργανισμού την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το AFP.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν τώρα ως βάση για την κοινή επιτροπή του ΟΑΧΟ και του ΟΗΕ, η οποία θα αποφανθεί αν ο στρατός της Συρίας ευθύνεται για τον βομβαρδισμό με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τη Δύση για την επίθεση αυτή ευθύνεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΑΧΟ, στο σημείο από το οποίο προήλθε το θανατηφόρο αέριο εξακολουθεί να υπάρχουν ίχνη από τον κρατήρα που δημιουργήθηκε. Από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο σημείο οι ειδικοί εξάγουν το συμπέρασμα ότι «το σαρίν χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο».Ως «απάντηση» σε αυτή την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ βομβάρδισε με πυραύλους Τόμαχοκ τη νύχτα της 6ης προς 7η Απριλίου την αεροπορική βάση αλ Σαϊράτ. Η κοινή επιτροπή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συριακός στρατός είχε διεξάγει επιθέσεις με αέριο χλωρίου το 2014 και το 2015. Σύμφωνα με την ίδια, το Ισλαμικό Κράτος έχει χρησιμοποιήσει αέριο μουστάρδας το 2015.Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» πως η κυβέρνηση Άσαντ ευθύνεται για τη χημική επίθεση αυτή.
«Ένας κοινός ερευνητικός μηχανισμός θα επιβεβαιώσει ποιος ακριβώς ευθύνεται για τη χρήση αερίου σαρίν, όμως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο υπαίτιος είναι το καθεστώς Άσαντ», επεσήμανε ο Τζόνσον στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και πρόσθεσε:
Θα συνεχίσουμε στη Βρετανία την εκστρατεία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον των υπαίτιων. Όσοι ρίχνουν χημικά όπλα εναντίον αθώων θα πρέπει να λογοδοτούν.

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: