Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2017

Βρετανία: Πόσο διαφέρουν οι θέσεις των κομμάτων για την ασφάλεια;

Οι βρετανικές εκλογές –οι πρόωρες κάλπες για την ακρίβεια με τις οποίες συμφώνησαν και τα δύο μεγάλα κόμματα- επρόκειτο να είναι για το ποιος και πώς θα διαχειριστεί καλύτερα το Brexit. Ήρθαν όμως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ για να αλλάξουν την ατζέντα.

Η Τερέζα Μέι αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές έχοντας δημοσκοπικό αέρα έως και 20 ποσοστιαίων μονάδων. Απέναντί της άλλωστε βρίσκεται ένας πολιτικός αντίπαλος που δυσκολεύεται να πείσει το εκλογικό σώμα (ενίοτε και τους βουλευτές του) ότι είναι «κατάλληλος για τη δουλειά». 

Τις τελευταίες εβδομάδες το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει. Αυτό τουλάχιστον λένε οι δημοσκοπήσεις και οι διάφορες έρευνες για την πρόθεση ψήφου. 


Βέβαια, κανένα μοντέλο δεν δίνει νίκη στους Εργατικούς, απλά περιορίζει τη νίκη των Συντηρητικών σε έδρες. Γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Και μόνο η αναφορά στον όρο hung parliament (Κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία) είναι ικανή να ρίξει τη λίρα και τις αγορές. 

Η ατζέντα άλλαξε ριζικά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις αποκαλύψεις ότι οι δράστες είχαν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, αλλά όχι τόσο όσο θα έπρεπε.

Βέβαια η υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ, είπε μια μεγάλη (και αυτονόητη) αλήθεια: δεν μπορούμε να τους παρακολουθούμε όλους συνεχώς και πάντα. Άγνωστο πόσο έχει πείσει το συγκεκριμένο επιχείρημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φροντίζει να αναδεικνύει παλαιότερες δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν σε ζητήματα τρομοκρατίας: από τον IRA μέχρι τις νέες μορφές τρομοκρατίας.

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι έχουν πλέον υιοθετήσει άλλη στάση. Η ίδια η πρωθυπουργός είπε ανοικτά ότι η χώρα υπήρξε πολύ ανεκτική στον εξτρεμισμό (η ίδια βέβαια ήταν υπουργός Εσωτερικών προτού γίνει πρωθυπουργός), και άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξουν όλα: από νομοθεσία έως το Ίντερνετ. Και ότι αυτό θα χρειαστεί άβολη και δυσάρεστη συζήτηση.

Κατηγορούνται όμως για περικοπές στα Σώματα Ασφαλείας, γεγονός που έφερε κενά στη συγκέντρωση πληροφοριών. 

Η κυβέρνηση απαντά ότι η ασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς, αλλά με τα μέσα και τις εξουσίες που παρέχονται στα Σώματα Ασφαλείας. 

Άλλωστε, η Τερέζα Μέι τόνισε στο πρόσφατο μήνυμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν στο σημείο της επίθεσης μέσα σε οκτώ λεπτά. 

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για 1.900 προσλήψεις στην MI5 και αυξημένα κονδύλια: από 11 δισ. λίρες το 2015 σε 15 δισ. το 2020.

Για τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών η πηγή του κακού είναι οι στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Αυτές προκαλούν την τρομοκρατία. 

Οι Εργατικοί δεσμεύονται να προσλάβουν 10.000 αστυνομικούς, ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η αστυνομία «πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να σώσει ζωές». Υπόσχεται επίσης 1.000 προσλήψεις στις Υπηρεσίες Πληροφοριών και 500 συνοριοφύλακες. 

Συναφές ζήτημα είναι και αυτό της μετανάστευσης. Οι Συντηρητικοί μιλούν για περιορισμό του αριθμού των μεταναστών κάτω από τις 100 χιλιάδες το χρόνο. Αλλά αυτό το νούμερο ακόμα δεν το έχουν «πιάσει». Το παραδέχονται, επικαλούμενοι την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.

Οι Εργατικοί, σκεπτόμενοι σοφότερα, δεν δίνουν νούμερα. Αναγνωρίζουν όμως ότι λόγω Brexit (αυτό δεν το αμφισβητούν) πρέπει να μπουν έλεγχοι.

Οι Φιλελεύθεροι αναγνωρίζουν τη σημασία που έχουν για τη χώρα οι μετανάστες, αλλά δεν απορρίπτουν τους ελέγχους.

Το σκωτικό SNP καλεί τα λαμπρότερα μυαλά να κάνουν ακόμα λαμπρότερη τη Σκωτία, και τα βάζει με όσους δαιμονοποιούν τους μετανάστες.

Όσο για το UKIP, υπόσχεται μηδέν μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και «πόρτα» σε όσους πήγαν στη Συρία να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Συναφές και το ζήτημα του Διαδικτύου. Η Τερέζα Μέι έχει μιλήσει ανοικτά για την ανάγκη ο εξτρεμισμός να μην βρίσκει καταφύγιο online, βάζοντας στο παιχνίδι και τις εταιρείες που παρέχουν λογαριασμούς σε Facebook, Twitter κλπ. 

Δεν αποκλείεται και η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών, εφόσον τίθεται θέμα ασφάλειας.

Για τους Εργατικούς το θέμα είναι εξίσου σοβαρό και πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής. 

Περισσότερο επιφυλακτικοί οι Φιλελεύθεροι: «Αν μετατρέψουμε το ίντερνετ σε εργαλείο λογοκρισίας και παρακολούθησης, τότε έχουν κερδίσει οι τρομοκράτες» έχει δηλώσει ο ηγέτης τους Τιμ Φάρον.

Όλα αυτά καλούνται να «ζυγίσουν» οι ψηφοφόροι την Πέμπτη, καλούμενοι να εκλέξουν την κυβέρνηση που θα τους βγάλει από την ΕΕ και θα τους προστατέψει από την τρομοκρατία. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Απόστολος Ρουμπάνης
. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: